Διαμάχη WADA-USADA: Ακόμη ένα σύννεφο στον Ολυμπιακό ουρανό

Διαμάχη WADA-USADA: Ακόμη ένα σύννεφο στον Ολυμπιακό ουρανό

Ο Οργανισμός Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) ότι επέτρεψε σε 23 Κινέζους αθλητές και αθλήτριες της κολύμβησης να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο παρόλο που είχαν βρεθεί θετικοί στην τριμεταζιδίνη

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απαγορευμένη ουσία, η τριμεταζιδίνη, 23 Κινέζοι κολυμβητές- τριες, μια σειρά από δωρεές και δύο διεθνείς οργανισμοί αντιντόπινγκ που ανταλλάσσουν κατηγορίες «συνθέτουν» το νέο… σύννεφο που σκοτείνιασε τον ολυμπιακό ουρανό τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Ο Οργανισμός Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) ότι επέτρεψε σε 23 Κινέζους αθλητές και αθλήτριες της κολύμβησης να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο παρόλο που είχαν βρεθεί θετικοί στην τριμεταζιδίνη, την ουσία με την οποία είχε βρεθεί θετική η 15χρονη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα (Ρωσία).

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται», λέει ο λαός και οι ιθύνοντες του WADA θα πρέπει να αγωνιστούν για να αποδείξουν ότι έπραξαν όπως ορίζουν οι κανονισμοί στην υπόθεση των Κινέζων κολυμβητών. Μάλιστα, αυτός ο «αγώνας» θα πρέπει να γίνει έχοντας ως αντίπαλό τους ένα από τα πιο εξέχοντα μέλη του Οργανισμού, τον USADA.

Ο αμερικανικός φορέας ζήτησε να οριστεί ένας ανεξάρτητος εισαγγελέας προκειμένου να επανεξετάσει την υπόθεση των 23 Κινέζων, οι οποίοι παρόλο που βρέθηκαν θετικοί στην τριμεταζιδίνη συμμετείχαν στη διοργάνωση του Τόκιο διότι ο WADA δέχτηκε την εξήγηση των κινεζικών αρχών για δολιοφθορά.

Ενα δημοσίευμα του Associated Press όμως ρίχνει περισσότερο… λάδι στη φωτιά καθώς αποκαλύπτει ότι η κινεζική κυβέρνηση ενίσχυσε με, σχεδόν, δύο εκατ. δολάρια τα ταμεία του Οργανισμού. Βέβαια, εκπρόσωπος του WADA υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη δωρεά έγινε «με απόλυτη διαφάνεια».

Το χρονικό ενός φερόμενου σκανδάλου

Ελάχιστους μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΥ Times, η μισή κινεζική ομάδα κολύμβησης βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία. Τα θετικά δείγματα ελήφθησαν στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021. Οι κινεζικές αρχές ανέφεραν ότι οι κολυμβητές είχαν πάρει μία μικρή ποσότητα τριμεταζιδίνης χωρίς να το γνωρίζουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ και η διοίκηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κολύμβησης αποφάσισαν να θέσουν την υπόθεση το αρχείο λόγω «έλλειψης αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων». Ενα χρόνο μετά, μία μικρή ποσότητα της ίδιας ουσίας βρέθηκε, ύστερα από έλεγχο, στο «αστέρι» των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, την Καμίλα Βαλίεβα. Η Ρωσίδα έκανε λόγο για κάποιο μολυσμένο τρόφιμο αλλά στην περίπτωσή της δεν δέχτηκαν τον ισχυρισμό της με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από κάθε αθλητική δραστηριότητα.   

Η τριμεταζιδίνη είναι ένα φάρμακο για τη στηθάγχη. Η σχέση των Κινέζων κολυμβητών με τη συγκεκριμένη ουσία έχει αρχίσει πριν από αρκετά χρόνια. Το 2014, ο Κινέζος ολυμπιονίκης της κολύμβησης Σου Γιάνγκ βρέθηκε θετικός στην ΤΜΖ και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών μηνών. Η τιμωρία του ήταν επιεικής διότι ο αθλητής ισχυρίστηκε ότι αυτό το φάρμακο το έπαιρνε με τη συνταγή του γιατρού της ολυμπιακής ομάδας της Κίνας για τη θεραπεία των καρδιακών παλμών του και δεν γνώριζε ότι προστέθηκε στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών.

Οι 23 Κινέζοι και ο WADA

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ φέρεται να ενημερώθηκε για την υπόθεση των 23 Κινέζων αθλητών και αθλητριών τον Ιούνιο του 2021. Οι Κινέζοι ισχυρίστηκαν ότι «εκτέθηκαν στην ουσία» από μπαχαρικά που κατανάλωσαν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η ομάδα. Ο WADA δέχτηκε τον ισχυρισμό και το θέμα μπήκε στο αρχείο με αποτέλεσμα οι αθλητές να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς και, κάποιοι εξ αυτών, να κατακτήσουν και μετάλλια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκείνη την εποχή τα σύνορα της χώρας εξαιτίας της πανδημίας ήταν κλειστά και δεν μπορούσαν να μεταβούν στην Κίνα ελεγκτές του Οργανισμού.

Η υπόθεση ήρθε στο… φως πριν από λίγες ημέρες και ο Οργανισμός Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ ζήτησε να εφαρμοστούν οι κανονισμοί καθώς αυτό που συνέβη «είναι άδικο για όλους τους αθλητές που αγωνίστηκαν στο Τόκιο» ενώ ο πρόεδρος του Τράβις Τάιγκαρτ ανέφερε ότι «κρύβουν τα θετικά δείγματα κάτω από το χαλί». Ο WADA από την πλευρά του έριξε το… μπαλάκι στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης αναφέροντας ότι μελέτησαν τα στοιχεία και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Επίσης, ανέφερε ότι πίσω από την υπόθεση υπάρχουν «πολιτικά κίνητρα» και ότι δεν έχει γίνει κάποιος λανθασμένος χειρισμός.

Το δημοσίευμα του «ΑP» για υπέρογκες δωρεές από τις κινεζικές αρχές στον WADA ήρθε να… δυναμιτίσει περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα. Βέβαια, ο Οργανισμός, ο οποίος από το 2019 έχει στη θέση του αντιπροέδρου τον Κινέζο Γιανγκ Γιανγκ, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, ότι δεν υπάρχει κάποια παρανομία.

Οι ιθύνοντες του αμερικανικού οργανισμού δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις και ζήτησαν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού να διεξαχθεί έρευνα στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο WADA το θέμα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κάποια συγκάλυψη στη διοργάνωση του καλοκαιριού. Με τους Αμερικανούς συντάσσονται και άλλοι αθλητικοί φορείς όπως η βρετανική ομοσπονδία κολύμβησης που εξέφρασε την ανησυχία της.

Τρεις μήνες έχουν μείνει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η υπόθεση αποτελεί ακόμα ένα… σύννεφο στον ολυμπιακό ουρανό. Ο WADA είναι η ανώτατη αρχή για τους ελέγχους των αθλητών για απαγορευμένες ουσίες και η αμφισβήτηση των ενεργειών του δημιουργεί στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα προβληματισμούς και δεύτερες σκέψεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή