Το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Ο διττός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και η ανατροπή που επιζητεί το ΠΑΣΟΚ στην κάλπη της 9ης Ιουνίου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει στην Κεντροαριστερά ευνοεί αλλαγές και «σκαμπανεβάσματα» σε σχέση με τις τωρινές δημοσκοπήσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ ο στόχος είναι διττός: επιθυμούν να αυξήσουν τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, ώστε η δεύτερη θέση να μην αμφισβητείται και ταυτόχρονα να γράψουν το νούμερο «2» μπροστά από το ποσοστό τους. Στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν την ανατροπή, ρίχνοντας και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, όπως είχε συμβεί λίγο μετά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία.

Η Βούλα Κεχαγιά δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «εμείς λέμε ότι θα κριθούμε με βάση τα ποσοστά των εθνικών εκλογών και όχι μόνο εμείς, αλλά και η κυβέρνηση». Εξακολουθούν να ζητούν εθνικές εκλογές, τονίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας το 2019 είχε προκηρύξει εθνικές κάλπες μετά το κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές (23,75%). Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως η «ναυτική εβδομάδα» έδωσε «αέρα στα πανιά» του κόμματος και τη Μεγάλη Πέμπτη ο Στέφανος Κασσελάκης «σαλπάρει» για Κέρκυρα. Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αρκετά στελέχη θεωρούν ότι με την προανακριτική για το «μπάζωμα των Τεμπών», που έχει προαναγγείλει το κόμμα, πήρε σε μεγάλο βαθμό «ρεβάνς» μετά την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το μετεκλογικό τοπίο είναι εξαιρετικά νωρίς για να προσδιοριστεί. Το κατηγορηματικό «όχι» του Στέφανου Κασσελάκη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Μπορεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επικρατεί απόλυτη νηνεμία, ωστόσο «καχυποψία» υπάρχει. Πρώτο γεγονός που συζητήθηκε, η τυχαία συνύπαρξη της Ολγας Γεροβασίλη με τον Αλέξη Χαρίτση στο ίδιο εστιατόριο στην Καλαμάτα. Βρέθηκαν εκεί με διαφορετικές παρέες, όμως τελικά παρακάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Το τετ α τετ έφτασε στα «ραντάρ» της Κουμουνδούρου, χωρίς να υπάρξει καμία συνέχεια, καθώς η αντιπρόεδρος της Βουλής δεν συγκρότησε κανένα αντιπολιτευτικό μέτωπο ύστερα από τη σύγκρουση του συνεδρίου. Θα πρέπει να κρατηθεί, ωστόσο, η αποστροφή της σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή», τονίζοντας πως «για να αντιμετωπίσουμε την Ακροδεξιά πρέπει να μιλήσουμε για δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, ειρήνη. Οχι για “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”».

«Αρωμα» κεντροαριστεράς είχε η εκδήλωση του Γιώργου Ηλιάδη (επικεφαλής της αντιπολίτευσης) στον Δήμο Τρικκαίων όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χάρης Δούκας. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούσε η Ευαγγελία Λιακούλη και τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρίνα Κοντοτόλη. Ενδιαφέρον είχε η παρουσία του Γιάννη Ραγκούση και το τετ α τετ με τον δήμαρχο Αθηναίων. Με το βλέμμα στο μετεκλογικό μέλλον θα μπορούσε να διαβαστεί ποικιλοτρόπως η συγκεκριμένη συνάντηση. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει μαζί με τους Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλο για τη «μετακόμιση» του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών, βρίσκεται στην περιοχή στηρίζοντας τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος.

Στο ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν πως ο βασικός στόχος δεν έχει χαθεί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Open ανέφερε ότι «θα δώσουμε αγώνα να είμαστε δεύτερο κόμμα και να αυξήσουμε τα ποσοστά μας», συμπληρώνοντας πως «ήττα της πολιτικής θα είναι η ήττα του ΠΑΣΟΚ και η νίκη του life style». Σαφείς είναι οι διαχωριστικές γραμμές που βάζει συνεχώς ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ερώτημα αν εξαιρεί τον Στέφανο Κασσελάκη από το προοδευτικό μέτωπο, απάντησε πως «ο καθένας εξαιρεί τον εαυτό του βάσει της ιδεολογίας του. Αν υπάρχει ιδεολογία… Σήμερα σε ένα κόμμα της Αριστεράς είμαι σίγουρος ότι χιλιάδες ψηφοφόροι του νιώθουν πάρα πολύ άσχημα που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή