Στα 105,65 δισ. δολάρια η αξία του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου

Στα 105,65 δισ. δολάρια η αξία του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υψηλότερη αξία παγκοσμίως εξακολουθεί να εμφανίζει ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος. Μάλιστα, η αξία του ενεργητικού του είναι μεγαλύτερη της αξίας των στόλων της Βρετανίας της Γερμανίας και της Νορβηγίας μαζί. Σύμφωνα με στοιχεία της VesselsValue.com, εταιρείας που ειδικεύεται στις αποτιμήσεις της ποντοπόρου, ο ελληνόκτητος ποντοπόρος στόλος αποτιμάται σήμερα στα 105,65 δισ. δολάρια. Η δε αξία αυτή είναι αυξημένη κατά 4,5% σε σχέση με τις αρχές του 2014, σε μια σαφή ένδειξη της συνεχούς ανάπτυξης και τουεκσυγχρονισμού που ακολουθεί ο ελληνικός εφοπλισμός. Αντικατοπτρίζει δε και τα αυξημένα μερίδιά της, τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, επί της συνολικής θαλάσσιας μεταφορικής δυναμικότητας.

Την Ελλάδα ακολουθεί η Ιαπωνία, με αξία στόλου 89,745 δισ. δολ. (+0,7% ετησίως) και στην τρίτη θέση η Κίνα, με αξία 72,666 δισ. δολ. (-2,6%). Η συνολική αξία του ποντοπόρου στόλου όλων των εθνών υπολογίζεται στα 680,403 δισεκατομμύρια και είναι αυξημένη κατά 3,2% σε σχέση με πέρυσι. Μεταξύ των παραδοσιακών ευρωπαϊκών δυνάμεων, η Ελλάδα εμφανίζεται να ελέγχει στόλο υπερδιπλάσιας αξίας του γερμανικού, που αποτιμάται στα 49,703 δισ. δολ. (-6,6%), τριπλάσιας αυτού της Νορβηγίας και πενταπλάσιας του βρετανικού.

Μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων στόλων διεθνώς (+48,4%) είναι αυτός των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η ποντοπόρος ναυτιλία τους ευνοήθηκε από το θεσμικό πλαίσιο που εισήγαγε η νομοθεσία Jones Act, σημειώνει η VesselsValue.com. Ραγδαία όμως ήταν η ανάπτυξη και στη Σιγκαπούρη, η αξία του στόλου της οποίας εκτινάχθηκε κατά 25,7%. Αμφότερες οι πλοιοκτησίες υπολείπονται, βέβαια, σημαντικά της ελληνικής.

Μεταξύ των ελληνόκτητων ποντοπόρων την υψηλότερη αποτίμηση εμφανίζουν τα δεξαμενόπλοια, που εκτιμάται ότι κοστίζουν 41,665 δισ. δολ., ενώ τα φορτηγά μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην έχουν αξία της τάξης των 33,535 δισ. Τα ελληνικά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εκτιμώνται στα 12,2 δισ. περίπου όσο και δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρέπει να επισημανθεί πως η αύξηση της αξίας του ελληνόκτητου στόλου δεν προέρχεται από αύξηση της αξίας των τιμών των μεταχειρισμένων πλοίων, καθώς αυτές κινήθηκαν έντονα καθοδικά για τα φορτηγά πλοία, αν και οριακά υψηλότερα για τα δεξαμενόπλοια εν γένει, σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services. Αντιθέτως, ενισχύθηκαν από τη διαδικασία εκσυγχρονισμού του στόλου είτε με αγορές νεότερων ποντοπόρων από τη δευτερογενή, των μεταχειρισμένων δηλαδή πλοίων, είτε με νέες ναυπηγήσεις.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το εύρος των επενδύσεων αυτών των Ελλήνων εφοπλιστών αξίζει να σημειωθεί πως έφτασαν τα 14 δισ. δολ. το 2014, καθώς αγόρασαν 467 ποντοπόρα, ενώ πούλησαν 153. Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία από τις αγοραπωλησίες πλοίων στη δευτερογενή αλλά και τις παραγγελίες νεότευκτων, η συνολική αξία τους ανήλθε στα 13,952 δισ. δολ. πέρυσι. Ο αριθμός των πλοίων που αποκτήθηκαν από ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι 467 και είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ όλων των εθνικών πλοιοκτησιών, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η συνολική χωρητικότητα που αποκτήθηκε, καθώς οι Ελληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να προσανατολίζονται σε νεότερα και μεγαλύτερα ποντοπόρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal για το περασμένο έτος, ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές αγόρασαν από τη δευτερογενή αγορά 340 ποντοπόρα πλοία, συνολικής αξίας 8,444 δισ. δολ. και συνολικής χωρητικότητας 29,993 εκατ. dwt. Βρέθηκαν έτσι στην πρώτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών, με τη δεύτερη να καταλαμβάνεται από την αμερικανική πλοιοκτησία με επενδύσεις 3,5 δισ. και την τρίτη από την Κίνα.

Οι Ελληνες κάλυψαν το 23,7% του συνολικού ποσού που επενδύθηκε παγκοσμίως σε μεταχειρισμένα πλοία και το 30,5% της συνολικής χωρητικότητας που άλλαξε χέρια. Επιπλέον, κάλυψαν το 10% της αξίας των παραγγελιών που τοποθετήθηκαν συνολικά σε ναυπηγεία διεθνώς. Ελληνικά συμφέροντα παρήγγειλαν 127 νεότευκτα πλοία έναντι 5,512 δισ. δολ., συνολικής χωρητικότητας 14,250 εκατ. dwt. Σημειώνεται πως σε διαλυτήρια πουλήθηκαν για την αξία τους σε μέταλλο 92 ελληνόκτητα ποντοπόρα, ενώ σε νέους ιδιοκτήτες έναντι 3,233 δισ. δολ. άλλα 153 ελληνικά πλοία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή