Αποψη: Η ανησυχία και ο ρόλος του Ομπάμα

Αποψη: Η ανησυχία και ο ρόλος του Ομπάμα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που όλο και περισσότεροι μιλούν ανοικτά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει ως ηγέτης του κύριου εμπορικού εταίρου της ΕΕ, αλλά και της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου που ενδιαφέρεται για την αποφυγή αναταράξεων που ενδεχομένως να πλήξουν και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνωρίζει ότι από τη στιγμή που η Ευρωζώνη – και πρωτίστως η Γερμανία που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο – είναι ο κύριος χρηματοδότης της Ελλάδας, έχει και τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του ζητήματος. Υπό αυτό το πρίσμα κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες ώστε να καταστεί ανταγωνιστική και να μπορέσει να συνεχίσει σε πορεία ανάπτυξης, και πάντα μέσα από στενή συνεργασία με τις χώρες και τους θεσμούς που την στηρίζουν.

Το ενδιαφέρον αλλά και ο ρόλος των ΗΠΑ προκύπτει και από τη συμμετοχή τους στο ΔΝΤ. Ως ο  μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την διαμόρφωση της τελικής στασης του.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα προσεγγίζει το ζήτημα της Ελλαδας και από τη σκοπιά της γεωπολιτικής σταθερότητας. Προβληματίζεται από κάποιες ενδείξεις διαφοροποίησης – ουσιαστικές ή επικοινωνιακές, θα φανεί στην πορεία – της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, και πιέζει για συνολικές λύσεις που δεν θα αφήνουν περιθώρια, έστω και σε κάποιους ακραίους, να θέσουν υπο αμφισβήτηση τον δυτικό προσανατολισμό της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η πολιτική της Γερμανίας, και επισήμανε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού η βάση για την όποια συζήτηση είναι τα προγράμματα της τρόικας. Εγινε συγκεκριμένη επισημαίνοντας ότι περιμένει να δει «τι θα βάλει στο τραπέζι» η ελληνική κυβέρνηση στο αυριανό έκτακτο Eurogroup, ενώ περιέγραψε και το πλαίσο εντός του οποίου θα εξελιχθεί η "ελληνική υπόθεση" τονίζοντας ότι κάθε χώρα καταβάλλει τις προσπάθειες που πρέπει για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα και εφ όσον κινείται σε αυτή την κατεύθυνση θα έχει τηυν αλληλεγγύη της υπόλοιπης Ευρώπης. Οπως ανέφερε με δηκτικό τρόπο, «ας έρθει η Ελλάδα με μια βιώσιμη πρόταση και τότε θα τη συζητήσουμε».

Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι ήθελε να ακούσει "πώς αξιολογεί η Αγκελα τη συνεργασία της Ευρώπης και του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στην Ευρωζώνη". Πρωταγωνιστής η κα Μέρκελ, αλλά όλα να γίνουν εντός της ευρωζώνης. Το εξήγησε ευθέως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μπεν Ρόουντς, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με τα κράτη της Ευρώπης και το ΔΝΤ για να αντιμετωπιστούν διαρθρωτικά ζητήματα της οικονομίας», καθιστώντας σαφές ότι αποτελεί πεποίθηση της Ουάσιγκτον πως «αυτό θα επιτευχθεί καλύτερα εντός της Ευρωζώνης» καθώς «υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, που θα προέρχονται από κάθε είδους αστάθεια ή διάσπαση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης». Ο σχετικός προβληματισμός των ΗΠΑ κατεγράφη και στις παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιού, στη σύνοδο του G20 στην Κωνσταντινούπολη.

Η κυβέρνηση Ομπάμα τάσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια υπέρ μια περισσότερο επεκτατικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, την οποία άλλωστε ακολουθεί και η ίδια στο εσωτερικό. Δεν μπορεί, ούτε φυσικά δικαιούται, να επιβάλει αλλαγή οικονομικής πολιτικής στη Γερμανία. Ωστόχο, ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ενθαρρύνει, "όλες τις πλευρές" να προχωρήσουν σε έναν λειτουργικό συμβιβασμό, με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο ανώτατο επίπεδο αυτό της συνάντησης του προέδρου Ομπάμα με την καγκελάριο Μέρκελ, στον Λευκό Οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT