Υπεγράφησαν οι 4 πρώτες συμβάσεις από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Υπεγράφησαν οι 4 πρώτες συμβάσεις από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπογραφή των τεσσάρων πρώτων συμβάσεων με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Ανάπτυξης παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εγκαινιάστηκε η λειτουργία στην πράξη του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και ειδικότερα του πρώτου υποταμείου αυτού που αφορά στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης και αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων.

Οι εταιρείες οι οποίες υπέγραψαν συμβάσεις με τις Τράπεζες Πειραιώς και Eurobank λαμβάνουν δάνεια ύψους 300.000-500.000 ευρώ, με ανταγωνιστικό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης επιτόκιο. Οι τρεις δανειακές συμβάσεις αφορούν κεφάλαια κίνησης και η τέταρτη αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψαν οι εταιρείες ΔΕΛΦΟΙ –πρόκειται για γαλακτοβιομηχανία η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στις εξαγωγές φέτας– και Αμπελώνες Βαλαμπούς, μια νέα επιχείρηση στη Σαντορίνη που δραστηριοποιείται στην οινοποίηση και στον αγροτουρισμό. Σύμβαση με την Eurobank υπέγραψαν η εταιρεία τεχνολογίας Realize και η χημική βιομηχανία ΕΛΑΝΚΟ.

Σημειώνεται ότι το πρώτο υποταμείο διαθέτει συνολικά κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ από τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τα κεφάλαια αυτά θα έχουν χορηγηθεί και δεν αποκλείεται τότε να ληφθεί απόφαση από τους συμμετέχοντες ήδη στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο να αυξήσουν τη συμμετοχή τους. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι μόλις προχθές ψήφισε η γερμανική Βουλή την απελευθέρωση των κονδυλίων της KfW προς το ΕΕΤ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2015 εκτιμάται ότι θα ιδρυθεί το δεύτερο υποταμείο μέσω του οποίου πλέον το ΕΕΤ θα συμμετέχει ως συνεπενδυτής σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή σε άλλα ταμεία συμμετοχών (venture και equity funds). Για τη λειτουργία του ωστόσο θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, καθώς στο συγκεκριμένο υποταμείο θα πρέπει να επιλεγεί και να διορισθεί ξεχωριστή διοίκηση.

Θα ακολουθήσει μετά η δημιουργία του τρίτου υποταμείου για την παροχή δανείων και κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε μικρά και μεσαία έργα περιφερειακής υποδομής που δεν καλύπτονται απευθείας από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

«Πνεύμονα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το ΕΕΤ στον χαιρετισμό του και προσέθεσε: «Στην πράξη και όχι στα λόγια ανασυγκροτούμε τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας μας. Στην πράξη και όχι με θεωρίες ανοίγουμε τον δρόμο στις ελληνικές επιχειρήσεις για να κερδίσουν το στοίχημα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Στην πράξη, τέλος, δημιουργούμε με αυτό τον τρόπο το μεγάλο ζητούμενο, τις θέσεις εργασίας που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τα νιάτα της χώρας μας». Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του έκανε λόγο για μεγάλο και πολύτιμο βήμα μπροστά «για να αλλάξουμε σελίδα και να κατακτήσουμε ως χώρα το δικαίωμα μετά από τόσες θυσίες που κάναμε ως ελληνικός λαός στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας τόνισε ότι η δημιουργία του ΕΕΤ αποτελεί το επιστέγασμα της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα αυξάνοντας τη ρευστότητα. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους προκατόχους του στο υπουργείο, κ. Χρυσοχοΐδη, Χατζηδάκη και Δένδια, οι οποίοι ξεκίνησαν τις προσπάθειες για τη δημιουργία του ΕΕΤ. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, παρευρέθησαν στη χθεσινή εκδήλωση.

«Κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να απαντά στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Π. Σόοφ, ενώ ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της KfW κ. Κρίστιαν Φούνκε δήλωσε πεπεισμένος για την επιτυχία του ΕΕΤ. «Συνεχίστε σε αυτή την πορεία και προσπαθήστε να δίνετε τα χρήματα εκεί που πρέπει, στις επιχειρήσεις», προσέθεσε με νόημα.

«Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και επανέρχεται σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για την Τράπεζα Πειραιώς η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αποτελεί αυτονόητη επιλογή», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Στ. Λεκκάκος. «Με αυτή τη συμφωνία η Eurobank επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στην αξιοποίηση όλων των εργαλείων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Χρ. Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, ο γ.γ. Ανάπτυξης Π. Γεωργιάδης, οι πρόεδροι του ΣΕΒ, του ΠΣΕ, του ΕΒΕΑ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή