Οι τρεις κυρίαρχοι των τηλεπικοινωνιών ξιφουλκούν για Forthnet και Cyta Hellas

Οι τρεις κυρίαρχοι των τηλεπικοινωνιών ξιφουλκούν για Forthnet και Cyta Hellas

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο των τριών μεγάλων βρίσκονται οι εναπομείναντες παίκτες στην ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για τις εταιρείες Forthnet και Cyta Hellas, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο των OTE, Vodafone και Wind.

Οι συμφωνίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά θεωρείται νομοτελειακή η ολοκλήρωσή τους. Οι δύο εταιρείες-στόχοι μένουν μέρα με τη μέρα από ρευστό και αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα αδυνατούν να ανταγωνιστούν τους κυρίαρχους της αγοράς. Οι τελευταίοι μάλιστα πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή, κυρίως στο επίπεδο τιμών των υπηρεσιών, επηρεάζοντας σημαντικά τις χρηματοοικονομικές τους ροές, τα έσοδα και τα κέρδη τους.

Από την άλλη πλευρά, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, αποκλείεται η είσοδος κάποιου ισχυρού παίκτη στην ελληνική αγορά, που θα μπορούσε να δώσει χείρα βοήθειας στις επιχειρήσεις-στόχους. Το θέμα αυτό έχει ερευνήσει επισταμένως τους τελευταίους μήνες ο βασικός μέτοχος της Forthnet, επιδιώκοντας ένα καλύτερο τίμημα στην αποεπένδυσή του από την επιχείρηση. Επομένως, το στοίχημα είναι πότε οι δύο εναλλακτικοί πάροχοι θα περιέλθουν στην αγκαλιά των μεγάλων.

Οι τρεις κυρίαρχοι των τηλεπικοινωνιών έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα γι’ αυτή την επόμενη ημέρα. Ακόμη και η Wind Hellas έχει ανακοινώσει την έκδοση δανείου ύψους 175 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθεί σε επενδύσεις. Ολοι ωστόσο αναγνωρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν στην εξαγορά κάποιας επιχείρησης, είτε της Forthnet, είτε της Cyta Hellas, είτε και των δύο μαζί. Και είναι πολύ πιο πιθανό οι δύο εταιρείες να καταλήξουν στην αγκαλιά των Vodafone και Wind Hellas καθώς ο ΟΤΕ λόγω της θέσης του στην αγορά, θα μπορούσε να ενδιαφερθεί μόνο για τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης της Forthnet και τίποτε περισσότερο. Επίσης ο ΟΤΕ ήδη διαθέτει ένα ανταγωνιστικό προϊόν συνδρομητικής τηλεόρασης, για το οποίο επένδυσε πολλά κεφάλαια.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι o τελευταίος κύκλος εξαγορών επιχειρήσεων θα κλείσει έναν πολύ ευρύτερο κύκλο στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της χώρας. Πρόκειται για τον κύκλο που άνοιξε το 2001 η πλήρης απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και που, απ’ όσο φαίνεται, ύστερα από 15 χρόνια κλείνει στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε: με τη λειτουργία των τριών επιχειρήσεων ΟΤΕ, Vodafone και Wind. Τότε οι εταιρείες αυτές ήταν γνωστές ως OTE, Panafon και Stet Hellas και είχαν διαφορετικούς μετόχους. Ωστόσο, μετά τρεις πενταετίες και επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ, με πολλούς κερδισμένους και χαμένους, η αγορά επανέρχεται στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε. Μπορεί μάλιστα ανταγωνιστικά να έχει κάνει κι ένα βήμα πιο πίσω, με τη στενή συνεργασία των Vodafone και Wind Hellas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT