Οι αλλαγές που προωθούνται στις τράπεζες

Οι αλλαγές που προωθούνται στις τράπεζες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές στη σχέση τραπεζών – Δημοσίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλαγές που ανατρέπουν προηγούμενες συμφωνίες της Ελλάδας με τους δανειστές. Οπως σημείωσε στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, η κυβέρνηση θα αποκτήσει πλήρη δικαιώματα ψήφου στις μετοχές των τραπεζών που κατέχει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), χωρίς ωστόσο να θιγούν τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων. Αλλαγές προανήγγειλε και για τον τρόπο λειτουργίας τους ΤΧΣ, αλλά και τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αλλαγή του νόμου μπορεί να πραγματοποιηθεί ωστόσο θα ανατρέψει τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές. Οπως σημειώνουν, κάτι τέτοιο μπορεί να εκληφθεί ως μονομερής ενέργεια, ωστόσο επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη αλλαγή μπορεί να αποτελέσει ένα από τα όπλα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Επίσης υπογραμμίζουν ότι δεν είναι δυνατό το Δημόσιο να αποκτήσει πλήρη δικαιώματα ψήφου και ταυτόχρονα να μη θιγούν τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων. Υπογραμμίζουν ότι ένα από τα βασικά κίνητρα για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση ήταν ότι οι τράπεζες που θα συγκεντρώσουν το όριο του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής θα διατηρούσαν τη διοικητική αυτονομία και οι μετοχές που θα είχε το Δημόσιο θα είχαν περιορισμένα δικαιώματα. Οπως τονίζουν, αν το Δημόσιο αποκτήσει μετοχές με πλήρη δικαιώματα, τότε τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων θα περιοριστούν σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν πως πρόκειται για πιο σύνθετο ζήτημα, καθώς η όποια νομοθετική παρέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. Η εποπτεία των τραπεζών βρίσκεται στην ΕΚΤ και θα πρέπει να συμφωνήσει σε αλλαγές που ενδεχομένως έχουν επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, άτυπη συνάντηση εργασίας με επιτελικά στελέχη των τραπεζών είχε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν η κατάσταση ρευστότητας των τραπεζών, η γενικότερη οικονομική κατάσταση και οι συνθήκες στην αγορά, θέματα λειτουργίας των τραπεζών καθώς και το φλέγον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη στενής συνεργασίας. Στη συνάντηση μετείχαν ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας, ο πρόεδρος της Attica Bank Αλέξανδρος Αντωνόπουλος και ο κ. Γιώργος Μιχελής, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα ηνία της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του αντιπροέδρου με επιτελικά στελέχη της Αlpha Bank.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντήθηκε χθες και με εκπροσώπους της ΟΤΟΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επενδύσεων μέσα από μια νέα αρχιτεκτονική που θα οδηγεί σε έναν αναπτυξιακό ρόλο των τραπεζών. Επιπλέον, οι τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν τον πυλώνα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στη συνάντηση με την ΟΤΟΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων με κορμό το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων και με επιμέρους δράσεις που θα αφορούν π.χ. την αγροτική πίστη, την έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού κ.ά. Επίσης ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί φορέας που θα αναλάβει την απευθείας διαχείριση τμήματος των «κόκκινων» δανείων, ενώ αλλαγές θα πραγματοποιηθούν και στο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο. Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ, μίλησε για ριζική αναδιοργάνωσή του, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και σκέψεις να γίνει ανώνυμη εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT