ΟΑΣΑ: Αύξηση εσόδων και επιβατικής κίνησης το 2014

ΟΑΣΑ: Αύξηση εσόδων και επιβατικής κίνησης το 2014

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξαιρετική εικόνα των εσόδων στο 8μηνο του έτους και κυρίως στην εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων που πέτυχαν οι ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) αποδίδεται η θετική εξέλιξη των οικονομικών του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) το 2014. Συγκεκριμένα τα έσοδα του ΟΑΣΑ διαμορφώθηκαν στα 14,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 5,7% σε σχέση με το 2013. Οριακά ενισχυμένα, κατά 900.000 ευρώ, εμφανίζονται και τα έξοδα της εταιρείας, τη στιγμή που η κρατική επιδότηση μειώθηκε κατά 58 εκατ. ευρώ. Η μείωση της τιμής των εισιτηρίων που τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο επηρέασε σε περιορισμένο βαθμό τα έσοδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, καθώς εφαρμόστηκε μόλις για τέσσερις μήνες.

Αναλυτικά, τα έσοδα του ΟΑΣΑ από μηνιαίες πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών μειώθηκαν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου κατά 128.559 ευρώ σε συνολικές πωλήσεις 81 εκατ. ευρώ (-0,16% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014). Ο ΟΑΣΑ αποδίδει την περιορισμένη μείωση των πωλήσεων στην αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 1,4% (651,1 εκατ. επιβιβάσεις) που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά ύστερα από 5 χρόνια πτωτικής πορείας. Παράλληλα, στο σύνολο του έτους παρατηρήθηκε αύξηση των εσόδων κατά κατά 9,5 εκατ. ευρώ και μείωση των εξόδων λειτουργίας κατά 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού της εταιρείας.

H πελατειακή βάση του ΟΑΣΑ φαίνεται πως ενισχύθηκε, καθώς η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής οδήγησε τους επιβάτες στα μαζικά προϊόντα. Οι χρήστες των καρτών απεριορίστων διαδρομών αυξήθηκαν κατά 20,8%, ενώ οι κάρτες συνεισφέρουν πλέον το 40,7% των εσόδων από κόμιστρα, σε σχέση με 29,8% που ήταν το 2013.

Το 2015 δεν «άνοιξε» ωστόσο τόσο θετικά για τον ΟΑΣΑ καθώς τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε μείωση των εσόδων από πωλήσεις κατά 9,44%, με τις ΟΣΥ να εμφανίζουν απώλειες 14,78% και τις ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) πτώση 6,83%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή