Με μετοχές, πλέον, οι εξαγορές στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο

Με μετοχές, πλέον, οι εξαγορές στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλώνει ο πήχυς σε ό,τι αφορά την προοπτική συγκέντρωσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Τώρα, πλέον, οι μεγάλοι του κλάδου δεν προσφέρουν μετρητά για την εξαγορά των επιχειρήσεων, αλλά μετοχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της Wind Hellas προς την κυπριακή Cyta σχετικά με την εξαγορά της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Cyta Hellas, αφορά την απόκτηση της τελευταίας μέσω ανταλλαγής μετοχών και χωρίς την καταβολή μετρητών. Ούτως ή άλλως, η Cyta Hellas εμφανίζεται χρεωμένη και με μεγάλες συσσωρευμένες ζημίες. Ως συνέπεια, η εξαγορά θα μπορούσε να συμπεριλάβει πολύ λίγα μετρητά.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως αντίστοιχη περιεχομένου πρόταση θα γίνει και στην περίπτωση της εξαγοράς της Forthnet, όταν αυτή υποβληθεί από τις εταιρείες Vodafone και Wind. Οι δύο τελευταίες είχαν υποβάλει το καλοκαίρι του 2014 πρόταση εξαγοράς του 60% των μετοχών της με την καταβολή μετρητών 1,7 έως 1,9 ευρώ ανά μετοχή. H προσφορά αυτή υπόκειται σε αιρέσεις και η δεσμευτική προσφορά θα υποβαλλόταν μετά το πέρας του οικονομικού και νομικού ελέγχου της εταιρείας (due dilligence). Ο έλεγχος αυτός ολοκληρώθηκε, αλλά οι δύο εταιρείες δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη δεσμευτική τους προσφορά.

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα «πάγωσε» προς στιγμή τα σχέδια των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Επίσης «πάγωσε» το ενδιαφέρον που είχε εκφράσει ο ΟΤΕ για την εξαγορά της θυγατρικής της Forthnet, με δραστηριότητες στη συνδρομητική τηλεόραση, Nova. Εκτιμάται ωστόσο ότι οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν θα σταματήσουν να επιδιώκουν τον ολοσχερή έλεγχο της Forthnet, στην οποία ήδη ελέγχουν το 40% των μετοχών της. Οι προσδοκίες ωστόσο των κατόχων του 60% της Forthnet θα πρέπει να περιοριστούν, καθώς η κρίση στη χώρα βαθαίνει και η χώρα εισέρχεται σε καθεστώς οικονομικής αστάθειας.

Στόχος των Vodafone και Wind είναι η δημιουργία του αντίπαλου δέους στον ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία. Επιδίωξη είναι η νέα εταιρεία που θέλουν να δημιουργήσουν να ενσωματώσει όλες τις δραστηριότητες των δύο επιχειρήσεων στις σταθερές επικοινωνίες. Ετσι η νέα εταιρεία θα συγκεράσει τις δραστηριότητες της Hellas Online που ελέγχεται από τη Vodafone, της πρώην Tellas που έχει απορροφήσει η Wind και, τέλος, εφόσον οι εξαγορές ευοδωθούν, τις δραστηριότητες των Forthnet και Cyta Hellas. Η νέα εταιρεία θα ελέγχει περίπου 2 εκατ. πελάτες σταθερής τηλεφωνίας και πάνω από 500.000 πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης. Σημειώνεται ότι για τη Cyta Hellas, παρόλο που έχει δημοσιοποιηθεί αποκλειστικά το ενδιαφέρον της Wind Hellas, εκτιμάται πως οι κινήσεις της τελευταίας, και στο επίπεδο αυτό, γίνονται σε συνεργασία με τη Vodafone.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή