«Δεν προέκυψαν αποδείξεις για την ενοχή Παπακωνσταντίνου»

«Δεν προέκυψαν αποδείξεις για την ενοχή Παπακωνσταντίνου»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί της αδυναμίας του Ειδικού Δικαστηρίου να καταδικάσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», καθώς, όπως επεσήμαναν, δεν προέκυψαν αποδείξεις για την ενοχή του, επιχειρηματολόγησαν κατά τις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού, κ. Παναγιώτης Βασιλακόπουλος και Παναγιώτης Κουρελέας. Ο τρίτος εκ των συνηγόρων του κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος, θα αγορεύσει σήμερα και εν συνεχεία το δικαστήριο θα αποσυρθεί προς διάσκεψη, προκειμένου να εκδώσει την ετυμηγορία του, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Πρέπει, για να καταλήξετε στις ενδείξεις ενοχής, να έχετε αποκλείσει όλες τις ενδείξεις αθωότητας. Δεν μπορείτε να έχετε απαίτηση από τον κατηγορούμενο να σας πει ποιος το έχει κάνει (σ.σ.: απαλείψει τα ονόματα των συγγενών του). Ούτε ξέρει ούτε μπορεί να φαντάζεται» είπε ο κ. Κουρελέας, ο οποίος εν συνεχεία έστρεψε τα βέλη του στον άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ και κατηγορούμενο στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, Ιωάννη Διώτη, κατηγορώντας τον ευθέως ότι «έχει πει πολλά ψέματα».

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλακόπουλος, επιχειρώντας να επικοινωνήσει τη συλλογιστική του στους δικαστές, επικαλέστηκε τη μαθηματική μέθοδο του Ηρακλή Πουαρό και της Αγκάθα Κρίστι. «Ο κατηγορούμενος είναι ένοχος όχι γιατί το πιστεύει ο δικαστής. Ο δικαστής πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσει την περί τούτου κρίση. Με το σκέτο “πιστεύω ότι το έκανε”, δουλειά δεν γίνεται και δεν πρέπει να γίνεται κατά το Σύνταγμα», επεσήμανε ο συνήγορος, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν καλούμαστε να αποδείξουμε τον ένοχο, αλλά αν ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος».

«Αυταπόδεικτα ψεύδη»

Ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε τις αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει ο κ. Διώτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν άνθρωποι που αυταποδείκτως ψεύδονται».

Κλείνοντας την αγόρευσή του, ο συνήγορος τοποθετήθηκε και επί των αμιγώς νομικών ζητημάτων.

Ως προς το αδίκημα της απόπειρας απιστίας που αποδίδεται στον πρώην υπουργό, ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε ότι δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί, καθώς η ζημιά που φέρεται να έχει προκληθεί είναι αόριστη.

Ως προς τη νόθευση εγγράφου, υποστήριξε ότι το USB δεν είναι έγγραφο και συνεπώς είναι λανθασμένη η κατηγορία, ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι, βάσει του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορεί να ληφθεί υπ’ όψιν, καθώς, όπως είπε, απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν να κάνουν με προσωπικά δεδομένα. «Οποιος την παρέδωσε εν Ελλάδι έχει διαπράξει κακούργημα» είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή