Αγγλία : Μπλέτσλι Παρκ, φήμη λόγω Οσκαρ

Αγγλία : Μπλέτσλι Παρκ, φήμη λόγω Οσκαρ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξωτερικά, το μέγαρο του Μπλέτσλι Παρκ είναι ένα μάλλον τυπικά πληθωρικό ίχνος της ακμής της βικτωριανής εποχής σε βολική απόσταση μιας ώρας από το Λονδίνο. Εσωτερικά, είναι εκεί όπου γράφτηκε μία από τις πιο ένδοξες σελίδες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Οσοι είδατε την εξαιρετική ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης» του Μόρτεν Τίλντουμ με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και την Κίρα Νάιτλι ξέρετε για τι ακριβώς μιλάμε. Στο Μπλέτσλι Παρκ, ο μαθηματικός Αλαν Τούρινγκ με τη βοήθεια και άλλων συναδέλφων του επινόησε και έθεσε σε λειτουργία την περίφημη μηχανή Turing-Welchman Bombe, που αποκρυπτογραφούσε καθημερινά τα γερμανικά μηνύματα σε κώδικα «Enigma» βοηθώντας σημαντικά τις επιχειρήσεις των Συμμάχων.

Μέχρι το 1974 κανείς δεν γνώριζε την ιστορία του Τούρινγκ, ούτε την περίφημη μηχανή ούτε, φυσικά, τη συνεισφορά του Μπλέτσλι Παρκ. Σήμερα η εντυπωσιακή αυτή έπαυλη, που στα χρόνια του πολέμου συγκέντρωσε περίπου 10.000 Βρετανούς επιστήμονες, τα μεγαλύτερα «κεφάλια» της χώρας, στην υπηρεσία αναχαίτισης των ναζί, είναι μουσείο και αφηγείται ακριβώς αυτήν τη συναρπαστική ιστορία. Οπως ήταν φυσικό, η ταινία εξάπλωσε τη φήμη της περιοχής σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το κτίριο λίγο έλειψε να κατεδαφιστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90 προκειμένου να χτιστεί στη θέση του… σούπερ μάρκετ. Μία δυναμική ομάδα ντόπιων ιστορικών κατόρθωσε να αποτρέψει την καταστροφή και έθεσαν τις βάσεις για τη λειτουργία του μουσείου το 1994. Δεν θεωρείται τουριστικός προορισμός καθώς ολόκληρο το 2013 το επισκέφθηκαν μόλις 148.000 άνθρωποι.

Ολα αυτά, φυσικά, πριν από την ταινία. Συμπτωματικά «τρέχει» και ένα μεγάλο πρόγραμμα ανακαίνισης ύψους 12,3 εκατ. δολαρίων. Το Μπλέτσλι Παρκ, βορειοδυτικά του Λονδίνου, είναι πανεύκολα προσβάσιμο από την πρωτεύουσα (ο σταθμός του τρένου βρίσκεται πολύ κοντά στο μέγαρο) και μέχρι τον Νοέμβριο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση με θέμα την ίδια την ταινία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή