Εννέα φέτος οι παραστάσεις στην Επίδαυρο

Εννέα φέτος οι παραστάσεις στην Επίδαυρο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης αναφερθήκαμε στα πιο τρανταχτά ονόματα και γεγονότα που συγκροτούν το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το οποίο φέτος γίνεται 60 χρόνων.

Σήμερα, θα σταθούμε σε πιο χαμηλότονες παρουσίες, που δίνουν όμως, όλες μαζί, τον τόνο και φέτος του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και στο αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου, που φέτος φιλοξενεί εννέα παραστάσεις.

Και πρώτα πρώτα στην εικαστική ταυτότητα του φετινού Φ.Α., που υπογράφει η Χαρά Μαραντίδου και δεν είναι άλλη από δέκα φιγούρες που προέκυψαν από τη σύνθεση αφαιρετικών κατόψεων των χώρων όπου φιλοξενούνται οι παραστάσεις, στην Αθήνα ή στην Επίδαυρο. Εξαιρετικά πρωτότυπες!

Σε ό,τι αφορά τα θεάματα, να φωτίσουμε λίγο περισσότερο:

• Την παράσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου «Είμαστε οι Πέρσες!» (3 και 4/6) με πρωταγωνιστές τους ανώνυμους μετανάστες που ζουν στη χώρα.

• Τη μεταφορά, σε μορφή μονολόγου, του εμβληματικού μυθιστορήματος του Αρη Αλεξάνδρου «Το κιβώτιο», στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων (από 28/6 ώς 2/7).

• Την παράσταση «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα», που μας κάνει κοινωνούς σε ιστορίες γύρω από την αναπηρία (11 και 12/7).

• Τη «Βερενίκη» του Ρακίνα σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση (24 και 25/7), και ενός άλλου Γάλλου, του Β. Ουγκό, τη «Λουκρητία Βοργία», παράσταση σε σκηνοθεσία του Σέρβου Νικήτα Μιλιβόγεβιτς (23 και 24/7).

• Τις παραστάσεις δύο ανήσυχων καλλιτεχνών και φίλων που εμπνέονται από τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα της εποχής. Ο Ανέστης Αζάς παρουσιάζει τις «Ευμενίδες 2015», μια παράσταση-ντοκουμέντο για τους ανθρώπους χωρίς δικαιώματα. Στο «Τροχόσπιτο» ο Πρόδρομος Τσινικόρης θα παρουσιάσει μια πολυήμερη δράση με τίτλο «Στη μέση του δρόμου», καλώντας τους θεατές να έρθουν στη θέση των αστέγων.

Το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου αρχίζει στις 3 και 4 Ιουλίου με την παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο.

Ακολουθούν, στις 10 και 11/7 οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Στις 17 και 18 Ιουλίου, σειρά έχει ο «Αίας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Στις 24 και 25 Ιουλίου συνύπαρξη του Μιχαήλ Μαρμαρινού και του θεάτρου Νο της Ιαπωνίας με ένα θέαμα που βασίζεται στη ραψωδία λ της Οδύσσειας: «Νο – Νέκυια». Η τελευταία ημέρα του Ιουλίου και η πρώτη του Αυγούστου θα έχει Αριστοφάνη στην Επίδαυρο, τις «Εκκλησιάζουσες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου από το Εθνικό Θέατρο.

Στις 7 και 8 Αυγούστου ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη. Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη έχουν σειρά στις 14 και 15 Αυγούστου σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Στις 21 και 22/8 ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί «Προμηθέα Δεσμώτη» σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Και το Φεστιβάλ Επιδαύρου ολοκληρώνεται στις 28 και 29/8 με την πρόταση του Σίμου Κακάλα και τον «Ορέστη» του Ευριπίδη. Φαίνεται ότι η περυσινή απόλυτη επιτυχία της μιας αριστοφανικής παράστασης οδήγησε το φεστιβάλ να φιλοξενεί φέτος τρεις κωμωδίες του μεγάλου κωμικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή