Επιστρέφουν στο 1985 τα Πειραματικά Σχολεία

Επιστρέφουν στο 1985 τα Πειραματικά Σχολεία

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ», είχε πει από το βήμα της Βουλής κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο νέος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και είχε εισπράξει αρκετά χειροκροτήματα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, τρεις εβδομάδες μετά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δείχνει ότι βαδίζει στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της αριστείας. Υστερα από ένα μπαράζ παλινωδιών –μόλις την περασμένη Παρασκευή είχε ανακοινώσει ότι τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ) δεν θα καταργηθούν–, χθες ανακοίνωσε ότι τα 55 από τα 60 ΠΠΣ θα επιστρέψουν στα χρόνια του 1985! Τότε που τα Πειραματικά ήταν σχολεία της γειτονιάς, οι εκπαιδευτικοί τους ήταν μόνιμοι, η αξιολόγηση υποτυπώδης και οι μαθητές έμπαιναν με κλήρωση, χωρίς να αποκλείονται οι ρουσφετολογικές επιλογές. Πολλοί ακόμη θυμούνται την προ δεκαετίας «κλήρωση του πάγου» σε ένα τέτοιο σχολείο. Τότε, οι κλήροι με τους μαθητές που «έπρεπε» να επιλεγούν είχαν από το προηγούμενο βράδυ μπει σε ψυγείο, ώστε την ώρα της κλήρωσης ο καθηγητής που διάλεγε τους κλήρους να επιλέγει μόνο τους… παγωμένους!

Από την άλλη, παρότι ο κ. Μπαλτάς εστιάζει μόνο στο θέμα των ΠΠΣ, κακές είναι οι ειδήσεις στα υπόλοιπα θέματα. Εκτακτη χρηματοδότηση δεν θα δοθεί για τα ΑΕΙ που κινδυνεύουν με λουκέτο, ενώ δεν υπάρχουν άμεσες εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Βέβαια, ο κ. Μπαλτάς εισήγαγε έναν νέο όρο –την «κουρελού»!– στη νομοθετική διαδικασία. Συγκεκριμένα, οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο «κουρελού», όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας.

Ειδικότερα, ο κ. Μπαλτάς ανακοίνωσε ότι:

• Από το δίκτυο των 60 ΠΠΣ τα 55 θα μετατραπούν σε Πειραματικά. Σε αυτά από φέτος η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με κλήρωση, η οποία θα αφορά την εισαγωγική σχολική τάξη και μόνο. Την εφαρμογή των διαδικασιών κλήρωσης σε κάθε σχολείο θα έχει το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο σε άμεση συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου, τον σύλλογο διδασκόντων και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.

• Συνολικά 5 ΠΠΣ θα διατηρήσουν το καθεστώς των Προτύπων (Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά, Βαρβάκειος Σχολή, Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων) και τα συγκεκριμένα θα αποφασίσουν τα ίδια εάν θα διατηρήσουν ή όχι τις εξετάσεις εισαγωγής. Βέβαια, το υπουργείο Παιδείας δεν υπόσχεται κονδύλια για τη διενέργεια των σχετικών εξετάσεων.

• Οι θέσεις εκπαιδευτικών που ήταν επί θητεία στα ΠΠΣ μετατρέπονται σε μόνιμες οργανικές θέσεις για να μη βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας.

«Η νέα ηγεσία ουσιαστικά διαλύει το ενιαίο δίκτυο των 60 ΠΠΣ, ακυρώνοντας στην πράξη ένα πετυχημένο και ελπιδοφόρο εκπαιδευτικό εγχείρημα», ανέφερε χθες στην «Κ» ο Γιάννης Αντωνίου, διευθυντής του 2ου Π.Π. Γυμνασίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της πρώην διοικούσας επιτροπής των ΠΠΣ που παραιτήθηκε κάνοντας λόγο για ολοκληρωτική απαξίωση του θεσμού. «Ο χαρακτηρισμός κάποιων σχολείων ως προτύπων αντιφάσκει με τον στιγματισμό της αριστείας στις προγραμματικές υπουργικές δηλώσεις, ενώ όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι η νομιμοποίηση αυτής της διάκρισης δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ιστορία ως επιχείρημα. Η αποτελεσματικότητα ενός εκπαιδευτικού θεσμού δεν μπορεί να καθορίζεται από την επετηρίδα», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα των ΑΕΙ για έκτακτη χρηματοδότηση. Ομως, χωρίς πρόσθετους πόρους, τα ιδρύματα έχουν προειδοποιήσει ότι θα οδηγηθούν σε «λουκέτο», αφού ήδη η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί για το 2015 έως και 80% σε σύγκριση με το 2009 και τα κονδύλια δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των απολύτως αναγκαίων ανελαστικών δαπανών τους.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψουν στα πανεπιστήμια οι 976 διοικητικοί υπάλληλοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενώ θα επανέλθουν οι 1.600 διαθέσιμοι καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης και οι 1.400 σχολικοί φύλακες. Ο δρόμος, όμως, προς αυτή την επιστροφή θα είναι μακρύς, και ο κ. Μπαλτάς παρέπεμψε στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο για τις λεπτομέρειες της επαναφοράς των διαθεσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή