Συνέχεια στις σχέσεις με Ισραήλ

Συνέχεια στις σχέσεις με Ισραήλ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να συνεχίσει και στην πορεία να εμβαθύνει την πολυεπίπεδη συνεργασία με το Ισραήλ, διαλύοντας κάποιες αρχικές ανησυχίες της ισραηλινής πλευράς, απόρροια της παραδοσιακής μαχητικής υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Παλαιστινίους αλλά και της κριτικής που ασκούσε ως αντιπολίτευση σε πτυχές της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο γενικός γραμματέας του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αθήνα και είχε στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας «εξαιρετικές» συναντήσεις, από τις οποίες επιβεβαιώθηκε η πρόθεση διατήρησης της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, την οποία ουσιαστικά εγκαινίασε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010, εμβάθυνε ο Αντώνης Σαμαράς και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει. Διαχρονική και κυρίως διακομματική διάσταση, που δημιουργεί πλέον πολύ σταθερές βάσεις για μια μόνιμου χαρακτήρα στρατηγική συνεργασία, πέρα από πρόσωπα και κόμματα.

Διαβεβαιώσεις

Θετική είναι και η αποτίμηση που έκανε η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, η ηγεσία της οποίας επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, υπουργούς, όπως και τους κ. Αντώνη Σαμαρά και Σταύρο Θεοδωράκη. «Στις άριστες συναντήσεις που είχαμε ακούσαμε μια βαθιά αναγνώριση για τις ισχυρές διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και ακούσαμε τη νέα ελληνική ηγεσία να διαβεβαιώνει πως κατανοεί τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής της οργάνωσης, Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος για προφανείς λόγους υπογράμμισε την έμφαση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την πλήρη εναντίωση σε κάθε μορφή αντισημιτισμού.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, ο οποίος μόλις επέστρεψε από το Ισραήλ, επισημαίνει στην «Κ» ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ θα συνεχίσουν τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διότι, πολύ απλά, τις συμφέρει. «Τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο κ. Καμμένος έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν στενή συνεργασία με το Ισραήλ».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι πριν από μερικούς μήνες το Ισραήλ έστειλε στην Αθήνα στρατιωτικό ακόλουθο. Η ποιότητα και ποσότητα της αμυντικής συνεργασίας αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία κοινών ασκήσεων. «Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία η Ελλάδα χρειάζεται φίλους όπως και το Ισραήλ, για το οποίο η χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου από τα μαχητικά του είναι ζωτικής σημασίας», σημειώνει ο κ. Τζιαμπίρης και προσθέτει: «Για λόγους εσωτερικής πολιτικής η συνεργασία θα διαφημίζεται λιγότερο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανώς να μη συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων. Ομως, σημασία δεν έχουν η ρητορική και οι συμβολισμοί, αλλά η ουσία, και εκεί υπάρχει συνέχεια». Το Παλαιστινιακό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο καθώς οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι διαφωνούν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράσχει στους Παλαιστινίους ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα είχε προκαλέσει αρχικά ανησυχία, αλλά τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών δεν ανετράπησαν από την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα, ούτε θα ανατραπούν από ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ στις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης, όπου είναι πολύ πιθανό να υπάρξει «μεγάλος συνασπισμός».

Στάση αναμονής

«Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει στάση αναμονής. Η Ιερουσαλήμ ελπίζει ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν θα ενδώσει στις ριζοσπαστικές τάσεις μέρους του κυβερνητικού συνασπισμού και θα ακολουθήσει μια πραγματιστική προσέγγιση έναντι του Ισραήλ», τονίζει στην «Κ» ο διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat, Εφρέμ Ινμπάρ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι δύο χώρες «μοιράζονται την επιθυμία περιορισμού της πιο επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, ενώ θέλουν να αξιοποιήσουν τις πηγές ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο». Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι περισσότεροι από τριακόσιες χιλιάδες Ισραηλινοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα.

Τις τελευταίες εβδομάδες η πρέσβυς του Ισραήλ στην Αθήνα είχε σειρά επαφών με πολλούς υπουργούς -Σταθάκη, Πανούση, Ξυδάκη κ.ά.- όπου συμφωνήθηκε ένα ευρύ φάσμα δράσεων οι οποίες επιβεβαιώνουν και συμπληρώνουν τη συνεργασία στα θέματα υψηλής πολιτικής.

Είναι αυτονόητο ότι η διατήρηση του θετικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ υποβοηθεί και την ευρύτερη συνεργασία στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος, η οποία επικεντρώνεται στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή