Η ελληνική εκδοχή για το «όχι» στο κείμενο συμπερασμάτων

Η ελληνική εκδοχή για το «όχι» στο κείμενο συμπερασμάτων

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άλλο κείμενο, και όχι σε αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω των Financial Times, έδωσε μια καταρχήν συγκατάθεση η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ειδικότερα, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας ανέφεραν χθες ότι, στην προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και να προκύψει κείμενο συμπερασμάτων από το προχθεσινό έκτακτο Eurogroup, κατατέθηκαν ως προτάσεις αρκετά διαφορετικά κείμενα. Σ’ ένα από αυτά γινόταν αναφορά σε «επέκταση και τροποποίηση» του τρέχοντος προγράμματος. Από ελληνικής πλευράς εκφράσθηκε η άποψη ότι έναντι αυτής της διατύπωσης υπήρχε μία καταρχήν θετική τοποθέτηση.

Ωστόσο, το εν λόγω κείμενο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, απορρίφθηκε από την πλευρά της Γερμανίας, από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ετσι, η συζήτηση συνεχίσθηκε και κάποια στιγμή έφθασε στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τους FT. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, διαψεύδοντας όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα, ότι εξαρχής οι κ. Γ. Βαρουφάκης και Γ. Δραγασάκης ήταν αρνητικοί έναντι αυτού του κειμένου. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό διατύπωσαν τους ενδοιασμούς τους και τις ενστάσεις έναντι των διατυπώσεων που είχαν υιοθετηθεί στο εν λόγω κείμενο και, τελικά, αποφασίσθηκε ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να συμφωνήσει επ’ αυτού. «Οι κ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης δεν είχαν δεχθεί, σε καμιά περίπτωση, το προσχέδιο που δημοσιεύουν οι FT. Είχαν βέβαια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό για να τον ενημερώσουν και, προφανώς, για να ζητήσουν την άποψη και συμβουλή του, ως όφειλαν να κάνουν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης.

Η φράση που αξιολογήθηκε ως «ιδιαίτερα προβληματική» και ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, καθώς θα συνιστούσε πλήρη υποχώρηση από βασικά σημεία της θέσης με την οποία προσήλθε στη διαπραγμάτευση, ήταν η αναφορά σε «επέκταση και επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος». Για την αδυναμία, τελικά, να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν από το Eurogroup, κυβερνητικές πηγές αφήνουν εμμέσως αιχμές κατά του κ. Σόιμπλε, αναφέροντας ότι «αν κάποιος έφυγε για να δημιουργηθούν τετελεσμένα, δεν είναι δική μας ευθύνη».

Αναφορικά με τη συνέχιση των διεργασιών ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, η κυβέρνηση διευκρίνισε χθες ότι οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, που ουσιαστικά θα εργασθούν πάνω σε μια φόρμουλα μετάβασης από το τρέχον πρόγραμμα σ’ ένα νέο πλαίσιο, θα γίνει στις Βρυξέλλες και, εάν χρειαστεί, θα παραμείνει εκεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ. Χουλιαράκης.

Αναφορικά με το προσχέδιο συμπερασμάτων που δημοσιοποιήθηκε από τους FT, η αντίδραση του αντιπροέδρου της Βουλής Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος το χαρακτήρισε «κατάπτυστο νομικό και πολιτικό κείμενο», είναι ενδεικτική της «υποδοχής» που θα τύγχανε στην Αθήνα τυχόν αποδοχή του.

Το σχέδιο της απόφασης που δεν υιοθετήθηκε

Το σχέδιο της απόφασης του Eurogroup, που τελικά δεν υιοθετήθηκε, ήταν το εξής, σύμφωνα με τους FT: «Σήμερα το Eurogroup εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση του παρόντος προγράμματος προσαρμογής. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup ενεπλάκη σε έναν εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την προσήλωσή τους σε μία ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για ικανοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεών τους προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα ξεκινήσουμε τώρα το τεχνικό έργο για την περαιτέρω αποτίμηση των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της Ελλάδας. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα, για να διερευνήσουν τις δυνατότητες επέκτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν (η συνεργασία αυτή) είναι επιτυχής, θα αποτελέσει μια γέφυρα χρόνου για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν για πιθανές νέες διευθετήσεις συμφωνιών. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας στην επόμενη συνάντησή μας, τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή