«Λεφτά υπάρχουν», εμμένει ο Παπανδρέου

«Λεφτά υπάρχουν», εμμένει ο Παπανδρέου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη ρητορική επιλογή του 2009 ότι «λεφτά υπάρχουν» υπερασπίστηκε χθες, κατά την κεντρική ομιλία του στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου στην Κυψέλη, ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά από περικοπές δαπανών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνησή του κατά την περίοδο 2009-2011 και συγκεκριμένα για την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, 1,8 δισ. από τη θεσμοθέτηση του «Καλλικράτη», αλλά και κέρδη από τη διαχείριση γενικών γραμματειών, ασφαλιστικών ταμείων και ΔΕΚΟ. «Γι’ αυτό λέγαμε λεφτά υπάρχουν, αν αλλάξουμε τις δομές, αν υπάρχει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα διαφανές Δημόσιο που υπηρετεί τον πολίτη και όχι τα διάφορα ισχυρά συμφέροντα», είπε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε «τότε, ναι, υπάρχουν λεφτά για τη χώρα. Αυτό λέγαμε τότε. Αυτό λέμε με συνέπεια και τώρα».

Ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε εκ νέου την επιλογή του δημοψηφίσματος ως μέσου έγκρισης της όποιας συμφωνίας προκύψει μετά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και, έπειτα, την προώθηση ενός αμιγώς εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κόμμα του υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης του 2009-2011, «όσο δεν το έκανε ποτέ η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δυόμισι χρόνια τώρα».

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε το «Ποτάμι» του κ. Στ. Θεοδωράκη «θολό», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς (thetoc) σε όσα διημείφθησαν μεταξύ του ιδίου και της κ. Μέρκελ στον Οκτώβριο του 2010. Υπενθύμισε πως τότε η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί κατέθεσαν πρόταση για αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε όσες χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής. «Και της λέω», διηγείται ο κ. Παπανδρέου, «Τι εννοείτε, κυρία Μέρκελ; Γιατί έτσι κι αλλιώς, σε ό,τι αφορά την οικονομική μας πολιτική, τη συνδιαπραγματευόμαστε και έχετε έναν πρώτο λόγο γιατί είστε οι δανειστές μας». Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η Γερμανίδα καγκελάριος του επισήμανε τότε πως «η χώρα δεν θα είχε το δικαίωμα ψήφου ακόμη και για αποφάσεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική». Σύμφωνα με όσα εξιστόρησε ο κ. Παπανδρέου, απάντησε: «Πάρτε τα λεφτά σας, πάρτε τα κλειδιά της χώρας και φεύγω». Και κατέληξε: «Εγινε η πιο σκληρή σύγκρουση που είχε γίνει ποτέ, μου το είπαν μετά οι πρωθυπουργοί ότι δεν είχαν δει ξανά τέτοια σύγκρουση, έκανε πίσω η Μέρκελ και διατηρήσαμε το βέτο μας. Αυτές είναι οι μάχες που εγώ έδινα, και εδώ με πετροβολούσαν σαν προδότη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή