Αστόρια / Νέα Υόρκη: Πολυπρόσωπη και… ελληνική

Αστόρια / Νέα Υόρκη: Πολυπρόσωπη και… ελληνική

10' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγαπημένο στέκι των σινεφίλ, πόλος έλξης για τους λάτρεις του καλού φαγητού και μόλις μία ανάσα από το Μανχάταν, η φιλόξενη γειτονιά της Νέας Υόρκης μάς περιμένει να την ανακαλύψουμε.

Σε μια επιτόπια έρευνα στην 30ή Λεωφόρο της Αστόρια, ο Σπένσερ Γουέλς και οι συνεργάτες του στο National Geographic εντόπισαν, σε δείγματα DNA που πήραν από εθελοντές στο δρόμο, γενετικούς δείκτες από όλα τα μεταναστευτικά ρεύματα της ιστορίας της ανθρωπότητας, εκτός από ένα, επιβεβαιώνοντας έτσι τη φήμη της ως μιας από τις πιο πολυπολιτισμικές γωνιές του πλανήτη. Ανθρωποι από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου έχουν επιλέξει αυτή την απλή γειτονιά, που μοιάζει με χιλιάδες άλλες των μεγάλων αστικών κέντρων των ΗΠΑ, για νέα τους πατρίδα. Ανάμεσά τους, οι Ελληνοαμερικανοί, που, παρότι δεν υπερτερούν αριθμητικά (περίπου 17.000 κάτοικοι στους 154.000), έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Περπατάς στο δρόμο και ακούς να μιλούν ελληνικά, διαβάζεις ελληνικές επιγραφές, περνάς έξω από ελληνορθόδοξες εκκλησίες, ακόμη και οι πλατείες έχουν ελληνικά ονόματα (Athens Square, Socrates Sculpture Park). Αυτός, όμως, είναι μόνο ένας από τους λόγους για να επισκεφτεί κανείς την Αστόρια.

Αν έχετε δει κλασικές κινηματογραφικές ταινίες, όπως τις «Goodfellas» με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και το «Serpico» με τον Αλ Πατσίνο, ή αν παρακολουθείτε μοντέρνες τηλεοπτικές σειρές, όπως το «Orange is the new black», τότε έχετε μια μικρή ιδέα από τις γειτονιές της Αστόρια, αφού πολλές από τις σκηνές έχουν γυριστεί στα στενά της. Γενικά, η περιοχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των σινεφίλ και των ανθρώπων του θεάματος λόγω του ότι εκεί βρίσκονται τα Kaufman Astoria Studios (Carlito’s way, Sesame Street, Law & Order κ.ά.), αλλά και το Museum of the Moving Image, το μοναδικό μουσείο στη χώρα αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και των ψηφιακών μέσων. Δεν είναι επομένως καθόλου απίθανο σε μια τυχαία βόλτα στους δρόμους της «Actoria» -έτσι την αποκαλούν χαϊδευτικά υποδηλώνοντας ότι εκεί μένουν πολλοί ηθοποιοί- να βρεθείτε ξαφνικά σε εξωτερικό γύρισμα.

Ακόμη, για όσους από εσάς αγαπάτε τη φύση, ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Αστόρια είναι το ομώνυμο πάρκο της. Βρίσκεται απέναντι από τον East River, με φοβερή θέα στο Μανχάταν, κάνοντάς το ιδανικό σημείο για ρομαντικούς περιπάτους και υπέροχες φωτογραφίες. Το κύριο χαρακτηριστικό του πάρκου είναι ότι διαθέτει την πιο παλιά και την πιο μεγάλη πισίνα της πόλης, η οποία φτιάχτηκε για τους προκριματικούς των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936. Στα 242.600 τ.μ. που καταλαμβάνει βρίσκονται έξι γήπεδα για τένις, παιδικές χαρές και στίβος για τρέξιμο.       

Στη συνείδηση όμως των περισσότερων Νεοϋορκέζων η Αστόρια παραμένει ο νούμερο ένα γαστρονομικός προορισμός. Καλό φαγητό σε πολύ λογικές τιμές. Σε αυτή την πολύχρωμη και πολύβουη γειτονιά επιβιώνουν ακόμα οι μικρές επιχειρήσεις. Ετσι, η πλειονότητα των κατοίκων ψωνίζει καθημερινά από τα μικρά μανάβικα, τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία, τα μπακάλικα, τα οποία προσφέρουν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς από όλα τα μέρη του κόσμου. Οσο για τα εστιατόρια, δύσκολα θα δυσαρεστηθείτε από κάποια σας επιλογή. Ο μεγάλος ανταγωνισμός έχει καθιερώσει αξιοπρεπή προϊόντα και σέρβις ακόμη και στα πιο μικρά καφέ.  

Αν λοιπόν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε λίγο χρόνο και στην Αστόρια. Ευκαιρία να επισκεφτείτε τους συγγενείς ή τους φίλους σας. Δεν μπορεί, όπως όλοι μας, όλο και κάποιον θα ξέρετε που μένει εκεί.    

Για καφέ, φαγητό και ποτό

Τα τελευταία χρόνια, η εξωφρενική αύξηση των ενοικίων και του κόστους ζωής στο Μανχάταν, γενικότερα, έχει εξωθήσει πολλούς στο να το εγκαταλείψουν και να αναζητήσουν έναν φθηνότερο τρόπο ζωής στις γύρω περιοχές, όπως είναι η Αστόρια. Οι καινούργιοι αυτοί κάτοικοι είναι κυρίως νέοι, μορφωμένοι, επαγγελματίες, με πολλά ενδιαφέροντα. Εχουν ήδη δώσει το στίγμα τους στην περιοχή με καινούργια εστιατόρια, καφέ και μπαράκια. Προτείνουμε ενδεικτικά κάποια από αυτά, μαζί με μερικά παλιά, που αποτελούν διαχρονικές αξίες.  

DITMARS BLVD.

Εδώ βρίσκεται το πιο ήσυχο κομμάτι όλης της περιοχής με πολλές μονοκατοικίες, αλλά και με καλή αγορά και προτάσεις για έξοδο και διασκέδαση. Επίσης, εδώ συναντά κανείς πιο έντονο το ελληνικό στοιχείο λόγω των πολλών ελληνορθόδοξων εκκλησιών, σχολείων και συλλόγων. Ενα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα είναι τη Μ. Παρασκευή που συναντιούνται σε ένα σημείο όλοι οι επιτάφιοι των γύρω εκκλησιών.

MP TAVERNA

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin -και όχι μόνο- σεφ Μιχάλης Ψιλάκης (Michael Psilakis), γνωστός στο ευρύ αμερικανικό κοινό από τις εμφανίσεις του σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, είναι ο ιδιοκτήτης της καινούργιας γαστρονομικής άφιξης στο Ditmars. Εκεί μπορεί κανείς να γευτεί ελληνικά παραδοσιακά πιάτα, όπως τα έμαθε ο ταλαντούχος σεφ από τη μητέρα του, με μοντέρνες πινελιές δικής του έμπνευσης: το φημισμένο του χταποδάκι με ρεβίθια και φασόλια μαυρομάτικα, κότσι αρνιού με κριθαράκι (σαν γιουβέτσι) και τη σπεσιαλιτέ του, λαβράκι ψητό με πατάτες, ντοματίνια και ελιές. Ελληνικά κρασιά και κοκτέιλ (με λικέρ μαστίχας για παράδειγμα), καθώς και ιδιαίτερα επιδόρπια, όπως κρεμ μπριλέ με γεύση γαλακτομπούρεκο και σοκολατένιο μπράουνι με χαλβά, συμπληρώνουν τη γευστική εμπειρία. Τιμές λογικές!   

> 31-29 Ditmars Blvd., Τ/+1(718)777.2187, michaelpsilakis.com

Martha’s Country Bakery

Επίσκεψη στη Νέα Υόρκη χωρίς τσίζκεϊκ δεν γίνεται. Στην Αστόρια βρίσκει κανείς μια πολύ καλή εκδοχή του σε αυτό το κομψό καφέ. Υπάρχει σε πολλές γεύσεις, αλλά προτείνουμε είτε το σκέτο κλασικό είτε αυτό με γεύση μήλο και κανέλα. Πέρα όμως από τσίζκεϊκ, το μαγαζί προσφέρει τα πάντα: κάπκεϊκ στολισμένα, αμερικανικές τάρτες (με πεκάν, γλυκιά κολοκύθα, μήλα κ.ά.), τούρτες 7 στρώσεων μέχρι μακαρόν, κανόλι και μπακλαβά. Συνήθως είναι γεμάτο με κόσμο που είτε παίρνει γλυκά «to go» (σε πακέτο) είτε τα απολαμβάνει εκεί συνοδεία καφέ ή κάποιου αρωματικού τσαγιού.   

> 36-21 Ditmars Blvd., Τ/+1(718)545.9737, marthascountrybakery.com

Agnanti

Με θέα το υπέροχο πάρκο της Αστόρια, εξ ου και το όνομα «Αγνάντι», αυτή η ταβέρνα – μεζεδοπωλείο, για την οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία ακόμη και η Γκούινεθ Πάλτροου στο μπλογκ της «goop», σε μεταφέρει κατευθείαν στην Ελλάδα. Στους τοίχους κρεμασμένες παντού φωτογραφίες από παλιές ελληνικές ταινίες, παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη σε κάθε γωνιά, στο βάθος μια παλιομοδίτικη σόμπα και ένας κατάλογος-έκπληξη που περιλαμβάνει, εκτός από τα κλασικά της ώρας, πολλά παραδοσιακά πιάτα και πολίτικα: παστουρμαλί, μπουρέκια και σουτζουκάκια σμυρναίικα, πηλιορείτικο, τραχανά, γαρίδες γιουβέτσι, καγιανά, φάβα Σαντορίνης, γαρίδες καταΐφι, καθώς και τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος: κόκορας με χυλοπίτες σε πήλινο σκεύος. Ρωτήστε για τα φρέσκα ψάρια της ημέρας. Στο τέλος κερνάνε γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού και χαλβά σιμιγδαλένιο.  

> 19-06 Ditmars Blvd., Τ/+1(718)545.4554, www.agnantimeze.com

The Thirsty Koala

Μπερδεύεται κανείς από την επιγραφή του και τη λιτή του διακόσμηση και πιστεύει ότι πρόκειται για ένα απλό καφέ. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα κανονικό εστιατόριο, εμπνευσμένο από την κουζίνα της Αυστραλίας και με επιλογές όπως είναι το μπέργκερ καγκουρό και πάβλοβα για επιδόρπιο. Βέβαια, υπάρχουν και πιάτα που προφανώς δεν είναι αυστραλέζικα, όπως ο μουσακάς, αλλά συγχωρούμε αυτήν τη σύγχυση ταυτότητας και επικροτούμε την επιλογή των ιδιοκτητών να χρησιμοποιούν μόνο βιολογικά προϊόντα. Τα κρέατά τους είναι ελευθέρας βοσκής χωρίς ορμόνες και αντιβιοτικά, ενώ όσα είναι καπνιστά γίνονται με φυσικό τρόπο, χωρίς χημικά. Επίσης φτιάχνουν το δικό τους κατσικίσιο τυρί από βιολογικό γάλα.

> 35-12 Ditmars Blvd., Τ/+1(718)626.5430, www.thethirstykoala.com

30th AVENUE

Η κίνηση σε αυτόν τον δρόμο δεν σταματάει ποτέ. Οι νέοι τον επισκέπτονται για τις πολυάριθμες καφετέριές του (υπάρχει κυριολεκτικά από μία σε κάθε γωνιά), ενώ οι υπόλοιποι για την πολύ καλή αγορά του (μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κ.ά.), μερικά από τα οποία λειτουργούν ακόμη και όλο το 24ωρο.

Ovelia

Πάνω στην 30ή Λεωφόρο, η οποία, περισσότερο από κάθε άλλη, είναι γνωστή για τις ελληνικές καφετέριες που σερβίρουν από φραπέ και φρέντο μέχρι ελληνικό στο μπρίκι, αυτό το all-day στέκι με το ιδιαίτερο όνομα ξεχωρίζει για το πλούσιο μενού του και τα φρέσκα πρόσωπα που συχνάζουν εκεί. Τις πρωινές ώρες το επισκεπτόμαστε για χορταστικό brunch ή σκέτο καφέ (ξεχωρίζει η ομελέτα Ovelia με τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές). Το μεσημέρι για ένα ελαφρύ γεύμα (σαλάτα, σάντουιτς), ενώ το βράδυ με μεγάλη παρέα για ποικιλίες κρεατικών, αρνάκι, μπιφτέκια, μουσακά και ό,τι τραβάει η όρεξή μας ή απλώς για ποτό. Ολα τα πιάτα, πάντως, είναι πρωτότυπα και ενδιαφέροντα.    

> 34-01 30th Ave., Τ/+1(718)721.7217, ovelia-ny.com

Sugar Freak

Η μαγειρική της Νέας Ορλεάνης και η περίφημη κουζίνα των μαύρων του Νότου στην καρδιά της Αστόρια. Σε έναν μοντέρνο και «φάνκι» χώρο, οι πιο… περιπετειώδεις μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά πιάτα, όπως «gumbo», μπάμιες μαγειρεμένες σε πλούσιο ζωμό με διάφορα κρέατα, «jambalaya», λουκάνικο στην κατσαρόλα με λαχανικά και κρέατα ή θαλασσινά, «andouille», πικάντικο λουκάνικο της Νέας Ορλεάνης, και «Po-boy», κλασικό σάντουιτς με γαλλικό ψωμί, μια μεγάλη στοίβα από φέτες κάποιου κρεατικού (ροστ μπιφ, γαλοπούλα, λουκάνικο) και γκρέιβι. Φυσικά, για τους μη περιπετειώδεις, υπάρχει άφθονο τηγανητό κοτόπουλο (ακόμη και συνοδευόμενο από βάφλα), πουτίγκα ψωμιού, «beignets» (λουκουμάδες γλυκοί και αλμυροί) και γενικά όλα τα πιάτα που αποτελούν την επιτομή του αμερικανικού «comfort food». Δεν ξεχνάμε, φυσικά, και τα κοκτέιλ.

> 36-18 30th Ave. Τ/+1(718)726.5850, sugarfreaknyc.com

BROADWAY

Εδώ βρίσκονται το Socrates Sculpture Museum, ένας υπαίθριος χώρος-πάρκο όπου καλλιτέχνες αφήνονται ελεύθεροι να δημιουργήσουν τα έργα τους, και το Noguchi Museum, αφιερωμένο στα έργα του Αμερικανοϊάπωνα γλύπτη Ιζαμού Νογκούτσι.

Bahari Estiatorio

Αντιπροσωπεύει την κλασική και αγαπημένη ελληνοαμερικανική ταβέρνα. Μετά την είσοδο, ένας διάδρομος όπου φιγουράρουν τα μαγειρευτά της ημέρας: γίγαντες, γεμιστά, λαδερά και, αν θέλεις, τα παραγγέλνεις εκείνη την ώρα. Η κουζίνα είναι ανοιχτή, οπότε βλέπεις την παρασκευή των πιάτων. Ο υπόλοιπος χώρος επίσης γνώριμος: δύο μεγάλες αίθουσες με μπόλικα καθίσματα και ντεκόρ ελληνικό. Εδώ έρχεσαι για να απολαύσεις ό,τι μπορεί να σου θυμίζει Ελλάδα: χόρτα με φρεσκότατο και νοστιμότατο ψάρι, μελιτζανοσαλάτα, σκορδαλιά, τζατζίκι, καλαμαράκια, κεφτεδάκια, κρεατικά της ώρας σε καλές τιμές.      

> 31-14 Broadway, Τ/+1(718)204.8968, www.bahariestiatorio.com

Sanford’s

Στην Αμερική υπάρχει ένα ιδιαίτερο είδος εστιατορίου, τα «diner» (ντάινερ). Βασικά τους χαρακτηριστικά είναι ότι προσφέρουν πάρα πολλές επιλογές οικονομικού φαγητού (από τηγανητά αυγά και ζουμερά μπέργκερ μέχρι ποικιλίες θαλασσινών), είναι πολύ κάζουαλ -πολλοί θαμώνες μπορεί να τρώνε εκεί και κάθε μέρα- και τα περισσότερα είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο. Επειδή στη Νέα Υόρκη τα περισσότερα -αν όχι όλα- είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, ο κατάλογος έχει σουβλάκι, γύρο, σούπα αυγολέμονο κ.ά. Στην Αστόρια υπάρχουν πάρα πολλά και καλά. Ενα από τα καλύτερα είναι το Sanford’s. Μικρό σε σχέση με τα περισσότερα του είδους, μαζεύει πιο πολύ νεαρόκοσμο. Ιδανικό στέκι για brunch ή για φαγητό μετά το ξενύχτι.

>  30-13 Broadway, Τ/+1(718)932.9569, www.sanfordsnyc.com

Μπιραρίες

Εκτός από το γαστρονομικό της ενδιαφέρον, η Αστόρια αποτελεί και αποτελούσε, ακόμη και πριν από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, προορισμό για μπίρα.

The Beer Garden at Bohemian Hall

Το καλοκαίρι δεν το χάνεις με τίποτα, αρκεί να εντοπίσεις την τεράστια ουρά ανθρώπων έξω από την πόρτα του. Από τα λίγα στέκια στην Αστόρια για τα οποία έρχεται κόσμος από όλη τη Νέα Υόρκη για ένα παγωμένο ποτήρι μπίρα. Η ιστορική αυτή μπιραρία (1910) ανήκει στο σύλλογο των Τσέχων και των Σλοβάκων της Αστόρια. Οι εσωτερικοί της χώροι και ο τεράστιος κήπος της μπορούν να χωρέσουν μέχρι και 800 άτομα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μια μεγάλη λίστα από ιδιαίτερες μπίρες (κυρίως τσεχικές), καθώς και κλασικά εδέσματα της τσεχικής και σλοβακικής κουζίνας. Ιδανικό για ένα χαλαρό και φθηνό ποτό, αλλά και για τους πολύ κοινωνικούς, μια και οι θαμώνες πολλές φορές γίνονται μία παρέα.

> 29-19 24th Avenue, Τ/+1(718)274.4925, bohemianhall.com

Astoria Beer and Brew

Μικρό και ζεστό μαγαζί για όσους παίρνουν την μπίρα τους πολύ στα σοβαρά. Προσεγμένες επιλογές στον κατάλογο, φιλική ατμόσφαιρα και νόστιμο φαγητό. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι εδώ μαθαίνει κανείς πώς να φτιάχνει μόνος του μπίρα. Πωλούνται όλες οι πρώτες ύλες (μαγιά, κριθάρι, φύλλα λυκίσκου, αρωματικά, ειδικά μπουκάλια κ.ά.), ενώ παραδίδονται κατά καιρούς και ειδικά σεμινάρια.

> 21-76 21st. Street, Τ/+1(718)606.0779, astoriabeerandbrew.com

SingleCut Beersmiths

Τοπική ζυθοποιία, οι ιδιοκτήτες της οποίας αποφάσισαν το 2012 να φτιάξουν και μια μπιραρία για να διαθέτουν μόνοι τους τα προϊόντα τους. Συνήθως σφύζει από κόσμο και δικαίως, μια και οι δημιουργοί της χρησιμοποιούν τις καλύτερες πρώτες ύλες για τις μπίρες τους. Το μυστικό τους, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ο λυκίσκος. Δοκιμάστε κάποια από τις κλασικές τους που προσφέρονται κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου ή τις εποχικές, όπως είναι η «Eric», που ωριμάζει σε βαρέλια που περιείχαν τζαμαϊκανό ρούμι, ή διάφορες άλλες με άρωμα ιβίσκου, κερασιού ή σύκου κ.ά.    

> 19-33 37st. Street, Τ/+1(718)606.0788, www.singlecutbeer.com

Snowdonia

Βρίσκεται πολύ κοντά στα Kaufmann Studios και γι’ αυτό πολλοί από τους θαμώνες της εργάζονται στη βιομηχανία του θεάματος. Ηθοποιοί, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και βοηθοί τους, που μένουν στη γειτονιά, μαζεύονται σε αυτή την μπιραρία που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη περιοχή της Ουαλίας. Προσφέρει, εκτός από μπίρες στο ποτήρι, και μεγάλη γκάμα από φαγητά φτιαγμένα με μπίρα, όπως μύδια και τηγανητό ψάρι. Ο κόσμος εκεί μαζεύεται συνήθως αργά, μετά τις 10 μ.μ., ενώ είναι μία από τις επιχειρήσεις που ξεκίνησε τη λειτουργία της με τη βοήθεια του «Kickstarter» (κατάφερε να μαζέψει 11.260 δολάρια).

> 34-55 32nd Street, Τ/+1(347)730.5783, snowdoniapub.com

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή