Εως και 15% το μπόνους στο Δημόσιο

Εως και 15% το μπόνους στο Δημόσιο

Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων θα πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους, οι οποίοι θα καθορίζουν και το ύψος της αμοιβής ανά δικαιούχο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο σύστημα επιβράβευσης στον δημόσιο τομέα με την επέκταση του μπόνους παραγωγικότητας σε όλους τους φορείς που εφαρμόζουν σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας –όπως αυτό έχει προσδιοριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών– παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Ο προϋπολογισμός για τις χρηματικές ανταμοιβές ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ανά έτος. Το σύστημα του μπόνους αφορά όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται σε υπουργεία, δήμους, περιφέρειες και νοσοκομεία, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι που εργάζονται στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου. Yπολογίζεται ότι αφορά περίπου 200.000 δημοσίους υπαλλήλους και δεν αφορά περίπου 30.000.

Στην αρχή κάθε έτους θα καθορίζονται οι προς ανταμοιβή στόχοι των φορέων του Δημοσίου από την Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, που θα συσταθεί και η οποία θα αποτελείται από τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς και υπηρεσιακά στελέχη ανά υπουργείο. Εφόσον οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, οι υπάλληλοι που εργάστηκαν για τους συγκεκριμένους στόχους θα λαμβάνουν το μπόνους παραγωγικότητας. Η χρηματική ανταμοιβή θα μπορεί να φτάσει έως και το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.

Συγκεκριμένα πλαίσια

Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων θα πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους, οι οποίοι θα καθορίζουν και το ύψος της αμοιβής ανά δικαιούχο. Ωστόσο, στο σχέδιο νόμου καθορίζονται συγκεκριμένα πλαίσια: το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου και το 60% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου. Επίσης, προκειμένου το μπόνους να μη μετατραπεί σε επίδομα το οποίο θα δίνεται οριζόντια σε όλους τους υπαλλήλους, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι δεν μπορεί το ποσό που θα δίνεται να πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Προβλέπονται επίσης μη χρηματικές αμοιβές για υπαλλήλους οι οποίοι δεν θα πάρουν το μπόνους, όπως η συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης στο εξωτερικό.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «με το νέο σύστημα εισάγονται υγιή κίνητρα για το Δημόσιο, καθώς επιβραβεύονται οι υπάλληλοι που είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί». Η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη εξήγησε ότι το μπόνους θα συνδεθεί με τη στοχοθεσία, «έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον παρακίνησης, αξιοκρατίας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, προς όφελος των πολιτών».

Οι στόχοι κάθε έτους διαμορφώνονται με τη μέθοδο SMART, που έχει οργανωθεί και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε στόχος που τίθεται από τον προϊστάμενο μιας υπηρεσίας θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος, μετρήσιμος, επιτεύξιμος, σχετικός με το αντικείμενο και χρονικά προσδιορισμένος. Ενδεικτικά, ο στόχος «να δίνονται πιο γρήγορα τα έγγραφα στους πολίτες», για να ενταχθεί στο σύστημα στοχοθεσίας θα πρέπει να οριστεί επίσης «πόσο πιο γρήγορα» και «έως πότε αναμένεται να επιτευχθεί». Ο βαθμός επίτευξης των επιλεγμένων προς επιβράβευση στόχων υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης απόδοσης. Οι δείκτες αυτοί, καθώς και το τεκμηριωτικό υλικό που αποδεικνύει την πρόοδο της επίτευξης των επιλεγμένων στόχων, καταγράφονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το νομοσχέδιο για το μπόνους στον δημόσιο τομέα αναμένεται να βγει σε διαβούλευση αμέσως μετά το Πάσχα και οι προβλέψεις του θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT