Απολογείται ο Παπακωνσταντίνου

Απολογείται ο Παπακωνσταντίνου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και της απιστίας, τις οποίες αντιμετωπίζει, θα επιχειρήσει σήμερα να αντικρούσει απολογούμενος ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Με ταχύτατες διαδικασίες που διήρκεσαν 15 ημέρες, ολοκληρώθηκε χθες η εξέταση μαρτύρων και σήμερα ο κατηγορούμενος, που αρνείται ότι αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του, καλείται διά της απολογίας του να εξηγήσει στο δικαστήριο τι ακριβώς συνέβη με τη λίστα Λαγκάρντ. «Αύριο (σ.σ.: σήμερα) είναι η μεγάλη στιγμή, η κορύφωση της διαδικασίας», είπε κλείνοντας τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της έδρας Νίκος Πάσσος.

Εν τω μεταξύ, χθες κατέθεσε στο δικαστήριο ο ορκωτός ελεγκτής Παναγιώτης Πάτσης, που κατ’ εντολήν του ζεύγους Ελένης Παπακωνσταντίνου και Συμεών Σικιαρίδη ανέλαβε να κάνει έλεγχο στις εκθέσεις του ΣΔΟΕ. Υποστήριξε ότι οι εκθέσεις ήταν εσφαλμένες και αόριστες, δεν δόθηκε στους ελεγχόμενους επαρκές διάστημα να συλλέξουν τα αποδεικτικά στοιχεία που τους ζητήθηκαν ― μόνο 10 ημέρες από τις 20 που προβλέπει ο νόμος, ενώ ζήτησαν παράταση ενός μήνα που δεν τους δόθηκε. Κατά τον κ. Πάτση, όλα τα ποσά που αναφέρονται στις εκθέσεις είναι πλήρως αιτιολογημένα και δεν έχουν αποκρυβεί. «Ολες οι καταθέσεις, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση, θεωρήθηκαν ως αποκρυφθείσα φορολογητέα ύλη. Αυτό είναι λάθος. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει απόκρυψη περιουσίας», είπε ο μάρτυρας.

Η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου αμφισβήτησε την κατάθεσή του επισημαίνοντας ότι υπέπεσε σε δύο ανακρίβειες: οι κ. Σικιαρίδης και Παπακωνσταντίνου ζήτησαν προθεσμία δύο μηνών, και όχι ενός μηνός όπως είπε ο κ. Πάτσης, προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά. Επιπλέον, οι δύο ελεγχόμενοι προσκόμισαν τα παραστατικά αφού είχε συνταχθεί η έκθεση από το ΣΔΟΕ και συνεπώς είναι ανακριβές ότι «το ΣΔΟΕ δεν τα δέχθηκε». Κατόπιν αυτού, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Π. Βασιλακόπουλος, άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο που διεξάγονται οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ. «Το ΣΔΟΕ γνωρίζει ότι ψεύδεται όταν λέει πως το 1997 ένα ζευγάρι που είναι 10 χρόνια παντρεμένο δεν έχει εισοδήματα. Το ΣΔΟΕ διαπράττει αδίκημα. Και πώς ζούσαν τόσα χρόνια; Με ελεημοσύνες της εκκλησίας;».

Στη συνέχεια κατέθεσε ο καθηγητής Πληροφοριακών και Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σωκράτης Κάτσικας, που έχει διατελέσει και γ.γ. Επικοινωνιών. Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας είπε ότι, εάν είχαν εντοπιστεί οι υπολογιστές όπου δημιουργήθηκαν τα αντίγραφα των USB, τότε ενδεχομένως να είχαμε περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, εφόσον οι υπολογιστές έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί, είναι απαγορευτικό. «Σκεφτείτε ότι από τον χρόνο τέλεσης της πράξης μέχρι τη συλλογή των πειστηρίων, μεσολάβησαν δύο χρόνια». Επίσης, από την εμπειρία του στη θέση του γ.γ. επεσήμανε ότι είθισται στην Ελλάδα όταν φεύγουν τα στελέχη από τις θέσεις τους να παίρνουν μαζί τους τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους ή να τον αναμορφώνουν. «Αυτό το κάνουν από τεχνοφοβία, για λόγους ασφαλείας, επειδή δεν ξέρουν τι στοιχεία έχουν κρατηθεί. Επίσης, πολλές φορές στους υπολογιστές υπάρχουν και εμπιστευτικές πληροφορίες ή και προσωπικές».

Αναφερόμενος στις πραγματογνωμοσύνες που έγιναν στο USB και στο CD, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι «απόλυτα σωστές». Ως προς την επιλογή Παπακωνσταντίνου να μεταγράψει το CD σε USB, ο μάρτυρας δήλωσε ότι θα έκανε ακριβώς το ίδιο, καθώς είναι πιο εύχρηστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT