Ειδικό αστυνομικό τμήμα θα φρουρεί τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Ειδικό αστυνομικό τμήμα θα φρουρεί τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστυνομικό τμήμα ειδικών προδιαγραφών θα περιφρουρεί τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό. Οι αστυνομικοί που θα υπηρετούν σε αυτό θα φέρουν ειδικό υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ακόμα και αντιαρματικά όπλα, ενώ το συνολικό κόστος της λειτουργίας του για τη διετία 2014-2016 αποτιμάται περίπου στα 2.000.000 ευρώ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχετικό προεδρικό διάταγμα και συνεπώς ξεκινούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του ειδικού αστυνομικού τμήματος, το οποίο πέραν της εξωτερικής φρούρησης θα ελέγχει οτιδήποτε και οποιονδήποτε εισέρχεται και εξέρχεται των φυλακών, θα είναι υπεύθυνο για την αντιμετώπιση αποδράσεων κρατουμένων, για τη μεταγωγή και φρούρηση των κρατουμένων, τη φρούρηση των νοσηλευόμενων κρατουμένων, τις έρευνες στους χώρους της φυλακής κ.ά. Οι αστυνομικοί που θα υπηρετούν στο συγκεκριμένο τμήμα θα στελεχώνουν τις σκοπιές στην εξωτερική, περιφερειακή ζώνη καθώς και στο θυρωρείο εισόδου και εξόδου των φυλακών.

Ως προς τον εξοπλισμό τους, αυτός θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από όπλα και συστήματα αποτροπής εναέριας προσβολής, αντιαρματικά όπλα, χημικά μέσα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων, σύστημα οπτικής παρατήρησης, αστυνομικούς σκύλους και γενικά ό,τι όπλα, εφόδια και μέσα απαιτούνται για την πλήρη επίγεια, υπόγεια και εναέρια προστασία των φυλακών.

Το τμήμα θα διοικείται από αστυνομικό υποδιευθυντή ή αστυνόμο Α΄, ενώ το κόστος λειτουργίας του για το 2014 ανέρχεται στα 150.000 ευρώ, σε 1,8 εκατ. ευρώ για το 2015 και 2016, ενώ για επιπλέον μια πενταετία θα λαμβάνουν 187.000 ευρώ ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή