Από τον «σοφό γέροντα» στον ξεχασμένο υπερήλικα

Από τον «σοφό γέροντα» στον ξεχασμένο υπερήλικα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανά δεκαπέντε ημέρες μέχρι και το τέλος του Μαρτίου διοργανώνεται στην Ταινιοθήκη ο φετινός κύκλος προβολών «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» του κλάδου τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Ενα πολύ ευαίσθητο και αντιφατικό στην ελληνική κοινωνία μας θέμα έρχεται στο προσκήνιο, «Πρόκληση του Γήρατος» ο τίτλος του αφιερώματος στο γήρας, με προβολές γνωστών ταινιών αλλά και συζητήσεων αμέσως μετά. Σε έναν κόσμο όπου οι ηλικιωμένοι μοιάζουν να μην απολαμβάνουν τη χαρά, τη φροντίδα και τον σεβασμό που αξίζουν, ένα μικρό καμπανάκι μας καλεί να προβληματιστούμε για τα δικά μας συναισθήματα, τις δικές μας απόψεις επί του θέματος.

Η μέριμνα

«Από πλευράς μέριμνας της πολιτείας, οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε ό,τι αφορά μια ικανοποιητική φροντίδα για τον ηλικιωμένο, τις γεροντικές παθήσεις και το οικογενειακό περιβάλλον του γέροντα. Η κρίση των τελευταίων ετών είχε ως συνεπακόλουθο να βαθύνουν αυτές οι ελλείψεις. Εκτός αυτού ακούω άτομα της τρίτης ηλικίας να παραπονούνται ότι αισθάνονται κοινωνικά ανυπεράσπιστοι ως προς την εγκληματικότητα αλλά και την κοινωνική αδιαφορία» λέει σε συνομιλία της με την «Κ» η ψυχολόγος Ελισάβετ Παπανδρέου, η οποία μίλησε στη δεύτερη προβολή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή που μας πέρασε.

Ο Ηλίας Βλάχος, ο ψυχίατρος που συμμετείχε στην ομιλία, είναι περισσότερο αισιόδοξος και ισχυρίζεται ότι «οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πολύ στενοί στην Ελλάδα, η φροντίδα και η προστασία των ηλικιωμένων αποτελούν καθημερινό βίωμα» και πως «η οικονομική κρίση μπορεί να έχει συσφίγξει περισσότερο τη σχέση αυτή».

Οι ταινίες

Την ερχόμενη Κυριακή (15/2) θα προβληθεί η ταινία «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν και ομιλητές θα είναι οι Γρηγόρης Μανιαδάκης και Ελισάβετ Κοτζιά. Ακολουθούν την πρώτη Μαρτίου η «Επέλαση των βαρβάρων» του Ντενί Αρκάν, «Straight Story» του Ντέιβιντ Λιντς (15/3) και «Gran Torino» του Κλιντ Ιστγουντ (29/3).

«Η ποικιλία των ταινιών που προβάλλονται στο φετινό μας αφιέρωμα θέλει να αναδείξει την πολύπλευρη, εξατομικευμένη πρόκληση που αποτελεί για τον καθένα, την καθεμιά μας το γήρας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Βλάχος.

Από την πλευρά της η Ελισάβετ Παπανδρέου μίλησε περαιτέρω για την εμπειρία της ως ψυχολόγου με άτομα της λεγόμενης τρίτης ηλικίας και για τη δυνατότητα της ψυχικής αλλαγής αλλά και της τόλμης που χρειάζεται.

Οπως θα ξέρουμε κι εμείς από την εμπειρία μας τα πράγματα για τους Ελληνες ηλικιωμένους είναι δύσκολα. Η Ελισάβετ Παπανδρέου μας θυμίζει… «Από κοινωνικής πλευράς δεν υπάρχει ψυχική προετοιμασία για τις δυσκολίες της γεροντικής ηλικίας. Αν παλαιότερα συνήθης ήταν η εξιδανίκευση του “σοφού γέροντα”, σήμερα είναι η υποτίμηση της γεροντικής ηλικίας και η υπερτίμηση των νιάτων, του σωματικού σφρίγους, η λατρεία της νεανικής ομορφιάς. Χρειάζεται βοήθεια για τη γνωριμία, εξοικείωση και αξιοποίηση ενός καινούργιου εαυτού, του γεροντικού εαυτού, με καινούργιες προτεραιότητες και αξίες. Σημαντικοί όσο ποτέ οι φίλοι, τα παιδιά, τα πνευματικά και κοινωνικά ενδιαφέροντα. Η ελληνική κοινωνία, ενώ θέτει στο κέντρο τις χαρές που προέρχονται από τα παιδιά, υποτιμά τις άλλες πηγές ικανοποίησης, και κυρίως τη σημασία της πνευματικότητας και της αξίας και χαράς που αντλεί ο άνθρωπος από τη στροφή του ενδιαφέροντός του προς τον ευρύτερο κόσμο, μέσω της αφοσίωσης σε ένα κοινωνικό σκοπό, με τα ταξίδια κ.ά.».

Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, τηλ. 210-36.09.695, είσοδος 5 ευρώ. Ωρα έναρξης των προβολών στις 12 μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή