Χωρίς σύμβαση συντήρησης λειτουργούν ΤΑΧΙS και TAXISnet

Χωρίς σύμβαση συντήρησης λειτουργούν ΤΑΧΙS και TAXISnet

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) βρίσκεται στον «αέρα», γιατί από τις 7 Φεβρουαρίου λειτουργεί χωρίς σύμβαση συντήρησης των βάσεων δεδομένων του.

Η ηγεσία -που παραμένει υπηρεσιακώς μέχρι και σήμερα- μπήκε σε μια διελκυστίνδα με την προμηθεύτρια εταιρεία, για τη μείωση του κόστους συντήρησης. Η προμηθεύτρια εταιρεία Oracle αρνήθηκε τη μείωση, με αποτέλεσμα από τις αρχές Φεβρουαρίου κι έπειτα, η λειτουργία των βάσεων δεδομένων να μη συνοδεύονται με σύμβαση υποστήριξης. Αναφερόμαστε στις βάσεις δεδομένων που από το 1997 και μετά στηρίζουν τη φορολογία εισοδήματος, τη φορολογία ακινήτων, τη διαχείριση του ΦΠΑ κ.λπ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το μηχανογραφικό κέντρο της ΓΓΠΣ σήμερα λειτουργεί περίπου ως… ανασφάλιστο όχημα. Μπορεί να μη συμβεί τίποτε, μπορεί όμως και να συμβεί το ατύχημα. Στην πράξη, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για 800.000 ευρώ ετησίως, το ΤΑΧΙS και το TAXISnet είναι στον «αέρα».

Η τελευταία σύμβαση που είχε η ΓΓΠΣ με την αμερικανική εταιρεία είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2013. Προέβλεπε την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης/συντήρησης για ένα συν ένα έτος.

Η διοίκηση της ΓΓΠΣ καθυστέρησε ν’ ασχοληθεί με το θέμα της νέας σύμβασης. Αρχισε ν’ ασχολείται με αυτή τον περασμένο Σεπτέμβριο και καθώς δεν προλάβαινε τη διενέργεια και κατακύρωση διαγωνισμού ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με την προμηθεύτρια εταιρεία. Τόσο όμως η ηγεσία της Γραμματείας, όσο και η διοίκηση της Oracle, αμφότερες στύλωσαν τα πόδια, εμμένοντας στις θέσεις τους. Η Oracle αμείβεται ετησίως με περίπου 800.000 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) και το τίμημα αυτό αντιστοιχεί στο 22% της αξίας των προϊόντων που έχει διαθέσει στη ΓΓΠΣ. Πρακτικά με τη χρέωση αυτή, ο πελάτης μέσα σε πέντε έτη, ξαναπληρώνει εκ νέου το προϊον. Η χρέωση όμως αυτή φέρεται ότι ακολουθεί τις διεθνείς πολιτικές χρέωσης της Oracle.

Τελικά ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης, λίγο πριν από τις εκλογές υποχώρησε και τελικά έστειλε την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού στη Διεύθυνση Προμηθειών του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, ακόμη και με τις καλύτερες προϋποθέσεις, μια σύμβαση υποστήριξης των βάσεων δεδομένων στα συστήματα TAXIS και TAXISnet, δεν θα υπάρξει πριν περάσουν έξι μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική εταιρεία αναμένει τις κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης προκειμένου να κινηθεί ανάλογα. Η εταιρεία θα μπορεί να βοηθήσει τη ΓΓΠΣ μόνον σε περίπτωση που η ίδια αναλάβει να αναπληρώσει όλο το διάστημα που παραμένει χωρίς συμβόλαιο υποστήριξης, δηλαδή όσο διάστημα παραμένει… ανασφάλιστη.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για πολύ εξειδικευμένα στελέχη της ΓΓΠΣ στις βάσεις δεδομένων Oracle, και πιθανώς καλύτερα από εκείνα της προμηθεύτριας εταιρείας. Ως συνέπεια μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν κάποια τυχόν προβλήματα. Σίγουρα όμως δεν έχουν την τεχνογνωσία μιας πολυεθνικής εταιρείας. Επιπλέον, σε σοβαρά προβλήματα, οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού λύνουν τα προβλήματα μέσω νέων εκδόσεων λογισμικού που εκδίδουν και που φυσικά δεν μπορούν να παραδοθούν σε ένα πελάτη, όπως η ΓΓΠΣ, χωρίς το συμβόλαιο συντήρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή