Εξυγίανση ακόμη και με αποκλεισμό

Εξυγίανση ακόμη και με αποκλεισμό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ενδεχόμενο αποκλεισμού ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις μίλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην Ελβετία με τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί και αξιωματούχο της FIFA. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διαβούλευση πάνω στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θέλει να πάρει η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού και αφορούν κυρίως την ουσιαστική διεύρυνση του εκλογικού σώματος από το οποίο προκύπτει η διοίκηση της ΕΠΟ, τον τρόπο συγκρότησης των πειθαρχικών οργάνων και γενικότερα τη διαφάνεια στον τρόπο διοίκησης του ποδοσφαίρου.

Στα παραπάνω θέματα, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Κοντονή και όπως αναμενόταν, η UEFA έβαλε κόκκινες γραμμές, αφού ως γνωστόν καμία κρατική παρέμβαση στη λειτουργία της ΕΠΟ και των οργάνων της δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς να έχει τη δική της συγκατάθεση.

Οπως παραδοσιακά συμβαίνει, η UEFA και η FIFA, χωρίς να στέκονται ιδιαίτερα στο βάσιμο των επιχειρημάτων, υψώνουν ασπίδα προστασίας στην εθνική ομοσπονδία, απειλώντας την πλευρά της κυβέρνησης με αποκλεισμό των ομάδων από τις διοργανώσεις τους.

Αυτό συνέβη και χθες, μόνο που σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο κ. Κοντονής μίλησε ανοιχτά για την πιθανότητα αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις αν δεν υπάρξει συμφωνία.

«Τονίσαμε στην UEFΑ και στη FIFΑ ότι προέχει για την ελληνική κυβέρνηση να λυθούν οι μόνιμες παθογένειες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αυτό θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος. Μπορεί αυτό το κόστος να είναι για ένα χρονικό διάστημα οι ελληνικές ομάδες να μην μπορούν να παίζουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν είναι κάτι το οποίο το επιδιώκουμε. Μπορώ να σας πω ότι δηλώθηκε επίσημα τόσο από την UEFA όσο και από τη FIFΑ ότι θα εργαστούν στην κατεύθυνση να μην υπάρξει τέτοια προοπτική, πράγμα το οποίο μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα, εξάλλου δεν είναι ένα μέτρο που εμείς επιθυμούμε. Αυτό θα είναι ένα μέτρο το οποίο μακάρι να μη χρειαστεί να πάρουμε, εφόσον θα έχουν λυθεί τα προβλήματα. Το ζήτημα είναι να λυθούν τα προβλήματα. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης έχει τη σημασία της» υποστήριξε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, υπήρξε ταύτιση απόψεων σε πάρα πολλά θέματα και μας δηλώθηκε από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες ότι θα έχουμε τη βοήθεια και τη συμπαράστασή τους στα σοβαρά ζητήματα για την πάταξη της βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επίσης, ρητά αναφέρθηκε εκ μέρους τους ότι, για τα θέματα της φοροδιαφυγής και της χειραγώγησης των αγώνων, θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση σε όποια πρωτοβουλία κρίνει αυτή απαραίτητη να λάβει, δεχόμενοι ότι αυτό είναι ένα πεδίο απόλυτης παρέμβασης και ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης».

Αποφασίστηκε να γίνει μέχρι τις 30 Μαρτίου ένας πρώτος κύκλος συνομιλιών των εμπλεκόμενων μερών με στόχο τη γεφύρωση των διιστάμενων απόψεων, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία των διαβουλεύσεων συμφωνήθηκε η 30ή Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT