Μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, το Πεκίνο περιμένει πράξεις

Μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, το Πεκίνο περιμένει πράξεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες χαρακτηρίζουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες για την εξέλιξη των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων διπλωματικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι.

Αυτό το διάστημα προσδιόρισε ως αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλαίσιο για τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Cosco ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά την Παρασκευή, μαζί με τον πρέσβη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli. Το Πεκίνο περιμένει, λοιπόν, πλέον την έμπρακτη εφαρμογή των τελευταίων δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ερμηνεία που δίδει τώρα η αγορά, αλλά και οι εν Ελλάδι οικονομικοί και διπλωματικοί παράγοντες της Κίνας στις δεσμεύσεις της Αθήνας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της και του Πεκίνου, είναι πως η πώληση του 67,7% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ εμπίπτει στις εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις που θα προχωρήσουν.

Ζητούμενο όμως εξακολουθεί να παραμένει το μοντέλο με το οποίο θα επιχειρηθεί να συνδυαστούν οι θέσεις της νέας κυβέρνησης για δημόσιο έλεγχο του λιμανιού με τις ευρωπαϊκές και κινεζικές θέσεις. Αν δηλαδή το ποσοστό που θα εκχωρηθεί θα είναι το ίδιο ή τι ποσοστό του κύκλου εργασιών θα εισφέρεται ως αντάλλαγμα στο Δημόσιο ετησίως (2% σήμερα) και πώς θα διασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος.

Ενώ αναμένεται, λοιπόν, πιθανόν και εντός αυτής της εβδομάδος, ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ που θα προσδιορίζει καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση της καταστατικής πλειοψηφίας του ΟΛΠ, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις και παρεμβάσεις στη σύμβαση παραχώρησης που έχει ο ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο (master concession) και την οποία θα κληθεί να υπογράψει όποιος επενδυτής αναδειχθεί προτιμητέος.

Το κατά πόσον αυτό θα συμβεί, όπως και το πότε, φαίνεται να συνδέονται περισσότερο με τις εσωτερικές ισορροπίες της κυβέρνησης και λιγότερο με επιλογή του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών. Υπό αυτό το πρίσμα, οι διαβεβαιώσεις του Αλ. Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα πως η συνεργασία των δύο πλευρών θα ενισχυθεί, όπως και οι δεσμεύσεις της λίστας Βαρουφάκη που υποβλήθηκαν ως μέρος της συμφωνίας στο Eurogroup, αλλά και του ιδίου του υπουργού προχθές στου προβλήτες της Cosco, δεν έχουν κλείσει ακόμη το ζήτημα.Την ίδια ώρα, από την ευρωπαϊκή πλευρά διαρρέεται πως οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν θέσφατο. Και στο ΤΑΙΠΕΔ –που δεν έχουν γίνει ακόμη αλλαγές– φέρονται να έχουν λάβει οδηγίες να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με την τελική, δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, της υποβολής, δηλαδή, δεσμευτικών προσφορών. Τόσο η Cosco όσο και η APM Terminals δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι είναι έτοιμες να υποβάλουν προσφορές μόλις αυτές ζητηθούν. Μάλιστα, οι Δανοί της APM που συμμετέχουν και στον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ είναι διπλά εκνευρισμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή