Από το 2011 περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις

Από το 2011 περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των Συμφώνων Συμβίωσης αλλά και περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις (για τέταρτη συνεχή χρονιά) τεκμηριώνεται από τα στοιχεία επί του συνόλου των πράξεων των ληξιαρχείων όπως καταγράφονται στο σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το 2014 υπογράφηκαν 1.568 Σύμφωνα Συμβίωσης, ενώ στον πρώτο μήνα του 2015 υπογράφηκαν ήδη 143 Σύμφωνα, όσα περίπου είχαν συναφθεί συνολικά το 2009 (161), την πρώτη ουσιαστικά χρονιά εφαρμογής του «πρωτοποριακού» Συμφώνου.

Πρωτοποριακού βέβαια μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, γιατί σε πολλές χώρες της Ευρώπης ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Παρεμπιπτόντως, μόνο στην Ελλάδα και στη Λιθουανία στα ομόφυλα ζευγάρια δεν αναγνωρίζεται από τον νόμο το δικαίωμα να υπογράψουν Σύμφωνο.

Στη Γαλλία για παράδειγμα, το Σύμφωνο ισχύει από το 1999 και το 2012 υπογράφηκαν 160.231 «Σύμφωνα», τα 153.287 εκ των οποίων αφορούσαν ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ αντίστοιχα τελέστηκαν και 241.000 γάμοι. Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης προστατεύεται και η ελεύθερη συμβίωση και αν το ζευγάρι κάνει απλά μια δήλωση στο ληξιαρχείο, οι δύο σύντροφοι έχουν κληρονομικά δικαιώματα, ενώ εξασφαλίζεται και η πατρότητα του παιδιού χωρίς περαιτέρω διαδικασίες.

«Το Σύμφωνο Συμβίωσης παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση της τάξης του 30% ετησίως. Θεωρείται λιγότερο κοστοβόρο ακόμα και από τον πολιτικό γάμο γιατί στην Ελλάδα "γάμος" σημαίνει τελετή και άρα χρήματα.

Επίσης είναι ένας τρόπος να αποκαθίσταται αυτόματα η συγγένεια με τον πατέρα (υπάρχει τεκμήριο πατρότητας εφόσον το ζευγάρι έχει υπογράψει σύμφωνο) χωρίς να χρειαστεί πράξη αναγνώρισης όπως στην ελεύθερη συμβίωση» λέει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών.

Το σύμφωνο συμβίωσης δεν εξασφαλίζει στους συντρόφους ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με αυτά του γάμου – για παράδειγμα αν ένας εκ των δύο συντρόφων αποβιώσει, ο άλλος έχει δικαίωμα στο 1/6 της περιουσίας. Τα δεσμά του γάμου εξασφαλίζουν ότι, ο ή η σύζυγός θα έχει δικαίωμα στο 1/4 της περιουσίας του αποθανόντος.

Στην Ελλάδα, οι σύντροφοι ωστόσο μπορούν να προχωρήσουν σε συμβόλαιο που θα εξασφαλίζει με περισσότερες λεπτομέρειες τους όρους διαχείρισης της περιουσίας τους.

«Πάντως για τα περισσότερα ζευγάρια που υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης σήμερα, το θέμα δεν είναι η διαχείριση της κοινής τους περιουσίας αλλά της κοινής τους ανεργίας» λέει ο κ. Βλαχάκης, προσθέτοντας ότι συχνά το ζευγάρι μένει με τους γονείς του ενός εκ των δύο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ληξιαρχείων για τους γάμους, ορισμένοι τόποι παραμένουν τα σημεία έλξης των μελλόνυμφων που εννοούν να τελέσουν το μυστήριο με κάθε επισημότητα και ρομαντισμό.

Πρώτος τόπος στις προτιμήσεις όσων αποφασίζουν να ενώσουν τη ζωή τους η Σαντορίνη όπου το 2014 τελέστηκαν 1.092 γάμοι και 29 στην Οία της Σαντορίνης. Τα ελληνικά νησιά έλκουν ακόμα, παρά την κρίση, και έτσι πέρυσι στη Μύκονο έγιναν 120 γάμοι, στην Υδρα 48, στην Τζιά 42, στην Σκύρο και στους Παξούς 4, στον Πόρο 38, στην Αντίπαρο 22 ακόμα και στην Τήλο 8. Στον δήμο Ναυπλίου παντρεύτηκαν πέρυσι 225 ζευγάρια.

Οσον αφορά τις γεννήσεις, το ρεκόρ καταγεγραμμένων γεννήσεων -18.988- το 2014 κατέχει το ληξιαρχείο Αμαρουσίου για προφανείς λόγους. Στην περιοχή βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα και μεγαλύτερα μαιευτήρια του λεκανοπεδίου. Ακολουθεί το Παλαιό Φάληρο με 7.264 γεννήσεις.

Για 4η συνεχή χρονιά

Οπως δείχνουν τα στοιχεία από όλα τα ληξιαρχεία της χώρας (βάση δεδομένων του υπ. Εσωτερικών) για 4η συνεχή χρονιά οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις στη χώρα και μάλιστα η ψαλίδα συνέχεια ανοίγει προς την πλευρά των θανάτων.

Το 2011 γεννήθηκαν 106.428 βρέφη και έφυγαν από τη ζωή 111.099 άτομα. Ηταν η πρώτη χρονιά από το 1931 που καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι από ό,τι γεννήσεις καθιστώντας δραματικό το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Το 2012 καταγράφηκαν 116.668 θάνατοι και 100.371 γεννήσεις, το 2013, 111.794 θάνατοι και 94.134 γεννήσεις και το 2014 114.088 θάνατοι, ενώ οι γεννήσεις μειώθηκαν περισσότερο.στις 93.429.

Στις γεννήσεις θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% αφορά γεννήσεις αλλοδαπών. Περισσότερους θανάτους από ό,τι γεννήσεις έχουν ακόμα η Πορτογαλία, η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ βέβαια τα δεδομένα είναι εντελώς αντίθετα στη γειτονική Τουρκία.

Το γεγονός ότι όλα τα ληξιαρχεία της χώρας είναι πλέον συνδεδεμένα σε μια ενιαία βάση δεδομένων, δίνει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να έχουμε εικόνα για την κίνηση του πληθυσμού σε πραγματικό χρόνο, λέει στην «Κ» ο κ. Στρατής Μαραγκός διευθυντής Μηχανογράφησης του υπουργείου Εσωτερικών.

Ετσι, εκτός από εκείνους που αποφάσισαν να υπογράψουν Σύμφωνο Συμβίωσης, ήδη γνωρίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2015 απεβίωσαν 12.561 άτομα, γεννήθηκαν 7.192, παντρεύτηκαν 2.712 και χώρισαν 1.137 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή