Λευκός Οίκος: Συνεργαστείτε με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ

Λευκός Οίκος: Συνεργαστείτε με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενας σύμβουλος του Λευκού Οίκου ανέπτυξε σήμερα τα ξημερώματα τις θέσεις των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ελλάδας, λίγη ώρα αφότου η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Όπως δήλωσε ο κ. Μπεν Ρόουντς, στη χθεσινή συνάντηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, «η έμφαση ήταν πως θα προωθήσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο αντί να απομακρυνθούμε από αυτό». Ο κ. Ρόουντς, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη συνάντηση των δύο ηγετών, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ «για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της και τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη». Ο ίδιος όμως πρόσθεσε την θέση της Αμερικανικής κυβέρνησης ότι «πρέπει να υπάρξει μία οδός για την ανάπτυξη για κράτη όπως η Ελλάδα, που αντιμετώπισαν πολύ έντονες οικονομικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια».

Ερωτώμενος αν οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις στρατηγικές συνέπειες μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να προκύψουν από κάθε είδους αστάθεια ή διάσπαση εντός της Ευρωζώνης». Όπως είπε, «αυτό που θα ήθελαν οι ΗΠΑ είναι να δουν μία διττή έμφαση τόσο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και σε ένα σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη», και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί καλύτερα εντός της Ευρωζώνης». Καθώς μάλιστα οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες ενός πιθανού αδιεξόδου στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, ο κ. Ρόουντς δήλωσε ότι με την κυρία Μέρκελ συζητήθηκε πως θα διασφαλισθεί η θέση της Ελλάδος στην Ευρωζώνη «με έναν τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αλλά επίσης θα προσφέρει στο λαό της Ελλάδας μία οδό για την ανάπτυξη, ώστε (οι Ελληνες) να προσβλέπουν ότι ο οικονομικός πόνος που έχουν υποφέρει οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον, με περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες».

Δείτε τι δήλωσαν Ομπάμα – Μέρκελ για Ελλάδα και Οικονομία:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή