WSJ: Οι πολιτικές εξελίξεις «παγώνουν» τις επενδύσεις στην Ελλάδα

WSJ: Οι πολιτικές εξελίξεις «παγώνουν» τις επενδύσεις στην Ελλάδα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονήςτηρούν οι επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. «Στις αγορές υπάρχει πάγωμα, όπως φάνηκε και στο χρηματιστήριο. Βεβαίως, δεν έχουν σταματήσει να επικοινωνούν μαζί μας. Ομως, τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουμε δει να λαμβάνονται από τους επενδυτές οριστικές αποφάσεις. Υπάρχει στάση αναμονής» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης.

Κατάθεση αιτημάτων

Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζεται η κατάθεση αιτημάτων στο Enterprise Greece (Ενιαίος Φορέας Επενδύσεων και Εξωστρέφειας) για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track). Πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε αίτημα της εταιρείας «Κεραμεία Α.Ε.» για την πραγματοποίηση τουριστικής επένδυσης στην περιοχή των Κεραμείων στη Χίο. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν αιτήματα για την υπαγωγή στο fast track δύο ακόμη επενδύσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το ένα αίτημα αφορά την υλοποίηση μεγάλης τουριστικής επένδυσης στη Μεσσηνία, η οποία θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες και παραθεριστικές κατοικίες. Η δεύτερη επένδυση αφορά παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Σημειώνεται ότι και στις δύο επενδύσεις συμμετέχουν ελληνικά και ξένα κεφάλαια.

Συνολικά το 2013 οι καθαρές εισροές από άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 43% σε σύγκριση με το 2012, ενώ το 2012 είχαν αυξηθεί κατά 64% σε σύγκριση με το 2011. Το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014, εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καθαρές εισροές από άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ.

Αυτό που κυρίως παρουσιάζει αύξηση -τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα- είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στα σχετικά αιτήματα που δέχεται και διαχειρίζεται η Enterprise Greece. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Στ. Ησαΐας την περίοδο 2012-2014 ο φορέας υποδέχθηκε 2.322 αιτήματα. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν υπάρχει μέτρηση στην οποία να αποτυπώνεται πόσα από τα αιτήματα μετουσιώθηκαν σε πραγματικές επενδύσεις.

Εξαγωγές

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, την έτερη δραστηριότητα του Enterprise Greece, για το 2015 έχει θέσει ως προτεραιότητα συγκεκριμένες αγορές-στόχους για τις οποίες εκτιμάται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τα ελληνικά προϊόντα. Πρόκειται για τις ακόλουθες αγορές: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Κίνα, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Νιγηρία και Νότια Αφρική. Στις αγορές αυτές γίνονται μελέτες καταναλωτικών τάσεων, τις οποίες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, μικρομεσαίες στην πλειονότητά τους, δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή