Απέραντο γαλάζιο στην Πράγα

Απέραντο γαλάζιο στην Πράγα

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πανέμορφο «Οξυγόνο Αρένα» της Πράγας έχουν δώσει ραντεβού από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου οι κορυφαίοι αθλητές στίβου της Γηραιάς Ηπείρου. Ανάμεσα στον «γαλαξία» των «αστεριών», που θα πάρει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, θα βρίσκονται 11 Ελληνες και Ελληνίδες. Ολοι οι πρωταθλητές μας διαθέτουν τις ικανότητες για να πραγματοποιήσουν καλές εμφανίσεις και, γιατί όχι, να διεκδικήσουν και μία θέση στο βάθρο των νικητών.

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε η αποστολή να είχε περισσότερα πρόσωπα αλλά, δυστυχώς, μόνο οκτώ πρωταθλητές μας έπιασαν τα όρια που είχε θέσει ο ΣΕΓΑΣ. Η ομοσπονδία αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία και σε άλλους τρεις, οι οποίοι είχαν πλησιάσει τις προκαθορισμένες επιδόσεις. Ετσι, την Τετάρτη θα ταξιδέψουν για την Πράγα οι: 60 μ.: Μάκης Στεργιούλης 6.68, 60 μ. εμπ.: Κώστας Δουβαλίδης 7.63, Υψος: Κώστας Μπανιώτης 2,28 μ., Αντώνης Μάστορας 2,30 μ., Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης 5,71 μ., Μήκος: Λούης Τσάτουμας 8,05 μ. και οι 60 μ.: Γεωργία Κοκλώνη 7.31, 800 μ.: Ελενα Φιλάνδρα 2.04.38, 60 μ. εμπ.: Ελισάβετ Πεσιρίδου 8.29, Επί κοντώ: Νικόλ Κυριακοπούλου 4,80 μ., Κατερίνα Στεφανίδη 4,77 μ.

«Στην Πράγα θα μεταβούμε με αισιοδοξία και την προσμονή ότι ο ελληνικός αθλητισμός μπορεί να μοιράσει χαμόγελα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» τόνισε ο αρχιπροπονητής του ΣΕΓΑΣ, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος. Μεγάλη ευκαιρία για τους πρωταθλητές μας, χαρακτήρισε τη διοργάνωση της Πράγας ο Γιώργος Πομάσκι. «Η διοργάνωση είναι στα "μέτρα" των αθλητών μας. Μπορούν να δείξουν τις δυνατότητές τους. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να πιάσουν τα όρια περισσότερα παιδιά. Βέβαια, τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους. Ο αθλητής, όμως, πρέπει να βρίσκει την ψυχή και να τα νικάει. Δεν μπορώ να μην πω ένα μεγάλο μπράβο στα κορίτσια του επί κοντώ… Το θέμα είναι να υπάρχει ηρεμία και όλα θα πάνε καλά» δήλωσε στην «Κ» ο έμπειρος προπονητής.

To ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο επί κοντώ των γυναικών, καθώς είναι η πρώτη φορά που δύο Ελληνίδες κατέχουν την πρώτη και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Η Νικόλ Κυριακοπούλου με το 4,80 και η Κατερίνα Στεφανίδη με το 4,77 έχουν δείξει ότι διαθέτουν τις δυνατότητες για να είναι η ελληνική σημαία στο βάθρο των νικητριών. «Για εμάς το Ευρωπαϊκό της Πράγας είναι ο πρώτος στόχος. Θέλουμε να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Δεν θα κυνηγήσουμε την επίδοση» μας είπε ο προπονητής της Νικόλ, Μανώλης Καραγιάννης, ενώ όταν τον ρωτήσαμε να μας μιλήσει για την «κόντρα» των δύο Ελληνίδων, απάντησε: «Θα είναι τα φαβορί στον αγώνα. Η μία τραβάει την άλλη. Επίσης πολύ καλές αθλήτριες είναι οι Σιντόροβα, Κράσνοβα και Μπένγκστον. Το επί κοντώ έχει πολλούς ασταθείς παράγοντες».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, θα έχει και το επί κοντώ των ανδρών. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του κλειστού στίβου, Κώστας Φιλιππίδης έχει αποδείξει ότι είναι αθλητής αγώνων, ενώ στις τελευταίες διοργανώσεις όπου πήρε μέρος έχει δείξει σταθερότητα στα μεγάλα ύψη. Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγωνίσματος αναμένεται να είναι ο Ρενό Λαβιλενί. Ο Γάλλος έχει περάσει αυτή τη χρονιά πάνω από τα 6.00 μ. και όλα δείχνουν ότι στην Πράγα θα διεκδικήσει κάτι παραπάνω από ένα μετάλλιο. Στην τελευταία διοργάνωση που πήρε μέρος, στο Μάλμε της Σουηδίας είχε άλμα στα 5,92 αλλά απέτυχε στα 6,03. Σε αυτούς τους αγώνες δεύτερος ήταν ο Πολωνός Πιοτρ Λίσεκ με 5,85 και τρίτος ο Ρώσος Λία Μουντρόφ με 5,78. Και οι δύο τελευταίοι βρίσκονται ανάμεσα στους υποψήφιους για μία διάκριση.

Οι προκριματικοί τόσο του επί κοντώ των γυναικών όσο και του επί κοντώ των ανδρών θα διεξαχθούν την προσεχή Παρασκευή.

Διοργάνωση προπομπός για Κίνα και Βραζιλία

Με το σλόγκαν «Η καρδιά της Ευρώπης, η καρδιά του στίβου», οι Τσέχοι διοργανωτές θα υποδεχθούν στο «Ο2 Αρένα» Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης. Οι επιδόσεις αναμένεται να είναι υψηλές καθώς όλοι οι αθλητές προετοιμάζονται με μακροπρόθεσμο στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και με βραχυπρόθεσμο το παγκόσμιο του καλοκαιριού, στην Κίνα.

Με ένα μετάλλιο διαθέτει τη δυνατότητα να «φλερτάρει» και ο Λούης Τσάτουμας. Ο άλτης του μήκους θα ταξιδέψει στην Πράγα με την 5η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Απέναντί του θα βρει τον χρυσό Ολυμπιονίκη Γκρεγκ Ράδερφορντ. Ο Βρετανός έχει επίδοση 8,17 μ.

Υποψήφιους για καλές επιδόσεις θεωρεί ο Γκιόργκι Πομάσκι και τους αθλητές του ύψους, Μάστορα και Μπανιώτη. «Και τα δύο παιδιά βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Θα προσπαθήσουν να πετύχουν το καλύτερο. Εξάλλου γι’ αυτό δουλεύουν» υπογράμμισε.

Στα 60 μ. εμπόδια, ο Κώστας Δουβαλίδης, παρά τον τραυματισμό στον προσαγωγό, μπορεί να διεκδικήσει κάποια διάκριση. «Πιστεύω ότι οι αντίπαλοι είναι στα μέτρα μου. Αρκεί να είμαι καλά» είπε ο 27χρονος.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διοργάνωσης της Τσεχίας έχει αρχίσει και οι περισσότερες χώρες δημοσιοποίησαν τις αποστολές τους.

Η Ρωσία θα πάρει μέρος με 45 αθλητές και αθλήτριες. Στις συμμετοχές ξεχωρίζει η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο επί κοντώ, Αντζέλικα Σιντόροβα. Σαράντα πέντε θα είναι και οι εκπρόσωποι της Πολωνίας. Ανάμεσά τους θα υπάρχουν έμπειροι (όπως ο δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης στα 800 μ., Ανταμ Κζοτ) και ταλαντούχοι νέοι (ο παγκόσμιος ρέκορντμαν στη σφυροβολία νέων, Κόνραντ Μπουκοβίτσκι και η κορυφαία νεάνιδα στην Ευρώπη στα 60 μ., Εύα Σβόμποντα).

Στη γερμανική αποστολή (39 αθλητές) ξεχωρίζουν ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ανοιχτού στη σφαιροβολία, Νταβίντ Στορλ και η πρωταθλήτρια Ευρώπης (2010) στα 100 μ. Βερένα Σάιλερ. Η ομάδα της Πορτογαλίας έχει στη σύνθεσή της τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Πεκίνου στο τριπλούν, Νέλσον Εβόρα.

Οι Τσέχοι φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν τη διοργάνωση ως μοχλό ανάπτυξης του κλασικού αθλητισμού στη χώρα. Αυτό τον ρόλο θα παίξει και η μασκότ, ο «μικρός τυφλοπόντικας» (little Mole). Τον σχεδίασε η Καρολίνα Μιλέροβα, εγγονή του Ζντένεκ Μίλερ (Τσέχος εικαστικός καλλιτέχνης που δημιούργησε τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά κινούμενων σχεδίων «Ο Τυφλοπόντικας»). Ονομάζεται Μόλι και θα είναι και η μασκότ στο πρόγραμμα «αθλητισμός για τα παιδιά», το οποίο θα ισχύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια σε διάφορους  συλλόγους  στην  Τσεχία.

Στα μετάλλια, υπάρχει το κάστρο της πόλης, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία – αξιοθέατα της Πράγας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή