Σκεπτικισμός πρεσβειών για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και βλέπουν “ωρίμανση” Τσίπρα

Σκεπτικισμός πρεσβειών για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και βλέπουν “ωρίμανση” Τσίπρα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντικρουόμενα μηνύματα που εκπέμπουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν σύγχυση και ανησυχία στις πρεσβείες των σημαντικών χωρών στην Αθήνα, όπως προκύπτει από εκτενείς συζητήσεις της «Κ» με πρέσβεις και κορυφαίους διπλωμάτες. Ο σκεπτικισμός δεν περιορίζεται στην οικονομία, αλλά επεκτείνεται και στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και στην προσέγγιση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις διεθνείς συνεργασίες, κυρίως σε ευαίσθητους τομείς, όπως η τρομοκρατία.

Ολοι περιγράφουν τον Αλέξη Τσίπρα ως «πιο ώριμο» απ’ ό,τι στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι «περιστοιχίζεται από καλύτερους συμβούλους». Εκτιμούν ότι σταδιακά το κόμμα καθίσταται πιο συστημικό, περιορίζοντας τη συγκρουσιακή ρητορική, αλλά η πολυφωνία τούς κάνει να αναρωτιούνται «ποιος είναι ο πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ξένες διπλωματικές αποστολές αναρωτιούνται σε περίπτωση που νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένος να φθάσει ο κ. Τσίπρας στην αντιπαράθεση με τους εταίρους και αν θα διατηρήσει ενωμένο το κόμμα του. «Φοβάμαι το ρήγμα ανάμεσα στους πιο ρεαλιστές και την Αριστερή Πλατφόρμα», τόνισε Δυτικός πρέσβης και με αφοπλιστική ειλικρίνεια αναρωτήθηκε: «Πώς θα διαχειρισθούν ένα σύστημα που μισούν;». Κάποιοι μίλησαν για τον κίνδυνο να «γυρίσουμε πολλές δεκαετίες πίσω και να υπάρξει μια απόπειρα “διόρθωσης” λαθών της μεταπολεμικής περιόδου».

Ενδεικτική της αγωνίας που επικρατεί, αλλά και της λεπτομερούς ενασχόλησης με τις εξελίξεις, είναι η γνώση διαδικαστικών λεπτομερειών σε βαθμό που εκπλήσσει. Ευρωπαίος πρέσβης εξέφραζε την «ελπίδα» ότι σε πιθανές δεύτερες εκλογές θα ενδυναμωθεί η πιο ρεαλιστική γραμμή του κόμματος, καθώς ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει τη λίστα των υποψηφίων και, άρα, θα αντικαταστήσει τους «ακραίους», αγνοώντας όμως ότι, παρότι ο αρχηγός όντως έχει το σχετικό δικαίωμα, είθισται να διαμορφώνει τις λίστες με βάση τη σειρά που προέκυψε στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Στην οικονομία, εμφανίζονται απόλυτοι για την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων. Αναγνωρίζουν στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση το δικαίωμα επιλογών στο μείγμα πολιτικής, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι «δεν θα αμφισβητηθεί η δημοσιονομική εξυγίανση». Μιλούν, πάντως, για άγνοια του τρόπου λειτουργίας της Ε.Ε., που απειλεί να φέρει την Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης με ολόκληρη την Ευρώπη. «Ο συμβιβασμός και η συνεργασία είναι στο DNA της Ενωσης», τόνισε Ευρωπαίος πρέσβης, ο οποίος απέρριψε ως εντελώς αβάσιμη τη σκέψη για δημιουργία «κοινού μετώπου» Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται η λαθρομετανάστευση και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής των τζιχαντιστών, καθώς η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά πιθανή πύλη εισόδου. Εκθειάζουν τις επιδόσεις των ελληνικών Αρχών στο εσωτερικό –«συλλάβατε τους δυο σημαντικότερους τρομοκράτες»– ενώ χαρακτηρίζουν τη συνεργασία με δικές τους υπηρεσίες άριστη, όπως απέδειξε πρόσφατη επιχείρηση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Εκθειάζουν τους δύο τελευταίους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και αναρωτιούνται ποιος θα αναλάβει το συγκεκριμένο αξίωμα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, η Κουμουνδούρου είναι καθησυχαστική, διαμηνύοντας ότι θα ακολουθήσει πολιτική συνέχειας. Οι Δυτικοί διπλωμάτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο φιλορωσικής στροφής της Αθήνας, ενώ εκτιμούν ότι η Τουρκία ίσως επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και να δοκιμάσει τον άπειρο πιθανό νέο πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT