Το ευρωπαϊκό στοίχημα του ΠΑΣΟΚ

Το ευρωπαϊκό στοίχημα του ΠΑΣΟΚ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ψήφο που θα λειτουργήσει ως «καμπανάκι» προς την κυβέρνηση ότι η αίσθηση παντοδυναμίας που αντλεί από το αποτέλεσμα των περυσινών εθνικών εκλογών έχει τελειώσει καλεί τους πολίτες το ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον νέο δικαστικό χάρτη, τόνισε εμφατικά ότι «ένα μόνο κρίνεται στις ευρωπαϊκές εκλογές: αν θα υπάρχει εμπόδιο στην κλιμακούμενη αλαζονεία σας. Αν θα υπάρχει ανάχωμα στο πελατειακό κράτος, μέσα από μια σοβαρή και ισχυρή αντιπολίτευση». Και ανέβασε τους τόνους ακόμη περισσότερο, καθώς εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το πρώτο βήμα που θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου στη Νέα Δημοκρατία είναι η 9η Ιουνίου. Την 9η Ιουνίου θα ανοίξει η πόρτα ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να είστε παρελθόν, γιατί ούτε φιλοευρωπαϊστές είστε, ούτε αξιακά κινείστε, ούτε αξιοκράτες είστε, ούτε μεταρρυθμιστές είστε. Είστε στυγνοί υπάλληλοι της εξουσίας σας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε απέναντι στην κεντρική γραμμή του πρωθυπουργού, που αποδίδει στα κόμματα της αντιπολίτευσης λαϊκισμό και αντίθεση σε κομβικές μεταρρυθμίσεις. Ουσιαστικά ο κ. Ανδρουλάκης επιδίωξε να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως την πραγματική μεταρρυθμιστική και φιλοευρωπαϊκή δύναμη της χώρας: «Εμείς βάλαμε τη χώρα στην Ευρωζώνη και εσείς πήγατε να τη βγάλετε. Το 2009 η χώρα με τις δικές σας επιλογές κινδύνευσε να μείνει εκτός της Ζώνης του Ευρώ», είπε και αναρωτήθηκε αν «ο κ. Μητσοτάκης δεν θυμάται τι ψήφισε το 2010; Το ξέχασε; Αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τότε τον είχε ακολουθήσει, η χώρα δεν θα ήταν στη Ζώνη του Ευρώ», είπε.

Σε αυτή τη γραμμή, της υπεύθυνης στάσης του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε το κόστος της ψήφισης των μνημονίων προκειμένου να διατηρήσει η χώρα τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα επιμείνει το ΠΑΣΟΚ σε όλη την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, κάθε φορά που δέχεται επιθέσεις και αμφισβήτηση του φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού του. Αυτό που γίνεται επίσης σαφές από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση να μεταφέρει την προεκλογική συζήτηση στα πεδία που τη βολεύουν, αλλά θα συνεχίσουν να θέτουν τα ζητήματα του κράτους δικαίου, στα οποία θεωρούν ότι η κυβέρνηση «αλληθωρίζει» από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή