Vodafone-Wind αναμένουν τις διαπραγματεύσεις με Ε.Ε. για κατάθεση προσφοράς στη Forthnet

Vodafone-Wind αναμένουν τις διαπραγματεύσεις με Ε.Ε. για κατάθεση προσφοράς στη Forthnet

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ελληνική οικονομία αναμένουν Vodafone και Wind, προκειμένου να υποβάλουν τη δεσμευτική προσφορά εξαγοράς της Forthnet. Οι δύο εταιρείες φέρεται να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ελέγχου της επιχείρησης και έχουν λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τα διοικητικά συμβούλιά τους. Αναμένουν ωστόσο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας από τη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται στις Βρυξέλλες. Αν αυτό συμβεί με μια πιθανή αίσια έκβαση για την Ελλάδα, δεν αποκλείεται η υποβολή της προσφοράς για την εξαγορά της Forthnet να γίνει και μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε αντίθεση όμως με ό,τι πιθανώς αναμένουν οι μέτοχοι της Forthnet, η νέα –δεσμευτική αυτή τη φορά– προσφορά των Vodafone και Wind θα κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της μη δεσμευτικής προσφοράς που απηύθυναν το περασμένο καλοκαίρι. Τότε η προσφορά περιέλαβε τίμημα 1,7 έως 1,9 ευρώ ανά μετοχή, προσδίδοντας μια κεφαλαιοποίηση στην εταιρεία της μεταξύ 210 και 236 εκατ. ευρώ. Αν σ’ αυτά συμπεριληφθούν και τα δάνεια της επιχείρησης, ύψους 310 εκατ. ευρώ, τότε η επιχειρηματική αξία της εταιρείας ξεπερνούσε τα 500 και πλησίαζε τα 550 εκατ. ευρώ.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η δεσμευτική προσφορά των δύο ενδιαφερομένων επιχειρήσεων θα κυμανθεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, όλοι «βλέπουν» ένα προσφερόμενο τίμημα που θα κυμαίνεται κοντά στο ένα ευρώ ανά μετοχή. Παράγοντες της αγοράς υπενθυμίζουν ότι ο Φεβρουάριος του 2015 δεν έχει καμία σχέση με τον Ιούνιο του 2014, όταν οι προοπτικές ήταν πιο ρόδινες. Επιπλέον, μεσολάβησε και ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due dilligence), ο οποίος οδήγησε σε μεγαλύτερη ακρίβεια την αποτίμηση της εταιρείας.

Σε αυτά τα επίπεδα της δεσμευτικής προσφοράς, οι δύο συνεταίροι Vodafone και Wind θα προσφέρουν περί τα 75 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τις μετοχές που δεν ελέγχουν, ενώ επιπλέον θα αναλάβουν υποχρεώσεις ύψους 310 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι δύο ενδιαφερόμενοι κατέχουν ήδη το 40% των μετοχών της Forthnet, με τη Wind Hellas κάτοχο του 33% και τη Vodafone του 6,5%. Εφόσον όμως η εξαγορά της εταιρείας ολοκληρωθεί, τότε οι δύο εταίροι θα συμμετέχουν 50-50.

Ο ΟΤΕ, οποίος είχε υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της θυγατρικής της Forthnet, Nova, εμφανίζεται πλέον λιγότερο ένθερμος να προχωρήσει στην υποβολή της δεσμευτικής του προσφοράς. Οι υπέρογκες επενδύσεις που πραγματοποίησε στο ενδιάμεσο διάστημα για την απόκτηση των δικαιωμάτων του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και για τη δημιουργία των νέων στούντιο, καθιστούν λιγότερο ελκυστικά για τον ίδιο τα περιουσιακά στοιχεία της Nova. Παραμένει όμως η πρόκληση για τον ΟΤΕ ν’ αφήσει ένα φορέα συνδρομητικής τηλεόρασης στους ανταγωνιστές του.

Εν τω μεταξύ, σε «στρατοσφαιρικά» ύψη φθάνουν τα δικαιώματα μετάδοσης ποδοσφαίρου. Πριν από λίγες ημέρες η Premier League της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι διέθεσε τα δικαιώματα μετάδοσης για την τριετία 2016-19 στις εταιρείες Sky και British Telecom αντί του ποσού των 5,1 δισ. αγγλικών λιρών (περίπου 7 δισ. ευρώ). Εξ αυτών τα 4,2 δισ. λίρες πρόσφερε η Sky και το 1 δισ. ευρώ η British Telecom. To συνολικά προσφερόμενο τίμημα ήταν κατά 40% αυξημένο από το αντίστοιχο που προσφέρθηκε για την κάλυψη των δικαιωμάτων της παρούσας διετίας – περίπου 3 δισ. λίρες για την περίοδο 2014-16 και 1,77 δισ. λίρες την περίοδο 2011-13.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή