Δεν χρειάζεται κρατική χρηματοδότηση για δήμους λένε Μάνος, Μπουτάρης

Δεν χρειάζεται κρατική χρηματοδότηση για δήμους λένε Μάνος, Μπουτάρης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνεί και επαυξάνει στην πρόταση Στέφανου Μάνου, για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Οπως τονίζει, δεν χρειάζεται να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση για τους δήμους οι οποίοι μπορούν να διαχειρίζονται ίδιους πόρους ασκώντας πολιτική. «Χρειάζεται μια εκ βάθρων συζήτηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου θα τεθούν όλα τα δεδομένα και όχι πρόχειρες αποφάσεις» εξηγεί ο κ. Μπουτάρης.

Η συζήτηση για την κρατική χρηματοδότηση των ΟΤΑ άνοιξε (για ακόμα μια φορά, αφού ο πρώην υπουργός πολλές φορές και στο παρελθόν έχει καταθέσει σχετική πρόταση) όταν ο κ. Μάνος έγραψε στο twitter: «Υποστηρίζω ότι μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Εχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος». Μέσω του twitter ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συμφώνησε: «Συμφωνώ, κ. Μάνο –χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκκαλίζει τον χρόνο μας, θα το θέσω».

Ο ίδιος ο κ. Μάνος τονίζει ότι πρέπει να μετρήσουμε πόσα χρήματα λαμβάνει καθένας δήμος από το κράτος και ποια θα μπορούσαν να είναι τα έσοδά του, έτσι ώστε να υπάρξει ειδική μέριμνα για δήμους που δεν έχουν δυνατότητα εσόδων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, αντέδρασε έντονα με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν είναι η ώρα για δημόσιες αντιπαραθέσεις. «Η χρηματοδότηση των δήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, γιατί επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Γι’ αυτό τον λόγο η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να εξαγγέλλεται και να ασκείται μέσω twitter. Απαιτεί υπευθυνότητα και ουσιαστικό διάλογο όλων των κοινωνικών εταίρων».

Πάντως, ο κ. Μπουτάρης προχωράει ένα ακόμα βήμα, τονίζοντας ότι οι δήμοι θα μπορούσαν εκτός του φόρου ακίνητης περιουσίας να εισπράττουν και τον φόρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τους. «Ετσι, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να δώσουμε κίνητρα απαλλάσσοντάς τες από το φόρο για τα πρώτα χρόνια» τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή