Kύπρος: αποκάλυψη τώρα…

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μήνα μετά τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή για κύκλωμα που έστηνε αγώνες στην Κύπρο με ανάμειξη υψηλόβαθμων στελεχών της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της επιτροπής διαιτησίας, τις προσωρινές κρατήσεις που έγιναν από την αστυνομία, την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε και τις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες παραγόντων με διαιτητές που βγήκαν στη δημοσιότητα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών σε συνεργασία με την ομοσπονδία διενήργησε έρευνα για τους στημένους αγώνες.

Πρόκειται για ποιοτική έρευνα με ανώνυμα ερωτηματολόγια και τυχαία δειγματοληψία στην οποία συμμετείχαν 416 ποδοσφαιριστές όλων των κατηγοριών και των δύο φύλων σε σύνολο 1.800.

Από την έρευνα προκύπτει ότι για τη μάστιγα των στημένων αγώνων ευθύνονται οι παράγοντες των ομάδων και της ομοσπονδίας. Στο ερώτημα «ποιος ευθύνεται περισσότερο για το φαινόμενο των στημένων παιχνιδιών» το 26% απάντησε ότι ευθύνονται «η ΚΟΠ και τα Δ.Σ. των ομάδων», το 21% απάντησε «άλλα παράνομα άτομα», το 20% απάντησε ότι ευθύνονται οι διαιτητές και ένα άλλο 20% ότι ευθύνονται οι μάνατζερ.

Στο ερώτημα «ποιος νομίζεις ότι θα μπορούσε να σε πλησιάσει για στήσιμο παιχνιδιού» το 34% απάντησε «κάποιος άγνωστος», το 23% απάντησε «από το Δ.Σ. της ομάδας», ενώ το 13% απάντησε «άλλος ποδοσφαιριστής». Στο ερώτημα «πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα το φαινόμενο των στημένων παιχνιδιών» το 52% απάντησε «με μεγάλες ποινές και τιμωρίες» και το 34% «με καταγγελίες και έρευνες». Στο ερώτημα για ποιο λόγο θα μπορούσε ένας συμπαίκτης σου ή εσύ να στήσεις αγώνα» το 65% «από ανάγκη για χρήματα», ενώ στο ερώτημα «γιατί νομίζεις ότι στήνονται παιχνίδια», το 67% απάντησε «για το στοίχημα».

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Don’t fix it» από τον ειδικό συνεργάτη του ΠΑΣΠ, Λ. Χρυσοστόμου, ο οποίος υποστήριξε τα εξής: «Το 25% δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τις ποινές και επιπτώσεις που μπορεί να έχει εάν τυχόν εμπλακεί σε στημένο παιχνίδι. Το 46% από το δείγμα των ποδοσφαιριστών πιστεύει ότι είναι πιθανότερο να προσεγγιστεί για στήσιμο παιχνιδιού μέσω τηλεφώνου. Η ανάγκη για χρήματα είναι ο κύριος λόγος που ένας ποδοσφαιριστής θα εμπλεκόταν στο στήσιμο αγώνα. Οσο οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται το καλύτερο δυνατόν τακτοποιημένοι με τους μισθούς τους, τότε πιο δύσκολα θα τους παρουσιαστεί η ανάγκη για χρήματα. Το 44% των ερωτηθέντων δεν θα προέβαινε σε δημόσια καταγγελία για την προσέγγισή του για στημένο αγώνα, το 31% θα προτιμούσε να το κάνει ανώνυμα, ενώ το 76% πιστεύει πως αν το έκαναν δεν θα ένιωθαν ασφάλεια. Αυτό μας φανερώνει την ανάγκη εξεύρεσης νέων τρόπων πάταξης του φαινομένου». Ο αντιπρόεδρος της ΚΟΠ Ν. Νικολάου είπε ότι με τον νέο κανονισμό, η ομάδα το όνομα της οποίας θα συμπεριληφθεί δύο φορές σε φάκελο της UEFA, θα χάνει την επιχορήγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή