Η ΕΚΤ αποφασίζει για ρευστότητα

Η ΕΚΤ αποφασίζει για ρευστότητα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αρνητικές εκπλήξεις αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την ανανέωση της παροχής ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον κίνδυνο η κλιμάκωση της σύγκρουσης κυβέρνησης – εταίρων να θέσει σε δοκιμασία της ισορροπίες στην ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, παρεμβαίνοντας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες επιδεινώνεται, καθώς πολίτες και επιχειρήσεις προχωρούν σε απόσυρση καταθέσεων ενώ η οικονομία επιβραδύνεται. Ο κ. Ντράγκι δεν αναφέρθηκε στο αν η ΕΚΤ προτίθεται να διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Στελέχη εγχώριων τραπεζών περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανανεώσει σήμερα τον ELA και παράλληλα θα προχωρήσει σε αύξηση του σχετικού ορίου που διαμορφώνεται στα 65 δισ. ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση του σχετικού ορίου κατά 5,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές συνθήκες ρευστότητας: οι εκροές καταθέσεων από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι καταθέσεις μειώνονται κατά 300 με 500 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιβάρυναν το κλίμα, ενώ η αναγγελία για την άμεση ψήφιση δύο νομοσχεδίων, που μπορούν να εκληφθούν ως μονομερείς ενέργειες, εντείνουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο ρήξης των δύο πλευρών, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή (28/2) της δίμηνης παράτασης του προγράμματος με βάση το οποίο η ΕΚΤ διατηρεί ανοιχτές τις γραμμές χρηματοδότησης. Παρόλα αυτά στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα είναι η τελευταία που θα προχωρήσει σε ενέργειες που θα έβαζαν σε κίνδυνο τη συνοχή του ευρώ, το οποίο ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, έχει χαρακτηρίσει αρκετές φορές δημόσια ως «μη αναστρέψιμο».

Οι τράπεζες δεν φαίνεται να φοβούνται για το ενδεχόμενο «αιφνίδιου θανάτου», δηλαδή τη διακοπή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ (αν και η αβεβαιότητα ενισχύει καθημερινά τον κίνδυνο ενός ατυχήματος), ωστόσο ανησυχούν για τον «αργό θάνατο» που προκαλεί στην οικονομία η παρατεταμένη αβεβαιότητα: το τελευταίο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε (μετά από 2 θετικές περιόδους), η ρευστότητα έχει μειωθεί δραματικά, οι χορηγήσεις δανείων έχουν «παγώσει», τα δημοσιονομικά εκτροχιάζονται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, ο κίνδυνος της χώρας ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις κ.ο.κ.

Αστάθεια

Οπως σημειώνουν στην «Κ» επιτελικά στελέχη τραπεζών πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να τεθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα που διαβρώνει την εμπιστοσύνη και αποδυναμώνει την οικονομία. «Βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα όπου κυριαρχούν η αστάθεια και η αβεβαιότητα και είναι ορατός ο κίνδυνος, σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση συνεχιστεί για σημαντικό διάστημα, οι επιπτώσεις στην οικονομία να μην μπορούν να αντισταθμιστούν ακόμα και από ένα θετικό διαπραγματευτικό αποτέλεσμα», τονίζουν.

Χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατεί είναι ότι μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο τελεσίγραφο των εταίρων, αναπτύχθηκε έντονη φημολογία ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πραγματοποιηθούν νέες εκλογές, φημολογία που υποχρέωσε κυβερνητικά στελέχη σε σχετικές διαψεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT