Παραγωγή έργου απέναντι στην τοξικότητα από το Μαξίμου – Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Παραγωγή έργου απέναντι στην τοξικότητα από το Μαξίμου – Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προώθηση μεταρρυθμίσεων και νομοθέτησή τους, ανάχωμα στη στείρα άρνηση της αντιπολίτευσης, τα βήματα της Ν.Δ. μέχρι την ευρωκάλπη.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία στο διάστημα που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για τον νέο δικαστικό χάρτη. Η βασική επιλογή, που θα αποτυπωθεί σε όλες τις πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, είναι να υπογραμμίζεται η παραγωγή κυβερνητικού έργου, η προώθηση μεταρρυθμίσεων και η νομοθέτησή τους απέναντι στη στείρα άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει ακόμη και σε αυτονόητες αλλαγές. Ενας δεύτερος πόλος της στρατηγικής του Μαξίμου είναι ότι θα επιδιώξει να αποδομήσει ως τοξική την επιχειρηματολογία που η αντιπολίτευση υιοθετεί στον προεκλογικό λόγο της.

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως εξαιρετικά κομβική τομή τη νομοθέτηση των αλλαγών στον δικαστικό χάρτη, κάνοντας αναφορά σε μια μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος εδώ και πολλές δεκαετίες και που, παρά τις απόπειρες που έγιναν στο παρελθόν, δεν κατέστη εφικτό να νομοθετηθεί. Και έστρεψε τα βέλη του τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εναντίον του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους: «Διαπιστώνω ξανά την άρνηση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παγίως όχι σε όλα, ναι στο τίποτα. Μιλάει για τη δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού. Εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Μόλις τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός σας φρόντισε να φορτώσει τον προϋπολογισμό με καμιά 15 δισ. τον χρόνο. Φανταστείτε πού θα φτάσει ο λογαριασμός μέχρι τις εκλογές. Δεν μας λέτε πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά. Κρύβετε ότι αυτός ο απολιτικός λαϊκισμός που λανσάρετε οδηγεί τη χώρα σε νέα χρεοκοπία», υπογράμμισε. Και σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε «πόσο αγκυλωμένο και οπισθοδρομικό αποδεικνύεται ένα κόμμα που θέλει να είναι προοδευτικό».

Είναι δεδομένη η όξυνση της προεκλογικής αντιπαράθεσης όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών. Και θα υπάρξει συνέχεια και στη Βουλή καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, θα γίνει η προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα συζητήσουμε όχι μόνο για την οικονομία, αλλά εφ’ όλης της ύλης. Οι πολίτες περιμένουν προτάσεις για το αύριο της Ελλάδος, της Ευρώπης και όχι επανάληψη του τεχνητού διχασμού που τόσο πληρώσαμε στο χθες. Θέλουν αλήθεια και όχι φήμες, σενάρια και διαβολές από το παρελθόν».

Παραγωγή έργου απέναντι στην τοξικότητα από το Μαξίμου – Το διακύβευμα των ευρωεκλογών-1
«Η αποχή από τις εκλογές θα είναι, τελικά, μια ήττα για όλους», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για τον νέο δικαστικό χάρτη. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Τοξικός λόγος

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «είναι σημαντικό να μην αφήσουμε την τοξικότητα να απλωθεί στον τόπο». Είναι μια βασική επισήμανση που θα επαναλαμβάνεται από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στην πορεία προς τις εκλογές, καθώς αποδίδουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης τη μομφή ότι καταφεύγουν σε έναν ακραίο, τοξικό λόγο, καθώς δεν μπορούν να οικοδομήσουν ουσιαστική αντιπολιτευτική πρόταση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός με σαφήνεια διατύπωσε το διακύβευμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου και τη σημασία τόσο της συμμετοχής όσο και του μηνύματος που θα εκπέμψουν με τις επιλογές τους οι ψηφοφόροι: «Η αποχή από τις εκλογές θα είναι, τελικά, μια ήττα για όλους, ενώ η στροφή προς τα άκρα θα είναι κερκόπορτα για νέες περιπέτειες», επισήμανε. Και στρέφοντας για άλλη μια φορά τα βέλη του κατά της προεκλογικής στρατηγικής που υιοθετείται από ορισμένα κόμματα σημείωσε ότι «δεν έχουμε τα περιθώρια για άλλες αστήρικτες κατηγορίες κατά αντιπάλων, δεν χρειαζόμαστε εμπόρους πατριωτισμού, δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας. Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνωμοσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή