Hχηρές αλλαγές στη δομή των Ολυμπιακών Αγώνων από το 2020

Hχηρές αλλαγές στη δομή των Ολυμπιακών Αγώνων από το 2020

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 40 ρηξικέλευθες αλλαγές ψήφισαν τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της 127ης Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μονακό. Οι αθλητές θα αποτελέσουν το επίκεντρο σε πολλές από τις ολυμπιακές καινοτομίες, θα υπάρξουν αλλαγές στους όρους διεκδίκησης των Ολυμπιακών Διοργανώσεων αλλά και πιο… ευέλικτη εισαγωγή αθλημάτων. Ο Ολυμπισμός θα αποκτήσει τον δικό του τηλεοπτικό σταθμό, που θα έχει ελληνικό «χρώμα» και κανένας Αθάνατος δεν θα είναι ισόβιος.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να επενδύσει στη δημιουργία ενός τηλεοπτικού καναλιού 490.000 δολάρια. Ο σταθμός θα λειτουργεί καθημερινά όλες τις ημέρες του χρόνου. «Πρόκειται για κάτι σπουδαίο. Δίνει τεράστιες δυνατότητες προβολής του αθλητισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από έναν Ελληνα, τον Γιάννη Εξαρχο, ο οποίος, κατά την παρουσίαση, είπε ότι θα θα υπάρχουν αναφορές και στους αρχαίους Αγώνες. Αυτό θα τονώσει τον ρόλο της Ελλάδος στο Ολυμπιακό Κίνημα» δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο οποίος παρακολούθησε τη Συνέλευση.

Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι και οι αλλαγές που προωθούνται στους όρους διεκδίκησης μιας ολυμπιακής διοργάνωσης καθώς το κόστος υποψηφιότητας θα είναι μικρότερο. Σε σχέση με το παρελθόν, θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον, στη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων ενώ θα δίνεται η δυνατότητα, κάτω από προϋποθέσεις, κάποιο άθλημα να διεξαχθεί σε διαφορετική, από τη διοργανώτρια, χώρα.

Ο αριθμός των ολυμπιακών αθλημάτων θα αποτελέσει παρελθόν. Θα υπάρχουν τα όρια των 10.500 αθλητών σε 310 αγωνίσματα για τους θερινούς και των 2.900 αθλητών σε 98 αγωνίσματα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ετσι κάποιο αγώνισμα (π.χ. κολύμβησης ή στίβου) θα μπορεί να βγει από το Πρόγραμμα και να αντικατασταθεί από π.χ. το μπέιζμπολ. Η ισότητα των φύλων θα προωθηθεί με την εισαγωγή μεικτών ομάδων (π.χ. στη γυμναστική) αλλά και με τη συμμετοχή ιδίου αριθμού ανδρών και γυναικών.

«Θνητοί» οι «Αθάνατοι»

Αλλαγές θα υπάρξουν και στις ηλικίες των μελών της ΔΟΕ. Θα παραμείνουν τα 80 χρόνια για τους παλαιούς Αθάνατους (πριν από το 2000) και τα 70 για τους νεότερους, αλλά τα νέα μέλη ύστερα από οκτώ χρόνια θητείας θα διεκδικούν ξανά μία θέση στην Επιτροπή. «Πρέπει να υπάρξει ανανέωση στα μέλη μας. Συμφωνώ απόλυτα με το όριο ηλικίας που θα μπει», ήταν η τοποθέτηση του αρχαιότερου μέλους της ΔΟΕ, Βιτάλι Σμιρνόφ (Ρωσία), ο οποίος εφέτος θα «συνταξιοδοτηθεί».

«Οι αθλητές θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Θα υπάρξουν σεμινάρια ώστε να ενημερώνονται για θέματα που έχουν σχέση με τις απαγορευμένες ουσίες και θα επιβραβεύονται οι "καθαροί". Θα ενισχυθούν οι σχέσεις της ΔΟΕ με τους χορηγούς ώστε να στηριχθούν και οι Ολυμπιακές Επιτροπές των χωρών, θα καταπολεμηθεί ο παράνομος στοιχηματισμός και θα υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια για να γίνουν γνωστές οι Ολυμπιακές Αξίες σε όλο τον κόσμο. Στη συνέλευση μιλούσαν συνεχώς για αυτονομία του Κινήματος και για συνδυασμό του αθλητισμού με τον πολιτισμό» μας είπε ο κ. Καπράλος.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να υπάρξει διαφάνεια και στον οικονομικό τομέα. Τα πάντα θα δημοσιοποιούνται και το 90% των κερδών θα επιστρέφει στον αθλητισμό. Κάθε τέσσερα χρόνια θα απονέμεται ένα βραβείο σε πρόσωπο που έχει προσφέρει στον Ολυμπισμό και δεν θα προέρχεται απαραίτητα από τον αθλητισμό, ενώ θα γίνει προσπάθεια για να διαδοθούν οι Ολυμπιακές Αξίες και μέσα από τη σχολική εκπαίδευση.

Ολες οι προτάσεις είχαν τη στήριξη του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ και έγιναν δεκτές από τα μέλη της με απόλυτη πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή