Βάσει εισοδήματος, η συμμετοχή πολιτών στη δαπάνη για τα φάρμακα

Βάσει εισοδήματος, η συμμετοχή πολιτών στη δαπάνη για τα φάρμακα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τον καθορισμό του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στο κόστος των φαρμάκων τους μελετά το υπουργείο Υγείας. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να διαβαθμιστεί το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στη δαπάνη για τα φάρμακα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς ωστόσο το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 25%, που ισχύει σήμερα για όλους. Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός, να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι, χαρακτηρίζοντας άδικο να έχουν το ίδιο ποσοστό συμμετοχής οι εργαζόμενοι με τους ανασφάλιστους. Ηδη, έχει συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα, ενώ οι όποιες αλλαγές στο ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα θα ισχύσουν το β΄ εξάμηνο του 2015. Το μεσοσταθμικό ποσοστό της συμμετοχής των ασφαλισμένων –συνυπολογίζεται και η καταβολή της διαφοράς στην τιμή μεταξύ πρωτότυπου και γενόσημου– έχει υπερδιπλασιαστεί, από 13% στις αρχές του 2012 σε 28% (Αύγουστος 2014).

Χθες, ο κ. Κουρουμπλής επιτέθηκε στους προκατόχους του στο υπουργείο Υγείας, καταγγέλλοντας «λεόντειες συμβάσεις σε βάρος του Δημοσίου με γερμανικές εταιρείες που δεν δραστηριοποιήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη παρά μόνο στην Αφρική και αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες δυσκολεύονται να υπογράψουν για την ποιότητα του έργου που θα παραδοθεί». Η αντίδραση των πρώην υπουργών, Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ήταν άμεση. Σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι τέτοια σύμβαση δεν υπάρχει. «Υπάρχει, όμως, σύμβαση του υπουργείου Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή τον υγειονομικό οργανισμό του ΟΗΕ, για παροχή τεχνικής βοήθειας ύψους 10 εκατ. ευρώ», εκ των οποίων έχουν ήδη καταβληθεί περίπου 2 εκατ. ευρώ για έργο που έχει παραδοθεί. Οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης τονίζουν ότι «η λάσπη στον ανεμιστήρα από εμάς δεν γίνεται ανεκτή» και καλούν τον υπουργό εάν δεν του αρέσει η συγκεκριμένη σύμβαση –για την οποία είναι ενήμερη η Βουλή– να την καταγγείλει και να «παύσει να λασπολογεί».

Απλήρωτες εφημερίες

Εν τω μεταξύ, δυσανασχετούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας για τις απλήρωτες εφημερίες και τη μη σαφή απάντηση από το υπουργείο για τον χρόνο εξόφλησής τους. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών – Πειραιώς, οι τακτικές εφημερίες των γιατρών παραμένουν απλήρωτες από τον Δεκέμβριο 2014. «Επειδή οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι οικογένειές τους δεν μπορούμε να ζήσουμε με υποσχέσεις, “θα δούμε”, “δημιουργικές ασάφειες” κ.λπ., είμαστε αποφασισμένοι να βαδίσουμε πάλι στον γνώριμο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, αναφέρει η ΕΪΝΑΠ, και καλεί τους γιατρούς σε γενικές συνελεύσεις ανά νοσοκομείο το επόμενο χρονικό διάστημα έως 20/3.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή