Στο εσωτερικό των φυλακών εστιάζει η ΕΛ.ΑΣ

Στο εσωτερικό των φυλακών εστιάζει η ΕΛ.ΑΣ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστήριο καλύπτει τη στυγερή δολοφονία του 47χρονου αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Μάκη Γκαλιμάνη, ο οποίος δέχθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 43 σφαίρες από δύο διαφορετικά όπλα. Οι Αρχές, αν και εξετάζουν από την πρώτη στιγμή όλα τα πιθανά σενάρια, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο διασύνδεσης των δραστών με την τρομοκρατία, φαίνεται ότι επικεντρώνουν τις έρευνες αυτή τη στιγμή εντός των φυλακών υψίστης ασφαλείας Δομοκού. Στο μικροσκόπιο των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. έχει μπει τα ένα από τα δύο όπλα (οι 29 σφαίρες προέρχονταν από καλάσνικοφ και οι 14 από 9άρι πιστόλι), το οποίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης, έχει χρησιμοποιηθεί σε απόπειρα ληστείας. Οι δράστες της απόπειρας ληστείας που σημειώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2012, στην Εθνική Τράπεζα Ασπροπύργου, και στην οποία είχε χρησιμοποιηθεί το καλάσνικοφ παραμένουν ασύλληπτοι. Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για τις Αρχές, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη εάν πρόκειται για τους ίδιους δράστες ή απλώς εάν διακινήθηκε το όπλο μεταξύ κακοποιών.

Οι έως τώρα ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα είτε ότι η δολοφονία προέρχεται από τον ποινικό χώρο –και ότι έχει καθοδηγηθεί μέσα από τις φυλακές– είτε ότι πρόκειται για σύμπραξη κακοποιών με αντάρτες πόλης.

Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, όταν ο Μάκης Γκαλιμάνης, εξερχόμενος του πατρικού του σπιτιού στον οικισμό Κουβέλα Αχινού (κοντά στη Στυλίδα), μπήκε στο αυτοκίνητό του και, προτού ξεκινήσει την πορεία του, πυροβολήθηκε με 43 σφαίρες. Ο 47χρονος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, πυροβολήθηκε από πίσω, γεγονός που οδηγεί τις αρχές στην εκτίμηση ότι οι δράστες δεν βγήκαν από το όχημά τους, παρά μόνο για τους τελευταίους πυροβολισμούς, οι οποίοι φαίνεται ότι ήταν σχεδόν εξ επαφής. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι δράστες παρακολουθούσαν το θύμα για τρεις ημέρες.

Στο μεταξύ, οι Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του θύματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχε δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να εξεταστούν εξονυχιστικά περιστατικά που σημειώθηκαν μέσα στις φυλακές Δομοκού. Την προσοχή των Αρχών έχει κεντρίσει συμβάν κατά το οποίο διαβόητος Αλβανός κακοποιός, συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα, είχε απειλήσει τον Γκαλιμάνη τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορώντας τον ότι είχε «θίξει» προστατευόμενό του. Ο ίδιος ο βαρυποινίτης, πάντως, που εξετάζεται από την ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο να είναι «ηθικός αυτουργός» της δολοφονίας, κάνει λόγο, μέσω του δικηγόρου του, για μια «μικροπαρεξήγηση που γρήγορα λύθηκε».

Συνάδελφοι του θύματος υποστηρίζουν ότι τέτοια περιστατικά είναι συχνά μέσα στις φυλακές. Από την άλλη, εκτιμούν ότι, εάν η δολοφονία αποτελεί συμβόλαιο θανάτου, πρόκειται για «πολύ ακριβό συμβόλαιο, καθώς είναι βέβαιο πως οι δράστες τον ήθελαν νεκρό, χωρίς να ξέρουμε ακόμα γιατί».

Ο 47χρονος είχε προσληφθεί ως σωφρονιστικός υπάλληλος το 1994 και υπηρετούσε στις φυλακές Κορυδαλλού έως το 2011. Τότε μετατέθηκε στις φυλακές Δομοκού όπου και προήχθη σε αρχιφύλακα. Μέχρι πρότινος, οπότε και νοίκιασε διαμέρισμα στη Λαμία, διέμενε στο πατρικό του με τους γονείς του στην Κουβέλα.

«Δυστυχώς, το αίμα που έχει κυλήσει εντός και εκτός των φυλακών δεν έχει ικανοποιήσει ακόμα τους ηθικούς αυτουργούς και αυτής της άνανδρης και καλά σχεδιασμένης τρομοκρατικής ενέργειας… Βαρεθήκαμε να τρώμε ξύλο, να μας φτύνουν, να μας μαχαιρώνουν, να μας απειλούν, να μας βάζουν βόμβες. Ηρθε η στιγμή που είχαμε προειδοποιήσει…» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή