ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση επιλέγει ρήξη και αδιέξοδο

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση επιλέγει ρήξη και αδιέξοδο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σοβαρευτεί και να οργανωθεί καλεί την κυβέρνηση η Χαρ. Τρικούπη, μετά τις χθεσινές, κοινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. «Ο ελληνικός λαός», τονίζεται σε μια επιθετική κατά του κ. Βαρουφάκη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «ψήφισε για την προοπτική και το μέλλον των παιδιών του με ασφάλεια και όχι για να επιδείξει για λίγες ημέρες την αυταρέσκειά του οποιοσδήποτε υπουργός στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μέχρι να προσγειωθεί στην πραγματικότητα μαζί, δυστυχώς, με τη χώρα».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι στις κοινές δηλώσεις των κ. Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ αποτυπώνεται το «απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει δυστυχώς περιέλθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εγκλωβισμένη στις εύκολες και επιπόλαιες θέσεις της, που, βεβαίως, ψήφισε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος». Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, κατέστη σαφές το πλαίσιο της Ευρωζώνης: πρώτον, δεν υπάρχει κάτι άλλο «πέρα από την υφιστάμενη παράταση του προγράμματος» ώς τα τέλη Φεβρουαρίου. Δεύτερον, δεν πρόκειται να ανοίξει καμία συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αν δεν οριστικοποιηθεί το πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα και «δεν υπάρχει άλλο φόρουμ συζήτησης για τα θέματα αυτά εκτός του Eurogroup». Τρίτον, η Ευρωζώνη θα συνεχίσει τη στήριξη της χώρας μόνο υπό τους όρους που έχουν τεθεί.

Σε αυτές τις πολύ σαφείς θέσεις, η κυβέρνηση, τονίζουν από τη Χαρ. Τρικούπη, απαντά ότι, πρώτον, δεν αποδέχεται ούτε το πρόγραμμα ούτε την επέκτασή του. Δεύτερον, δεν ζητεί τις εκκρεμείς δόσεις «χωρίς να διευκρινίζει πώς θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας». Τρίτον, δεν αποδέχεται την τρόικα, αλλά αποδέχεται ξεχωριστά κάθε έναν από τους φορείς που τη συνθέτουν, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Και τέταρτον, αλλάζει μονομερώς το μακροοικονομικό πλαίσιο και τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. Και καταλήγουν ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε δυνάμεις «που του είπαν ότι έχουν ένα άλλο σχέδιο που οδηγεί σε κάτι καλύτερο και όχι πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ούτε Α ούτε Β, και έχουν κάνει την επιλογή της ρήξης και του αδιεξόδου».

Παράλληλα, ο σκεπτικισμός, η αμφιθυμία και η αναποφασιστικότητα των βασικών ενδοκομματικών παικτών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που αναδεικνύονται το τελευταίο 24ωρο, μετά και την αναγγελία αποχώρησης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τον ερχόμενο Μάιο.

Ολοι πλην Φώφης Γεννηματά

Οι περισσότεροι, πλην της κ. Φώφης Γεννηματά, αποδέχονται το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος στην προχθεσινή δευτερολογία του φάνηκε να τίθεται σαφώς υπέρ μιας λύσης η οποία θα προέρχεται από τη γενιά των τριαντάρηδων του ΠΑΣΟΚ. Η αποστροφή του κ. Βενιζέλου συνθέτει το πραγματικό μέτωπο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια πλευρά βρίσκονται σίγουρα η κ. Γεννηματά και ο κ. Λοβέρδος και στην άλλη τα νεότερης ηλικίας στελέχη που, ακόμα, δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει αν θα θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία ή όχι. Τα νεότερης ηλικίας στελέχη είναι οι κ. Ν. Ανδρουλάκης, Κυρ. Πιερρακάκης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή