Ο πατερούλης, το αντίδωρο και άλλες… λεπτομέρειες

Ο πατερούλης, το αντίδωρο και άλλες… λεπτομέρειες

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του «Δεύτερου Παραδικαστικού» – όπως έχουν ονομάσει την υπόθεση δικαστικοί κύκλοι – ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου του 2010. Εκείνη την ημέρα, πέντε κατηγορούμενοι περίμεναν την αναγγελία της απόφασης στη δίκη τους. Η υπόθεσή τους είχε ως εξής: Ενας ανακριτής είχε εισπράξει 7 εκατ. δρχ. από συνεργάτη ενός δικηγόρου και πρώην βουλευτή και η κατηγορία ήταν ότι επρόκειτο για δωροδοκία: για να αθωώσει έναν επιχειρηματία σε υπόθεση που εξέταζε τότε.

Ο πρόεδρος της έδρας -και πρόεδρος των εφετών τότε- πήρε τον λόγο και εκφώνησε την απόφαση: Αθώοι ο πρώην βουλευτής και οι δύο συνεργάτες του, ένοχοι ο ανακριτής και ο επιχειρηματίας. Ο επιχειρηματίας σηκώθηκε και πλησίασε την έδρα εξαγριωμένος, φωνάζοντας και βρίζοντας: «Είσαι αλήτης! Δεν ντρέπεσαι να δικάζεις το παραδικαστικό, εσύ που μου ζήτησες λεφτά;». Ο πρόεδρος -σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν στην αίθουσα- χλώμιασε. «Εγώ δεν έκανα τίποτα» ψέλλισε και το δικαστήριο διέκοψε. Οι κατηγορίες του επιχειρηματία ενδεχομένως να μην είχαν εξεταστεί ποτέ σοβαρά, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων, αλλά για καλή του τύχη, την ίδια περίοδο, στα γραφεία της Ασφάλειας Αττικής, ένας δικηγόρος είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως και είχε ξεκινήσει να καταθέτει για τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης με ηγετικό μέλος έναν τότε ήδη υπόδικο για άλλη υπόθεση παραδικαστικού, αρχιμανδρίτη ιερέα. Σύμφωνα με την κατάθεση του πληροφοριοδότη, η οργάνωση εκείνη είχε πράγματι ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη δίκη. Τα μέλη της -όπως οι ίδιοι του είχαν πει επανειλημμένα- είχαν μεσολαβήσει ώστε να δωροδοκηθεί ο πρόεδρος.

Ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος ξεκίνησε άμεσα την προκαταρκτική εξέταση. Τα τηλέφωνα «άνοιξαν», έγιναν έφοδοι σε γραφεία και σπίτια, συγκεντρώθηκαν στοιχεία και καταθέσεις από μάρτυρες και υπόπτους. Η δικογραφία που σχηματίστηκε γέμισε στην κυριολεξία ένα ολόκληρο δωμάτιο: Η δράση τους, πέρα από το παραδικαστικό, φαίνεται πως είχε αμέτρητα παρακλάδια: εκβιάσεις, λαθρεμπόριο όπλων και χρυσού, απάτες με αγοραπωλησίες ακινήτων και πλειστηριασμούς. Αναγκαστικά η δικογραφία έσπασε σε τρία κομμάτια ώστε οι εισαγγελείς να μπορέσουν να κινηθούν πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Ντογιάκος απέστειλε την εισαγγελική του πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Το εκατοντασέλιδο έγγραφο -βασισμένο στην πενταετή έρευνα της εισαγγελίας- φωτίζει άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές του σκοτεινού αυτού κυκλώματος.

Το κύκλωμα

Σύμφωνα με την κατάθεση του ίδιου του καταδικασθέντος επιχειρηματία, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη του, ένας άλλος παπάς –στενός φίλος του υπόδικου ιερέα- τον προσέγγισε και τον ενημέρωσε πως είχαν επαφή με το περιβάλλον του προέδρου που θα τον δίκαζε και είχαν μάθει, πως θα τον έβαζε φυλακή εκτός και εάν του έδινε 150.000 ευρώ. Ο επιχειρηματίας λέει πως εξαγριώθηκε με την πρόταση αλλά πως τελικά πείστηκε από τον «μειλίχιο παπά» να διαπραγματευτεί με τον γνωστό ιερέα. Ετσι και έγινε. Τελικά, ένα απόγευμα, συνεργάτιδα του επιχειρηματία, του παρέδωσε έναν κίτρινο φάκελο με χρήματα. «Ψηλάφησα τις δεσμίδες» θα καταθέσει η ίδια.

Ο επιχειρηματίας αποκαλούσε τον ιερέα «πατερούλη», ενώ μέχρι και την απόφαση είχαν επικοινωνία και αντάλλασσαν μέσω sms ακόμα και εναλλακτικές προτάσεις για να προωθηθούν στον πρόεδρο της έδρας: «ελαφρυντικά πρότερου βίου και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ποινή ως 3 φ. Maximum» έγραψε σε ένα μήνυμα ο επιχειρηματίας. Φαίνεται όμως πως τα χρήματα που είχε δώσει -60.000 ευρώ σύμφωνα με τις καταθέσεις- δεν ήταν αρκετά και πως ο ιερέας τον πίεζε να δώσει και άλλα. Του έλεγε πως ο πρώην βουλευτής επίσης κατηγορούμενος στη δίκη είχε δώσει 600.000 ευρώ στον πρόεδρο μέσω του ίδιου αλλά και του δικηγόρου του. Ενώ σε μια προσπάθεια να τον φοβίσει, κάλεσε σε ανοικτή ακρόαση υποτίθεται τον ίδιο τον πρόεδρο της έδρας, ο οποίος ακούστηκε να λέει: «Το αντίδωρο το είδαμε, το λαδοτύρι δεν είδαμε ακόμα». Στην πραγματικότητα στην άλλη άκρη της γραμμής δεν ήταν ο πρόεδρος αλλά ένας συνεργάτης του ιερέα.

Το «δήθεν» αυτό τηλεφώνημα είναι και το βασικό επιχείρημα του προέδρου πως πρόκειται για μια πλεκτάνη που στήθηκε ερήμην του, αλλά όπως σημειώνει ο Ντογιάκος στην πρότασή του, ο ιερέας γνώριζε καλά πως είχε αρθεί το απόρρητο και είχε εξηγήσει σε ανθρώπους εμπιστοσύνης του πως εν γνώσει του δεν έπαιρνε πότε τον δικαστή στο τηλέφωνο. Ακόμα και με τα άλλα μέλη της οργάνωσης μιλούσε πάντα με κώδικα: «Ελεγα τυροκόμος, το τυρί κ.τ.λ. Δεν έλεγα ποσά» και τους σύστηνε να μη μιλάνε «για απολύτως τίποτα, ούτε για χρήματα ούτε μαλακίες».

Το βράδυ πριν από την εκφώνηση της απόφασης, ο επιχειρηματίας ήταν ανήσυχος. Είχε ακούσει από διάφορες πήγες του, πως δεν θα αθωωνόταν και σκεφτόταν να καταγγείλει τον εκβιασμό. Ζήτησε από τον πρώην βουλευτή και συγκατηγορούμενό του να συναντηθούν μυστικά σε ξενοδοχείο στο Καβούρι. Οι δύο άνδρες -όπως προκύπτει από την έρευνα Ντογιάκου- έκατσαν αρκετή ώρα στο σπα του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, ο συνομιλητής του, τον διαβεβαίωσε πως η απόφαση θα ήταν ευνοϊκή και για τους δυο τους: «δεν είναι δυνατόν να απαλλαγώ εγώ και να καταδικαστείς εσύ» φέρεται να του είπε.

Αν υπάρχουν λεφτά όλα γίνονται…

Ο επιχειρηματίας  είχε πειστεί πως ο πρώην βουλευτής ήταν σε «online σύνδεση» με τον πρόεδρο: «Μου έλεγε πως τον είχε επισκεφτεί στο δικηγορικό γραφείο της κόρης του, ενώ με τον δεύτερο εφέτη της έδρας ήταν κολλητάρια, τρώγανε ψάρια στη Χαλκίδα». Ο εν λόγω, «δεύτερος» εφέτης, προκύπτει από την έρευνα, πως είχε επαφές και με ένα άλλο βασικό μέλος του κυκλώματος του ιερέα: οι δυο τους έπαιζαν συχνά χαρτιά στο καζίνο Λουτρακίου.

Οταν βγήκε η απόφαση της δίκης, ο καταδικασμένος επιχειρηματίας αναζητούσε παντού τον ιερέα. «Paizeis la vie korona gramata» θα του στείλει σε μήνυμα. Ο ιερέας φαίνεται πως εκνευρίστηκε «με το θράσος του… που ενώ δεν είχε δώσει όλα τα χρήματα ήθελε και να αθωωθεί». Ενώ, σύμφωνα με τις καταθέσεις, έκανε κέρασμα στο γραφείο του για τη «νίκη» του πρώην βουλευτή.

«Η δύναμή μας είναι μεγάλη! Αρκεί να υπάρχουν λεφτά και όλα γίνονται» θα σχολιάσει κάποιος από την παρέα εκείνο το απόγευμα. Στην πραγματικότητα όμως, ο χρόνος είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τη συμμορία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT