Αλ. Τσίπρας: Οχι σε επιστροφή στα Μνημόνια

Αλ. Τσίπρας: Οχι σε επιστροφή στα Μνημόνια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιμονή της Αθήνας στο αίτημα για συμφωνία επί ενός προγράμματος – γέφυρας με τους εταίρους, η οποία, δεδομένης της διατυπωμένης άρνησής τους να συζητήσουν σε αυτή τη βάση, προδιαγράφει σκηνικό σύγκρουσης στο σημερινό Eurogroup και στην αυριανή σύνοδο κορυφής, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στην εποχή των Μνημονίων και της υποτέλειας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επισήμανε πως η Αθήνα προσέρχεται στη διαπραγμάτευση «μόνο με την πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους» και χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την απόφαση να μη ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας.

Παρά τους, σε γενικές γραμμές, ήπιους τόνους που επικράτησαν κατά την τριήμερη διαδικασία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες εξαιρετικά επικριτικός και επιθετικός προς τα κόμματα «της μνημονιακής αντιπολίτευσης» και μίλησε για «τεράστιο λάθος» όσων επενδύουν «σε σενάρια παρένθεσης». «Στις 25 Γενάρη δεν ηττηθήκατε απλώς εκλογικά, είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος, το τέλος του κατεστημένου που κυβέρνησε από τη μεταπολίτευση και μετά, με τα καλά και τα άσχημα, αλλά και με ακέραια την ευθύνη για την τελευταία καταστροφική πενταετία. Οσοι επενδύουν σε αποτυχία της κυβέρνησης, αποτυχία της Ελλάδας, να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν. Δεν θα ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής τους, ήδη ανήκουν στην ιστορία και θα τους κρίνει αυστηρά», ανέφερε.

Επανερχόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης, είπε ότι «όσο κι αν μας το ζητούν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Σόιμπλε, δεν θα ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου, δεν δεχόμαστε αξιολόγηση της τρόικας» και πρόσθεσε ότι «επιδιώκουμε λύση εντός ευρωπαϊκών θεσμών για συμφωνία σε πρόγραμμα – γέφυρα, ώστε να καταλήξουμε σε μια νέα συμφωνία για ανάπτυξη και συνεργασία και να συμφωνήσουμε στην αναγκαία απομείωση του ελληνικού χρέους, που είχε συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά δεν διεκδικήθηκε». Τόνισε, επίσης, ότι «η συμφωνία που προτείνουμε σέβεται τους κανόνες» και «θα βοηθήσει ολόκληρη την Ευρώπη να βγει από τον ζουρλομανδύα της ύφεσης, της λιτότητας, του αποπληθωρισμού».

Ειδική αναφορά έκανε στη Γερμανία, λέγοντας ότι «προφανώς σεβόμαστε το ειδικό πολιτικό και οικονομικό βάρος των εταίρων που αποτελούν ατμομηχανή στην Ευρώπη όπως η Γερμανία, όμως οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν τη θέση τους όχι με εξόντωση και τιμωρία, αλλά με πειθώ».

Ο πρωθυπουργός αξιολόγησε τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση ως «τελευταία προσπάθεια που καταβάλλει το πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε αυτές τις επιλογές, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση», για να εμφανιστεί βέβαιος ότι «και εναλλακτικός δρόμος υπάρχει και εναλλακτική πρόταση, και θα το δείτε σύντομα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν πηγαίνει στη διαπραγμάτευση μόνη, καθώς η νέα κυβέρνηση έχει ήδη χτίσει συμμαχίες, και, κυρίως, έχει κερδίσει, όπως είπε, τη συμπαράσταση των λαών της Ευρώπης. Ειδικά για το σημερινό Eurogroup, επισήμανε ότι σε αυτή δεν θα βρεθεί ο Γ. Βαρουφάκης, αλλά 10 εκατ. Ελληνίδες και Ελληνες. Τέλος, δεσμεύθηκε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα εφαρμοστούν στο ακέραιο και είπε ότι είναι έτοιμα τα δύο πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, που αφορούν την προστασία α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα» δάνεια και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή