Κρίσιμο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Κρίσιμο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπροσωπούμενος από ποια ηγεσία ο κλάδος των πανεπιστημιακών θα συνδιαλλαγεί με την καινούργια ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ; Θα κλείσει ο κύκλος της κεντρώας προεδρίας που άνοιξε το 2009 στην ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ);

Τα ερωτήματα αυτά θα κληθούν να απαντήσουν οι σύνεδροι του 12ου Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ, που αρχίζει σήμερα στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ψηφοφορία για τη νέα εκτελεστική γραμματεία. Βέβαια, εκτιμάται ότι η ανάδειξη προεδρείου ίσως να αποδειχθεί μακρά διαδικασία, καθώς θα εξαρτηθεί από τις μετεκλογικές συμμαχίες μεταξύ των παρατάξεων.

Ειδικότερα, η μάχη για την πρώτη θέση θα δοθεί ανάμεσα στην παράταξη Συνάντηση (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και τη Συνεργασία Πανεπιστημιακών (αποτελείται από την ΑΣΚΕΥ του νυν προέδρου Στάθη Ευσταθόπουλου και ανεξάρτητους). Φέτος, τα πανεπιστήμια εξέλεξαν περί τους 210 συνέδρους (ο αριθμός των συνέδρων εξαρτάται από τη συμμετοχή των πανεπιστημιακών στις εκλογές ανά ΑΕΙ), δηλαδή κατά 15% λιγότερους σε σχέση με τους 240 συνέδρους που είχαν μετάσχει στο προηγούμενο συνέδριο του 2013. Η πτώση της συμμετοχής θεωρείται εύλογη, καθώς συνδέεται με την αντίστοιχη μείωση του αριθμού των πανεπιστημιακών, λόγω συνταξιοδοτήσεων μέσα στη διετία.

Παράλληλα, δεν υπήρξε ανανέωση μεταξύ των συνέδρων στην ΠΟΣΔΕΠ, αφού ούτε το προσωπικό των πανεπιστημίων ανανεώνεται. Ενδεικτικά, έως το 2016 θα αποχωρήσουν 1.100 πανεπιστημιακοί, δηλαδή ο ένας στους οκτώ από τους 9.149 σήμερα, χωρίς να προβλέπεται αντικατάστασή τους.

Η σύνθεση του νέου προεδρείου θα εξαρτηθεί από το ποια παράταξη θα αναδειχθεί νικήτρια και από τις μετεκλογικές συμμαχίες. Χαρακτηριστικά, μετά το συνέδριο του 2013 συνέπραξαν η ΑΣΚΕΥ, η ΚΙΠΑΝ (φέρεται προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ) και η ΑΡΜΕ (πρόσκειται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τα ιδρυτικά της στελέχη ανήκαν στη ΔΗΜΑΡ) και εξέλεξαν προεδρείο, με πρόεδρο τον επικεφαλής της ΑΣΚΕΥ, Στάθη Ευσταθόπουλο. Στις φετινές εκλογές, θα μετάσχουν, επίσης, η ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) και ανεξάρτητα σχήματα. Από τις εκλογές της Κυριακής θα αναδειχθούν τα 33 μέλη της διοικούσας επιτροπής, που θα εκλέξουν τα 11 μέλη της εκτελεστικής γραμματείας. Εάν, μετά τις διαπραγματεύσεις των παρατάξεων, δεν υπάρξει πλειοψηφία ανάμεσα στους 11, τότε θα προκύψει διαπαραταξιακό προεδρείο με πρόεδρο από την πρώτη παράταξη. Στην έναρξη του συνεδρίου έχει προσκληθεί και ο νέος υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.

Σύνοδος προέδρων ΤΕΙ

Την ίδια στιγμή, πάντως, σήμερα οι πρόεδροι των ΤΕΙ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο με θέματα την οικονομική ασφυξία των ιδρυμάτων, την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους τους και τα προβλήματα που προκαλούν στα ΤΕΙ οι μετεγγραφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή