Αλιβιζάτος: Τα αδικήματα παρεγράφησαν

Αλιβιζάτος: Τα αδικήματα παρεγράφησαν

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων που βαρύνουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έθεσε, καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, κ. Νίκος Αλιβιζάτος. Κατά τον μάρτυρα, τα αδικήματα έχουν σαφώς παραγραφεί λόγω του ανοίγματος της Βουλής για μία ημέρα τον Μάιο του 2012. «Κατά τη γνώμη μου, εφόσον υπήρξε η Βουλή των τριών ημερών, εξελέγη προεδρείο κ.λπ., έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία. Είναι τα αδικήματα παραγεγραμμένα. Για λόγους αρχής σας λέω ότι είναι έτσι» είπε ο κ. Αλιβιζάτος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος του έχει επισημάνει ότι «δεν θέλω να εγερθεί θέμα παραγραφής, θέλω να κριθώ επί της ουσίας».

Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Νίκος Πάσσος διέκοψε τον μάρτυρα, λέγοντας ότι δεν είναι αντικείμενο της παρούσης, ωστόσο η εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου λίγο αργότερα αντέτεινε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Οπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι στην «Κ», το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να ερευνήσει αυτεπαγγέλτως το θέμα ακόμα και αν δεν το θέσει ο κατηγορούμενος. Επίσης, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, ασχέτως με την παραγραφή ή μη, να αποφανθεί για την αθωότητα ή την ενοχή του κατηγορουμένου. «Δεν αποκλείεται το θέμα της παραγραφής να αποτελέσει αποφασιστικής σημασίας παράγοντα για την απόφαση του δικαστηρίου», επεσήμαιναν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου εξήρε την προσωπικότητα του κατηγορουμένου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτησε διευκρίνισε ότι «οι σχέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου με τα ξαδέλφια του ήταν τυπικές». Ως προς τους λόγους εμπλοκής του στην υπόθεση ο μάρτυρας υποστήριξε ότι «οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη έθιξαν πολλά συμφέροντα. Ηταν η περίοδος του πρώτου Μνημονίου».

«Μου είναι αδύνατο να φανταστώ ότι έχει πράξει αυτά που του καταμαρτυρούν», είπε για τον Γ. Παπακωνσταντίνου καταθέτοντας και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικηφόρος Διαμαντούρος. Εξήρε το ήθος του κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι την περίοδο που βρισκόταν στις Βρυξέλλες ως Ευρωπαίος επίτροπος, ο πρώην υπουργός έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους συναδέλφους του στο εξωτερικό.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία κατέθεσαν επίσης ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, αρμόδιος για θέματα πληροφορικής στο υπουργείο Οικονομικών και η μέχρι πρότινος ειδική σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ κ. Σοφία Ρίτσου. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, ο τότε υπουργός Οικονομικών του έδωσε ένα CD (σ.σ. που πιθανολογείται ότι ήταν το αρχικό και μετέπειτα απολεσθέν) και του ζήτησε να βρει τους 20 «πλουσιότερους». «Το μεγαλύτερο ποσό ήταν 500 εκατ. δολάρια και το μικρότερο ήταν 20 εκατ.» είπε ο μάρτυρας, επισημαίνοντας ότι το συνολικό ποσό ήταν 2 δισ. δολάρια. «Φτωχαδάκια δηλαδή», σχολίασε ο πρόεδρος. Οπως είπε ο μάρτυρας, αφού τελείωσε με την επεξεργασία επέστρεψε το CD μέσω της γραμματείας στον υπουργό και κατόπιν εντολής του κ. Παπακωνσταντίνου έσβησε το αντίγραφο στον υπολογιστή του. «Εάν βρίσκαμε τον υπολογιστή σας θα τα είχαμε λύσει όλα. Εμενα με προβληματίζει πόσο χρήμα έχει ξοδέψει η Πολιτεία για να φτάσουμε σε αυτή τη δίκη. Περισσότερο από αυτό που βρήκατε εσείς στη λίστα», είπε η εισαγγελέας. Απαντώντας ο μάρτυρας υποστήριξε ότι εκείνο το CD δεν μπορούσε να επανεγγραφεί, ισχυρισμό τον οποίο αντέκρουσαν οι συνήγοροι του κ. Παπακωνσταντίνου.

Η κ. Ρίτσου διέψευσε κατηγορηματικά ότι εκείνη ήταν o χρήστης με τον κωδικό «Σοφία» που εμφανίζεται να έχει ανοίξει τα αρχεία. Μάλιστα επικαλέστηκε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο χρήστης ήταν η Σοφία Μπέλμπα, γραμματέας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου.

Το δικαστήριο διέταξε την κλήτευση προς μαρτυρική κατάθεση της κ. Μπέλμπα. Επίσης κλήθηκε και ο πρόεδρος του ΝΣΚ κ. Φωκίων Γεωργακόπουλος κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή