Εντός και Εκτός: Το φάουλ Κασσελάκη και οι εσωτερικές αντιδράσεις

Εντός και Εκτός: Το φάουλ Κασσελάκη και οι εσωτερικές αντιδράσεις

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στην πασχαλινή έκδοσή της, η «Κ» σας γνωστοποίησε ότι η Αθήνα μέσω NAVTEX, που εξεδόθη από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), επιχειρεί να «καθαρίσει» τον Λακωνικό Κόλπο από το κοντραμπάντο ρωσικού πετρελαίου που γίνεται ανάμεσα σε πλοία θολών συμφερόντων. Η ισχύς εκείνης της πρώτης NAVTEX για ασκήσεις του Π.Ν. στο Λακωνικό Κόλπο λήγει σήμερα, οπότε η Υδρογραφική Υπηρεσία, όπως σας είχα προειδοποιήσει, την ανανέωσε. Με τη νέα NAVTEX του Σταθμού Ηρακλείου (391/24), η περιοχή δεσμεύεται για ασκήσεις έως και τις 19 Μαΐου. Και μετά βλέπουμε. Δεδομένου, πάντως, ότι ο Λακωνικός Κόλπος δεν έχει άλλο διεθνές ενδιαφέρον, ούτε και η διεθνής ναυσιπλοΐα παρακωλύεται με κάποιο τρόπο, δεν θα απέκλεια η πρακτική αυτή να συνεχιστεί για κάποιο καιρό ακόμη.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

«Πατριδοκάπηλοι υπάρχουν πάρα πολλοί… Κάποιοι που το παίζουν πατριώτες και θρησκευόμενοι συγκαλύπτουν εγκλήματα. Κυριολεκτικά εγκλήματα. Πάνε και φιλάνε τα χέρια μέσα στο Πάσχα, αλλά ψηφίζουν και συγκαλύπτουν υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά…». Αυτή είναι η αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τη Ν.Δ., αλλά και αιχμές από το εσωτερικό του κόμματός του. Ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έλαβε αποστάσεις, λέγοντας (ΣΚΑΪ) ότι «οι δηλώσεις αυτές δεν βοηθούν τη Δημοκρατία». Οπως, άλλωστε, και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος σημείωσε (Action 24) ότι ο ίδιος αποφεύγει «τις λεκτικές ακρότητες». Αλλοι, βέβαια, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που είχε διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2021 διότι είχε μιλήσει και αυτός για «δολοφόνους» της Ν.Δ., αισθάνονται… δικαιωμένοι. «Εγώ τη δήλωση του κ. Κασσελάκη την προσυπογράφω, οι παραλείψεις των υπουργών σκότωσαν τα παιδιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής (Παραπολιτικά FM). Αργότερα, πάντως, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά υπογράμμισε ότι από τη Ν.Δ. εσκεμμένα παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Το φάουλ Κασσελάκη και οι εσωτερικές αντιδράσεις-1Ημέρα της Ευρώπης η σημερινή 9η Μαΐου και το δικό τους όραμα για ένα «κοινό μέλλον» στην Ε.Ε. συνυπογράφουν –μέσω κοινής διακήρυξης– έντεκα γυναίκες υπουργοί και υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του «μπλοκ», ανάμεσά τους και η Ελληνίδα υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (φωτογραφία). Η διακήρυξη, ακριβώς έναν μήνα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, χαρακτηρίζει την Ε.Ε. «κινητήριο δύναμη για την ειρήνη και την ευημερία», ενώ διακρίνει τις «κοινές προκλήσεις»: τις επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία, την κρίση στη Μέση Ανατολή, την παράνομη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή. «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με κοινές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πλήρη αλληλεγγύη και ενότητα. Η προσφυγή σε καθαρά εθνικές λύσεις αποτελεί κενή υπόσχεση, χωρίς προοπτική επιτυχίας», υπογραμμίζουν οι έντεκα γυναίκες υπουργοί (από Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σουηδία). Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, επισημαίνουν την ανάγκη για «ισχυρές και αποφασιστικές γυναικείες φωνές». Οπως με ενημερώνει η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες, Αλεξάνδρα Βουδούρη, το κείμενο υπογράφεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Η επόμενη γενιά είναι γένους θηλυκού» (Next Generation is female) της Αυστριακής υπουργού Καρολίν Εντστάντλερ, που όπως ακούγεται προαλείφεται για επίτροπος στη νέα Κομισιόν. Αν κρίνουμε από το περιεχόμενο της διακήρυξης ίσως, πράγματι, η επόμενη γενιά στην ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να είναι γένους θηλυκού…

Ο ΤΟΠΟΣ

Χθες στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε το δύσκολο έργο να εξηγήσει στους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη χώρα μας για τις στενωπούς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ολα αυτά έγιναν στο πλαίσιο ενός γεύματος που οργάνωσε η πρεσβεία του Βελγίου στο κέντρο της Αθήνας. Οι πρέσβεις έδειξαν ενδιαφέρον για την υπόθεση Μπελέρη και ο κ. Γεραπετρίτης τους εξήγησε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα κράτους δικαίου και δημοκρατίας, καθώς τα κεφαλαιώδη δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά από τα κράτη-μέλη και είναι σημαντικά ορόσημα. Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε στους συνομιλητές του ότι τα βήματα που γίνονται είναι αργά και προσεκτικά, ενώ ο πήχυς των προσδοκιών είναι χαμηλά. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι συναντήσεις κορυφής είναι πολύ σημαντικές, ανεξάρτητα από το αν κάποιες φορές υπάρχουν πισωγυρίσματα ή τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ορατά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: ο λαός μπορεί με ψήφο αποδοκιμασίας στη Νέα Δημοκρατία και ψήφο στήριξης στο ΠΑΣΟΚ να στείλει μήνυμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, να έχει σοβαρή αντιπολίτευση σήμερα και σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές». Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές σε συνέντευξη που παραχώρησε (Νέα Τηλεόραση). Καθώς σε έναν ημερολογιακό μήνα από σήμερα διεξάγονται οι ευρωεκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης θα εντείνει τις επισκέψεις του ανά την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT