Εντός και Εκτός: Ο Τσίπρας, οι Κοτς και η Κωνσταντινούπολη

Εντός και Εκτός: Ο Τσίπρας, οι Κοτς και η Κωνσταντινούπολη

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Με την υπόθεση υποψηφιότητας του Φρέντη Μπελέρη πλέον λυμένη, θα έλεγε κάποιος ότι οι αψιμαχίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. θα είχαν ολοκληρωθεί. Ακόμα και τώρα, πάντως, υπάρχουν ορισμένοι που αμφισβητούν την ξεκάθαρη δυναμική που φαίνεται να έδωσε στη Ν.Δ. και στην προεκλογική συζήτηση η υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, σε μια φάση στην οποία τα πράγματα ήταν κάπως θολά για την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, μετά τις ευρωεκλογές, όταν θα γίνει ο λογαριασμός η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί, ίσως με εντελώς διαφορετικούς όρους και ισορροπίες σε κόμμα και κυβέρνηση.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

«Η πρόκληση γίνεται αποδεκτή». «Challenge accepted», όπως μου μετέφεραν αγγλιστί από το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια, στον οποίο ανετέθη η προεκλογική ευθύνη της Κεντρικής Μακεδονίας. Η περιφέρεια, στην οποία το βασικό διακύβευμα είναι η Θεσσαλονίκη αλλά και περιοχές όπως οι Σέρρες, η Πιερία και η Ημαθία, αποτελεί εξαιρετικά προβληματική περίπτωση για τη Ν.Δ., καθώς εκεί καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες διαρροές προς τα δεξιά και κατά τις εθνικές εκλογές του 2023. Εκεί εντοπίζεται και η μεγαλύτερη απειλή από τα δεξιά, με βάση, τουλάχιστον, τα δημοσκοπικά ευρήματα. Ο κ. Δένδιας ως ο «πρωταθλητής» με σχεδόν 100.000 σταυρούς (99.652 για την ακρίβεια) κρίθηκε ότι είναι ο πιο κατάλληλος να δώσει τη μάχη. Ετσι, την Παρασκευή ο κ. Δένδιας –αφού επισκεφθεί τη Λήμνο για τις εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη των Πεσόντων της Καλλίπολης– θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και στελέχη της Νομαρχιακής, προκειμένου να καταστρωθεί στρατηγική για τον ενάμιση μήνα που απομένει έως τις ευρωεκλογές.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή τη φορά ως προσκεκλημένος από την οικογένεια Κοτς, στην οποία ανήκει το διαβόητο υψηλού κύρους ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Ο κ. Τσίπρας έχει προσκληθεί προκειμένου να απευθυνθεί κατά την τελετή αποφοίτησης στους νεαρούς φοιτητές που ολοκληρώνουν έναν κύκλο σπουδών προτού συνεχίσουν ή εξέλθουν στη ζωή. Η πρόσκληση προς τον κ. Τσίπρα από την οικογένεια Κοτς έχει το αυτόνομο ενδιαφέρον της. Οπως και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην τελετή αποφοίτησης ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου. Πέρα απ’ όλα αυτά, πάντως, ίσως το πλέον αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα να απευθύνεται κατά το δυνατόν προς το εξωτερικό και λιγότερο προς το εσωτερικό. Είναι προφανής η προσπάθεια, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να μιλάει για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Βέβαια, στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, καθώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η εξέλιξή τους, είτε στην «παγωμένη» κατάσταση στην οποία βρίσκονται είτε στην προηγούμενη πιο προβληματική τους, παραμένουν ένα μεγάλο ερώτημα δίχως απάντηση.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο Καναδάς όπου περιοδεύει (ακόμα) ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Και από δω από τον Καναδά, οι Ελληνες του εξωτερικού μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, που κανείς δεν μπορεί να το διαβάσει αλλιώς: Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Ελληνες του εξωτερικού είναι το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης στους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Είναι μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και ανατροπής», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη συγκέντρωση της οργάνωσης Μόντρεαλ (sic) του ΚΚΕ. Στην Ελλάδα, πάντως, η ΚΝΕ κάνει αυτό για το οποίο φτιάχτηκε από την αρχή, δηλαδή την παραγωγή κομματικής προπαγάνδας με κάθε μέσο, εν προκειμένω μέσω Tik Tok. «Τι είναι οι ευρωεκλογές; Γιατί με αφορούν; Με ποιον τρόπο επηρεάζουν τη ζωή μου;» είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θέτουν στο TikTok οι νέοι προς υποψηφίους ευρωβουλευτές όπως ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος και ο Κώστας Παπαδάκης.

Η ΑΤΑΚΑ

«Να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή», είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνάντηση του Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο. Πάντως, με τη συγκεκριμένη θεματολογία ο κ. Γεραπετρίτης θα συνεχίσει και σήμερα, αυτή τη φορά από την Ντόχα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει αποδώσει ιδιαίτερα μεγάλη προσωπική βαρύτητα σε όλα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και η συνάντηση με τον Καταριανό ομόλογό του εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο της αυξημένης κινητικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή