Τέσσερις ώρες ομηρίας στο ΑΠΘ

Τέσσερις ώρες ομηρίας στο ΑΠΘ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από τέσσερις ώρες, και αφού έσπειραν τον πανικό τραυματίζοντας δύο ανθρώπους, οι περίπου 70 κουκουλοφόροι απελευθέρωσαν χθες το βράδυ τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Η χθεσινή ομηρία στο ΑΠΘ, μία ημέρα μετά τη λήξη της κατάληψης στη Νομική Σχολή Αθηνών, καταδεικνύει την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινόμενων βίας στα ΑΕΙ, με προϋπόθεση, βέβαια, την ύπαρξη σχετικής πολιτικής βούλησης. Το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για τυφλή βία.

Ειδικότερα, γύρω στις 4 χθες το απόγευμα περίπου 70 άτομα νεαρής ηλικίας, ντυμένα στα μαύρα, επιχείρησαν να σπάσουν την κλειδωμένη πόρτα της αίθουσας όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος, στον 7ο όροφο του Κτιρίου Διοίκησης. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο φύλακες και ο ένας διεκομίσθη σε νοσοκομείο. Οι άγνωστοι ζητούσαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου (από τον νόμο δεν προβλέπεται η συμμετοχή φοιτητών), με αποτέλεσμα να εικάζεται ότι είναι φοιτητές.

Κατόπιν, ο αναπληρωτής πρύτανης Θεόδωρος Λαόπουλος -ο πρύτανης Περικλής Μήτκας βρίσκεται στο εξωτερικό- ενημέρωσε την Εισαγγελία και οι Συγκλητικοί παρέμεναν κλειδωμένοι στην αίθουσα, ενώ οι άγνωστοι είχαν κατέβει στο ισόγειο του κτιρίου και «φίλτραραν» την είσοδο και την έξοδο.

Μετά τρεις ώρες οι Συγκλητικοί άρχισαν να αντιδρούν, και δημοσιοποίησαν το γεγονός στα ΜΜΕ ζητώντας την παρέμβαση της Αστυνομίας. Λίγο αργότερα, οι άγνωστοι αποχώρησαν ανενόχλητοι. «Οσο και αν τα γεγονότα θεωρηθούν εκφάνσεις της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής, τα πανεπιστήμια είναι και πρέπει να παραμείνουν χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και δεν μπορούν να αποδεχθούν τέτοιες πράξεις βαρβαρότητας και τυφλής βίας» σχολίασε το υπ. Παιδείας.

Την ίδια στιγμή, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παρουσίασε την κατάσταση από το εσωτερικό της Νομικής ΕΚΠΑ. «Σπάσανε τζάμια, έκλεψαν βιντεοπροβολείς, έκαψαν βιβλία και έδρανα και άνοιξαν τις πυροσβεστικές εστίες πλημμυρίζοντας το ισόγειο. Παραβίασαν και κατέστρεψαν το εργαστήρι εγκληματολογίας και τα γραφεία των κοσμητόρων. Φυσικά δεν γλίτωσε η  αίθουσα  της  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Βαμμένοι τοίχοι και σκουπίδια παντού» τόνισε  η ΔΑΠ επαναφέροντας την πρότασή  της  για πανεπιστημιακή  φύλαξη. Σήμερα (11 π.μ.) φοιτητές του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπ. Οικονομικών, ζητώντας οικονομική ενίσχυση των ΑΕΙ.

Χθες φοιτητές του Παιδαγωγικού Αθηνών κατήγγειλαν ότι κάνουν μάθημα όρθιοι λόγω της έλλειψης χώρων, ενώ υπάρχουν προβλήματα καθαριότητας στη σχολή. Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς δέχθηκε τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές σε κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων και τους ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί η ρύθμιση για διαγραφή φοιτητών. Μέτρο χωρίς δημοσιονομικό κόστος. «Μας αρέσουν οι κινητοποιήσεις που απαιτούν πράγματα που μπορούν να γίνουν» είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή