Ενα όραμα που επανέρχεται δυναμικά

Ενα όραμα που επανέρχεται δυναμικά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα αρχή, πολλά όνειρα, κυρίως όμως έργο και δράσεις. Σχεδόν στο γύρισμα του χρόνου κι ένα ελπιδοφόρο νέο για τον κόσμο της ελληνικής μουσικής, η ανακοίνωση του προγραμματισμού της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ για το 2015, έρχεται να αποκαταστήσει την αρχική ιδέα, το όραμα μιας ορχήστρας που ιδρύθηκε για να φέρει όσο πιο κοντά γίνεται στους Ελληνες τη μουσική.

Ακριβώς γι’ αυτή «την αιχμή του δόρατος» των δράσεών της μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας, Νίκος Ξανθούλης, αναφερόμενος στην εκπομπή «Μουσική Γεωγραφία» που παρουσιάζεται κάθε Κυριακή μεσημέρι (12 μ.) στη ΝΕΡΙΤ.

«Την ώρα που το φαγητό ετοιμάζεται να βγει από τον φούρνο, κάθε οικογένεια μπορεί να παρακολουθήσει μια συναυλία σε απευθείας μετάδοση από το ιστορικό Studio C του Ραδιομεγάρου», επισήμανε ο Νίκος Ξανθούλης. Η «Μουσική Γεωγραφία» δεν είναι μια απλή σειρά συναυλιών, είναι μια ζωντανή παρουσίαση, με ευρηματικό τρόπο, των σημαντικότερων έργων της συμφωνικής μουσικής. «Το εντυπωσιακό είναι πόσοι θεατές έρχονται από την επαρχία για να παραστούν ως ακροατήριο στις εκπομπές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ξανθούλης, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε τον απολογισμό όσων έχουν ήδη γίνει καθώς και το πρόγραμμα της νέας χρονιάς.

Αμέσως μετά την ανασύνθεση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ τον περασμένο Ιούλιο, ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών σε μια «προσπάθεια προώθησης της ελληνικής μουσικής».

Μια σειρά συναυλιών έχει διοργανωθεί, με άμεση τη χριστουγεννιάτικη συναυλία που θα δοθεί την ερχόμενη Τρίτη (23/12, 9 μ.μ.) στο θέατρο Badminton, ενώ στις επόμενες περιλαμβάνονται εμφανίσεις στο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου (22/2), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την παρουσίαση σε μορφή concertante της όπερας του Ντονιτσέτι «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» (24, 26/3), στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 2 Απριλίου για συναυλία με τον σαξοφωνίστα Θεόδωρο Κερκέζο και μαέστρο τη διάσημη Αμερικανίδα Jo Ann Falleta και στον ίδιο χώρο την Κυριακή 26/4 για την παρουσίαση του έργου του Παύλου Καρρέρ «Μάρκος Μπότσαρης».

«Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα μπούμε στο στούντιο και δεν θα σηκώσουμε κεφάλι», είπε ο Νίκος Ξανθούλης για τις εντατικές ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών που «έχουν μείνει στο ράφι». Επίσης αναφέρθηκε στην έκδοση δίσκου με την εταιρεία Naxos και στα εκπαιδευτικά προγράμματα με live streaming για σχολεία της επαρχίας.

Για την αναμονή σχετικά με τον σχηματισμό της Χορωδίας και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΝΕΡΙΤ μίλησε ο Αντώνης Γιαμβριάς, συντονιστής και διοικητικός διευθυντής της Ορχήστρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή