Netherlands Dans Theater, τρεις ιδιαίτερες χορογραφίες

Netherlands Dans Theater, τρεις ιδιαίτερες χορογραφίες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα ωραιότερα προγράμματα που μας έχουν φέρει στην Ελλάδα παρουσίασε, χθες το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η πολυαγαπημένη ομάδα χορού διεθνώς Netherlands Dans Theater. Σήμερα και αύριο το βράδυ, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» θα δώσουν δύο ακόμη παραστάσεις (έχουν μείνει ελάχιστες θέσεις).

«Solo Echo», το αριστούργημα της Καναδής χορογράφου Κρίσταλ Πάιτ, που παρασύρει τους θεατές στη μελαγχολία του χειμωνιάτικου τοπίου. Με φόντο τον αδιάκοπο στροβιλισμό των νιφάδων του χιονιού και τον ήχο των εγχόρδων της μουσικής του Μπραμς το σύνολο των χορευτών δημιουργεί σταδιακά ένα μεγάλο κινούμενο γλυπτό… «Σε αυτό το έργο η Κρίσταλ Πάιτ, μια από τις πιο πολύτιμες συνεργάτιδές μας, αποκαλύπτει τις διαφορετικές πλευρές που κρατάμε μέσα μας» έλεγε χθες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα ο Πολ Λάιτφουτ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Νέθερλαντς και χορογράφος με τη Σολ Λεόν της εκπληκτικής τρίτης χορογραφίας του προγράμματος «Stop Μotion».

«Το έργο δημιουργήθηκε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για εμάς, όταν συζητιόταν η καταστροφή του κτιρίου που στεγάζει το συγκρότημά μας στη Χάγη» ανέφερε η Σολ Λεόν. «Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσαμε να πολεμήσουμε αυτόν τον δράκο, που λέγεται πολιτική. Σε αντιπαράθεση, προσπαθήσαμε να κάνουμε ποίηση, ώστε το πνεύμα, η ψυχή να υπερισχύσουν». Στο «Stop Motion», επτά χορευτές ακολουθούν τη μελαγχολική, ονειρική μουσική του Μαξ Ρίχτερ, αναπαριστώντας τη διαδικασία του αποχωρισμού και της μεταμόρφωσης. Η χορογραφία ενισχύεται με εικόνες βίντεο σε αργή κίνηση, που προβάλλονται σε τεράστιες οθόνες, όπου μεταξύ άλλων εμφανίζεται η κόρη των Λεόν-Λάιτφουτ, Σάουρα.

Οι δύο καλλιτέχνες στάθηκαν στο δεύτερο κομμάτι της βραδιάς, το έργο του πολύ σημαντικού Ολλανδού χορογράφου Χανς φαν Μάνεν «Kleines Requiem» («Μικρό Ρέκβιεμ»), μ’ ένα δραματικό ανδρικό ντουέτο στον πυρήνα του, που είχε αφιερώσει ο Μάνεν σ’ έναν φίλο του που είχε πεθάνει από Aids. «Ο Χανς φαν Μάνεν είναι ένας καλλιτέχνης από τους ιδρυτές του Νέθερλαντς, που έχει σημαδέψει την ομάδα, ένας επαναστάτης του χορού που δημιούργησε μια δική του χορευτική γλώσσα» επισήμανε ο Πολ Λάιτφουτ. «Το Μικρό Ρέκβιεμ είναι ένα κομμάτι του παρελθόντος μας, που ξεχωρίζει με την καθαρότητά του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή