Ολυμπιακοί Αγώνες: Από το 1924 στο 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Από το 1924 στο 2024

Εκατό χρόνια έχουν περάσει από το 1924, τη χρονιά που το Παρίσι διοργάνωσε για τελευταία φορά Ολυμπιακούς Αγώνες

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό χρόνια έχουν περάσει από το 1924, τη χρονιά που το Παρίσι διοργάνωσε για τελευταία φορά Ολυμπιακούς Αγώνες. Ηταν η διοργάνωση που αποτέλεσε έμπνευση για την πολυβραβευμένη ιστορική αθλητική δραματική ταινία οι «Δρόμοι της Φωτιάς» (Chariots of Fire), τη μουσική της οποίας έγραψε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Ηταν όμως και η διοργάνωση που προσέθεσε νέα στοιχεία σε έναν νεότευκτο θεσμό που, τότε, κινδύνευε να… ρίξει τίτλους τέλους. Νέα στοιχεία όμως θα προσθέσει και η 33η Ολυμπιάδα.

Οι Αγώνες, σήμερα, έχουν καθιερωθεί αλλά βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει βάλει τα δικά της όρια και άλλες διοργανώσεις επιβουλεύονται τη διεθνή λάμψη και, φυσικά, τα έσοδα.

Το προσεχές καλοκαίρι, το Παρίσι θα φιλοξενήσει για 3η φορά την κορυφαία αθλητική γιορτή. Η πρώτη φορά ήταν το 1900. Οι αθλητικοί αγώνες εξελίχθηκαν σε μία εμποροπανήγυρη που στιγμάτισαν το κύρος τους. Από τότε οι Γάλλοι κουβαλούν αυτή τη… ρετσινιά και, τόσο το 1924 όσο και εφέτος, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να την αποτινάξουν.

Οι Ολυμπιακοί του 1924 αποτέλεσαν την πρώτη διοργάνωση που κυριάρχησε το Ολυμπιακό Πνεύμα, έτσι όπως το οραματίστηκαν οι Πιερ ντε Κουμπερτέν και Δημήτριος Βικέλας. Οι ομοιότητες και οι διαφορές σε έναν θεσμό με 100 χρόνια διαφορά έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Συμμετείχαν, περίπου, 3.089 αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι αγωνίστηκαν σε 17 αθλήματα. Εφέτος, τα αθλήματα είναι 32 και οι 10.500 αγωνιζόμενοι θα διεκδικήσουν 329 μετάλλια. Πολλά αθλήματα του παρελθόντος κλείστηκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και στο Πρόγραμμα έχουν εισαχθεί σπορ που οι «αθάνατοι» του 1924 δεν θα μπορούσαν ούτε να διανοηθούν την ύπαρξή τους καθώς, πλέον, η τεχνολογία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτό τον χώρο.

Το 1924, στα βορειοδυτικά του Παρισιού, στο Ολυμπιακό Στάδιο, γνωστό και ως Στάδιο του Κολόμβου, συγκεντρώθηκαν σχεδόν 20.000 θεατές για να παρακολουθήσουν την Τελετή Έναρξης. Στις 26 Ιουλίου 2024, η Τελετή αναμένεται να διεξαχθεί, για πρώτη φορά, εκτός Σταδίου.

Ο Σηκουάνας θα αποτελέσει την… έδρα για μια πλωτή παρέλαση. Βέβαια, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, πριν από λίγες ημέρες, ανέφερε ότι υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο. Σε αυτή την περίπτωση, η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Σταντ ντε Φρανς. Βέβαια, η Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» θεωρεί ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το εναλλακτικό πλάνο καθώς, την ημερομηνία διεξαγωγής, όλα θα είναι έτοιμα και ο Σηκουάνας θα… πειθαρχήσει και θα καλοδεχτεί τα εκατομμύρια φίλαθλους. Την Τελετή αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1.000.000 τηλεθεατές.

Οι πρωτιές του 1924

Οι αθλητές και οι αθλήτριες, σε κάθε ολυμπιακή διοργάνωση, μένουν σε ολυμπιακό χωριό. Η πρώτη φορά που έμειναν οι αγωνιζόμενοι μαζί ήταν πριν από έναν αιώνα. Το Χωριό του 1924 κατασκευάστηκε κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο, είχε μικρά ξύλινα σαλέ με τρεχούμενο νερό και διέθετε εστιατόριο, ταχυδρομείο, πρακτορείο με εφημερίδες αλλά και κομμωτήριο. Οι φίλοι των αθλητών και των αθλητριών που αγωνίστηκαν είχαν την ευκαιρία να μάθουν άμεσα τα αποτελέσματα καθώς η διοργάνωση ήταν η πρώτη που είχε απ΄ ευθείας ραδιοφωνική μετάδοση. Αίτημα για διαπίστευση υπέβαλλαν, περίπου 724 δημοσιογράφοι και μετέδωσαν τους Αγώνες.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 1924 κατασκεύασε αθλητικούς χώρους, όπως μία πισίνα με διαδρομές χωρισμένες με φελλό και γήπεδα τένις. Αντίθετα, οι συνάδελφοί τους του 2024 προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν ως αγωνιστικούς χώρους φημισμένα τοπόσημα του Παρισιού και να προβάλλουν περισσότερο την «Πόλη του Φωτός».

Μία ολυμπιακή διοργάνωση όμως δεν έχει μόνο τελετή έναρξης αλλά και τελετή λήξης. Για πρώτη φορά τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε το 1924. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα μετάλλια εκείνης της εποχής. Στη μία πλευρά απεικονιζόταν ένας αθλητής που βοηθούσε τον αντίπαλο του να σηκωθεί από το παρκέ και στην άλλη υπήρχε αθλητικός εξοπλισμός καθώς και μία άρπα που συμβόλιζε το πολιτιστικό πρόγραμμα των Αγώνων. Μέχρι και το 1948 σε μία ολυμπιακή διοργάνωση εκτός από αθλητικοί αγώνες υπήρχαν και οι καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί. Μάλιστα, το 1924 η χώρα μας είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο με τον γλύπτη Κωνσταντίνο Δημητριάδη και τον περίφημο «Δισκοβόλο».

Στους Ολυμπιακούς του εφετινού καλοκαιριού αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία δεν θα μπορέσουν να παρελάσουν με τα εθνόσημά τους. Αποκλεισμοί όμως υπήρχαν και στη διοργάνωση του 1924. Οι αναμνήσεις από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ακόμη νωπές και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε απαγορεύσει στη Γερμανία να στείλει ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή