Σύγχυση και δυσλειτουργίες στα κέντρα κράτησης μεταναστών

Σύγχυση και δυσλειτουργίες στα κέντρα κράτησης μεταναστών

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαταγή του κλάδου αλλοδαπών έφτασε στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο Παρανέστι Δράμας μετά τις πέντε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Σε αυτή αναφερόταν αρχικά ότι εάν δεν συντρέχουν λόγοι δημόσιας τάξης θα λαμβάνουν εξάμηνη αναστολή απέλασης όλοι οι μετανάστες ανεξαρτήτως χρόνου κράτησης. «“Ψυχραιμία, παιδιά” μας είπαν οι ανώτεροι. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε και τι να πούμε στους κρατούμενους», λέει στην «Κ» εργαζόμενος στο κέντρο Παρανεστίου. «Είναι σαν να περνάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Χρειαζόμαστε έναν πολιτικό μπούσουλα για να δούμε πού πάμε».

Αστυνομικοί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και σε τρία κέντρα κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα μίλησαν στην «Κ» με τον όρο της ανωνυμίας για τη σύγχυση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα πόστα τους. «Ο ίδιος μηχανισμός που τους έπιανε όλους φαίνεται πως μπαίνει τώρα σε αντίστροφη ροή», λέει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «και αυτό επιτείνει τη δυσλειτουργία».

Σύμφωνα με πηγές της «Κ», τις τελευταίες δύο εβδομάδες αστυνομικοί της περιφέρειας ζητούν από συναδέλφους τους με μεγαλύτερη πείρα στην Αττική διευκρινίσεις για το τι πρέπει να κάνουν όταν συλλαμβάνουν αλλοδαπούς χωρίς νόμιμα έγγραφα διαμονής. Η συμβουλή που τους δίνεται είναι να εξετάζουν ξεχωριστά κάθε περίπτωση, όπως ορίζει άλλωστε και η υφιστάμενη νομοθεσία. Ανάλογα με την κρίση τους, εάν κάποιος δεν μπορεί να απελαθεί άμεσα, αφήνεται ελεύθερος αρχικά με προθεσμία 30 ημερών.

Πολυδιάστατο θέμα

Η διαταγή που έλαβαν οι αστυνομικοί στα προαναχωρησιακά κέντρα το απόγευμα της Τρίτης ενέτεινε το μπέρδεμα. «Επιχειρήθηκε μια οριζόντια διαχείριση από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη. Το θέμα όμως είναι πολυδιάστατο. Αλλες οι συνθήκες στα κατά τόπους σύνορα, άλλες οι κατηγορίες των ανθρώπων που τα διασχίζουν», αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Από τους 77.000 αλλοδαπούς που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα το 2014, οι 32.000 ήταν Σύροι και δικαιούνται ούτως ή άλλως –ακόμη κι αν δεν ζητήσουν άσυλο– εξάμηνη αναστολή απέλασης. Η δεύτερη πιο πολυπληθής ομάδα πέρυσι ήταν εκείνη των Αλβανών (16.700 παράτυποι μετανάστες), οι περισσότεροι εκ των οποίων προωθούνται άμεσα στη χώρα τους.

Ακολουθώντας το κοινό δελτίο Τύπου που είχαν εκδώσει στις 17 Φεβρουαρίου τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα προχωρούν εδώ και μέρες στη σταδιακή απελευθέρωση μεταναστών που έχουν συμπληρώσει εξάμηνο εγκλεισμό και δεν έχουν διαπράξει κακουργήματα.

Η «Κ» κατέγραψε τις πρώτες ημέρες και ώρες μεταναστών μετά την αποχώρησή τους από την Αμυγδαλέζα:

 

«Πέρυσι μας είχε έρθει διαταγή ότι υπάρχει δυνατότητα κράτησης πέραν του 18μήνου. Ζητήσαμε μια διμοιρία ΜΑΤ την ημέρα της ανακοίνωσης στους κρατουμένους, γιατί φοβόμασταν εξέγερση, η οποία ευτυχώς δεν συνέβη. Πριν από λίγο καιρό μάς ενημέρωσαν οι ανώτεροι ότι εφαρμόζουμε πλέον το πρότυπο της Αμυγδαλέζας με σταδιακή απελευθέρωση», λέει εργαζόμενος στο κέντρο Παρανεστίου. Εκεί, σε εγκαταστάσεις χωρητικότητας 650 ατόμων, βρίσκονται σήμερα 350 κρατούμενοι. «Δεν άνοιξαν ξαφνικά οι πύλες για να φύγουν όλοι οι άνθρωποι. Περιμένουμε πάντως περαιτέρω διαταγές», αναφέρει στην «Κ» εργαζόμενος στο κέντρο της Ξάνθης, όπου και εκεί έχει μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων. Αντίστοιχα και στην Ορεστιάδα ανά τακτά διαστήματα αποχωρούν ομάδες 10-15 μεταναστών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου έχει δηλώσει στην «Κ» ότι η Αμυγδαλέζα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή, ούτε να κλείσει. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σε θέση να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η επόμενη μέρα του κέντρου. Μία από τις σκέψεις της, σύμφωνα με δηλώσεις της στην «Κ», είναι κάποια κοντέινερ να μεταφερθούν σε νησιά και να αξιοποιηθούν στα κέντρα πρώτης υποδοχής. Στο κέντρο Παρανεστίου, πάντως, όπου περίπου οι μισοί από τους αστυνομικούς κατάγονται από την περιοχή και είναι αποσπασμένοι από τις οργανικές τους θέσεις, επικρατεί ανησυχία για το μέλλον της εγκατάστασης. «Οι αποσπασμένοι φοβούνται ότι αφού μειώνονται οι κρατούμενοι θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν στα προηγούμενα πόστα τους», λέει εργαζόμενος στο κέντρο.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι

Εδώ και ένα τρίμηνο βέβαια δεν έχουν πληρωθεί 250 διερμηνείς, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι που απασχολούνται στα κέντρα κράτησης όλης της χώρας. Οι μισθοί τους καλύπτονται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής και οι συμβάσεις τους λήγουν τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, καθημερινά συγκεντρώνονται έξω από την Αμυγδαλέζα συγγενείς και φίλοι κρατουμένων για το απογευματινό επισκεπτήριο. Πρόσφατα περίμενε έξω από την πύλη κι ένας Ελληνας. Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος είχε φέρει φρούτα για ένα φίλο του Ιρακινό, που κρατείται εκεί τον τελευταίο μήνα. «Εύχομαι να έχει αίσιο τέλος η ιστορία του», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή